Hoppning
10 juli 2019 20:18

Tuff start för juniorer och unga ryttare vid EM

EM för unga De svenska juniorerna och ungdomsryttarna har en bra bit upp till medaljerna i lag vid hopp-EM i Zuidwolde, Nederländerna. Det står klart efter den inledande tidshoppningen. Men än återstår några tuffa omgångar innan resultatet är klart.

Tuff start för juniorer och unga ryttare vid EM
Ottilia Lundgren och Melker av Herred ligger bäst till efter första dagens tidshoppning i klassen för unga ryttare. Foto: www.eventingphoto.com

Ungdomsryttarna var först ut på onsdagen i en 1,45-hoppning bedömning C, där nedslagen straffades med fyra sekunders tidstillägg. Därefter räknades tidsresultatet om till fel beroende på hur långt de var efter segraren. Fel som lagen – och ryttarna – tar med sig in i den fortsatta tävlingen.

Ottilia Lundgren och Melker Af Herred (SWB, hingst f-07 e Maloubet de Pleville-Ralmé Z, äg. Herreds Gård) gjorde en väl avvägd ritt och var felfri. Tiden var dock nästan nio sekunder långsammare än vinnarekipaget från Belgien – Dieter Vermeiren och Kingston Town 111 Z (val f-08 e Kashmir van Schuttershof-Chellano Z).

Det här gör att Ottilia har 4,11 fel med sig och är bäst av de svenska ryttarna på 26:e plats.
Snabbast av de svenska ryttarna var Alice Tapper och Doge Dogelito (SWB, val f-08 e Hip Hop-Comefast xx, äg. Lasse Tapper), knappt två sekunder efter vinnaren, men med två bommar ner har nu Alice 5,78 fel på plats 44. Platsen efter innehas av Emelie Hugoson Feldt och Turmalin 1202 (SWB h f-06 e Tornesch-Landlord, äg. Heliotrop HB) som var nästan lika snabb men som också hade två bommar ner.

Näst sista bommen

För Wilma Marklund och Carlogero (val f-04 e Colander-Domino, äg. Linda Marklund) föll näst sista bommen och en plats bland de 15 bästa förbyttes till plats 35 och totalt 4,81 fel inför fortsättningen.

I den svenska truppen red även Mikaela Gustaphson och Inar C (val f-08 e Quidam de Revel-Candillo, äg Equorum). Ekipaget hade två nedslag och en långsam tid som gör att de just nu har 7,91 fel med sig.

Tidshoppningen var också den första omgången av lagtävlingen, där ytterligare två rundor ska ridas för ungdomsryttarna. Redan i morgon, torsdag, rids en omgång och de tio bästa lagen får sedan rida vidare på fredag.

Här leder Belgien före Nederländerna och Tyskland. Sverige ligger på elfte plats, 6,5 fel från en bronsmedalj.

Ingemar Hammarström Swe Captain Sparrow S
Ingemar Hammarström och Captain Sparrow 5 är bäst av de svenska juniorerna vid EM i Nederländerna. Foto: www.eventingphoto.com

Juniorerna långt efter i lag

Inte heller juniorerna fick någon riktig fullträff den inledande dagen. Bäst var Ingemar Hammarström och Captain Sparrow 5 (val f-07 e Cormint-Barnaul xx, äg Mitt Hjärta Hästsport & Hälsocenter). Ett nedslag gjorde att en plats bland de 15 bästa förbyttes till 31:a plats.

Janelle Larsson och Staralme Esc Z (val f-05 e Stakkato-Ramiro Z, äg Magdalena Larsson) red felfritt men var ändå ett par sekunder långsammare än Ingemar och ligger just nu på 37:e plats.

Janelle Larsson Swe Staralme Esc Z
Janelle Larsson var felfri i 1.40-hoppningen med Staralme Esc Z, men lite för långsam för att få en topplacering. Foto: www.eventingphoto.com

För Stina Efraimsson/Balu Boris S(val f-09 e Boritas-Coronado, äg Magnus Efraimsson) och Julia Hallberg/Clann Lux Imp (sto f-08 e Lux Z-Master Imp, äg Stall Future Hope) blev det både nedslag och lite för långsamma ritter för att kunna vara med i slutstriden.

I lagtävlingen ligger de svenska juniorerna på en blygsam 18:e plats av de 21 lagen. De är därmed drygt 13 fel från en bronsmedalj. I toppen ligger Belgien, där bland andra Thibault Philippaerts och svenskfödda Northern Comme Plot (sto f-11 e Plot Blue-Contender, uppf Ingrid Ragnarsson, äg Team Philippaerts) ingår. Irland och Spanien har silver- respektive bronsplats för närvarande.

Individuellt är det belgiskt i ledning genom Thibeau Spits och Bellissimo Z (sto f-09 e Bamako de Muze-Chin Chin).

Juniorernas avgörande lagomgång rids på fredag.

Här hittar du alla resultat från unga ryttares EM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden