Träningstips
13 januari 2018 11:09
Ridsportplus

Klimke tipsar: Två övningar att göra på hemmaplan

CavalettiÖka svårighetsgraden successivt, se till att hästen alltid lyckas, och avsluta på topp. Så lyder Ingrid Klimkes tre främsta tips för att motivera unghästen – här får du två övningar av världsstjärnan.

Klimke tipsar: Två övningar att göra på hemmaplan
Ingrid Klimke är aktuell med clinic på Flyinge den 20 januari. Men redan nu får du övningstips av henne i den här artikeln. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Unga hästar har blivit något av Ingrid Klimkes specialitet. Förutom att vara en mästare på att motivera den unga hästen lägger Ingrid fokus på att få hästarna starka och lyhörda.

    Övning 1: Gymnastikhoppa för rytm och styrka

    Den här gymnastikövningen hjälper framför allt unghästen att träna upp rytm och styrka. Den kan anpassas i det oändliga och passar även lika bra för det erfarna ekipaget. Hela övningen bygger på att svårighetsgraden ökas successivt, något som ger flexibla hästar både fysiskt och mentalt.
    – Serien låter hästarna jobba upp muskelstyrka, men även balans och rakriktning. Den ger faktiskt lite av allt. Dessutom är övningen väldigt rolig.

    En gång i veckan

    Själv gör hon den en gång i veckan under vintern då hästarna förbereds inför nästa tävlingssäsong. Målet är att få smarta hästar som verkligen skärper till sig och fokuserar på uppgiften.
    – Om du hela tiden ändrar övningen tvingas både häst och ryttare att tänka till och vara uppmärksamma. Dessutom är det väldigt bra för hästens kropp. När övningen ändras måste hästen bli flexibel och använda hela kroppen. För att lyckas gäller det också att hästen är känslig för hjälperna.

    Gör inte mer än hästen orkar med och avsluta alltid innan hästen gör fel. Ingrid Klimke.

    Ingrid tycker att den vanligaste missen hon ser ryttare göra, är att de pressar hästar till att göra misstag.
    – Om hästen känner att den kan lösa övningen enkelt behåller den motivationen. Det är a och o i all ridning.
    – Gör inte mer än hästen orkar med och avsluta alltid innan hästen gör fel. Öka gradvis och ge alltid hästen en chans att komma på hur den ska göra på ett positivt sätt. Du vill alltid att hästen ska avsluta på ett bra sätt och känna sig glad. Less is more. Hästen ska känna att den slutar på topp och aldrig lämna ridhuset med en dålig känsla.

    Det viktiga är att hästen gör rätt, inte att den hoppar så mycket som möjligt. Sluta helst innan hästen börjar göra misstag.

    Klimke_ovning1.jpg
    Gör så här:
    • Börja med att låta bommarna ligga på marken och bygg bara upp det sista hindret till en låg oxer.

    • När hästen klarar av serien på ett bra sätt bygger du på med ytterligare ett hinder och fortsätter så tills du har en hel serie.

    • Medan unghästar går över enstaka hinder får mer erfarna hästar hoppa fler i följd. För den som verkligen behöver en utmaning går det så klart att höja hindren.
    – Vill du försvåra övningen ytterligare kan du också ta bort markbommarna.

    Övning 2: Träna flexibiliteten med cavaletti

    Hemma hos Ingrid Klimke jobbas alla hästar över bommar och låga hinder minst en dag i veckan. Favoritövningen består av cavaletti på böjt spår. Ett ridpass ska vara roligt, både för häst och ryttare, tycker Ingrid Klimke. Den här övningen kräver att hästen är lyhörd för ryttarens hjälper och uppmärksam på var den sätter hovarna för att inte råka slå i bommarna. Även för ryttaren, förklarar Ingrid, gäller det att vara fokuserad i varje steg.
    – Bara det faktum att du går från trav till galopp och tillbaka gör att ni båda måste hålla fokus hela tiden.

    Svårare än den ser ut

    Enligt Ingrid är övningen svårare än den ser ut. Den kräver mycket av ekipaget, inte minst koordination och kvicka reflexer. Precis som i all Ingrids träning är tricket att öka svårighetsgraden successivt. Då kommer inget som en överraskning för hästen, som slipper misslyckas. Se därför till att hästen arbetar jämnt över bommar på rakt spår innan du ger dig i kast med det böjda.

    – Först när hästen travar bra över bommarna på rakt spår kan ni börja nosa på att rida över bommar på böjt spår. Börja i trav och gå över till galopp först när traven fungerar.

    Här uppmuntrar vi hästen till att ta större kliv med bakbenen än vad den hade gjort i vanliga fall. Ingrid Klimke.

    Hon tycker själv att övningen är svår. Att klara den perfekt är inte det lättaste.
    – Här uppmuntrar vi hästen till att ta större kliv med bakbenen än vad den hade gjort i vanliga fall, förklarar Ingrid. I och med att du rider på böjt spår jobbar du på både flexibilitet och böjning.
    – Om du gör övningen rätt, ger den en väldigt allsidig träning. Du får en smidig och mjuk häst som bjuder fram till handen.

    Se till att din häst arbetar jämnt över bommar på rakt spår innan du ger dig i kast med det böjda spåret.

    Klimke_ovn2.jpg

    Gör så här:
    • Du behöver åtta hinder, fyra på var sida av volten.

    • Den ena serien rider du i trav och den andra i galopp.

    • Börja i trav över den ena sidan. Gör övergången till galopp mitt på volten och galoppera över nästa sida. Var noga med att få en bra fattning mitt på volten, fattningen sätter tonen för galoppen.

    • Efter galoppbommarna bryter du av till trav och fortsätter på volten i trav.
    – Du ska inte behöva bry dig speciellt mycket om bommarna. Det är hästens jobb att hitta rytmen över bommarna och vara fokuserad där. Lägg störst fokus på att hitta en bra balanserad trav och galopp och att göra övergångarna smidiga.

    • Håll koll på tempo och inte minst linjen. Hästen ska komma mitt på bommarna och om du vill få ett fint flyt i övningen gäller det att volten är rund.
    – Försök följa en mjuk linje, råder Ingrid, och glöm inte belöningen. När hästen gjort det du bett om är det mikropaus med lång tygel och klapp som gäller.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden