Världen
30 september 2019 21:48

Två ponnyer dödade i Danmark – misstänkt vargattack

AttackTvå shetlandsponnyer hittades nyligen döda i en beteshage i skogen på Jylland, tillsammans med ytterligare en ponny som var så svårt skadad att den fick avlivas. Ägaren tror att det är varg som dödat ponnyerna.

Två ponnyer dödade i Danmark – misstänkt vargattack
Flera ponnyer har dödats i Danmark - nu utreds det om det är varg som ligger bakom attacken. Foto: Istock

Ponnyernas bete ligger i skogsområdet Stråsö Plantage mellan Holstebro och Ringköbing i Danmark – ett område som kallas för vargzonen på Jylland, då det finns ett vargpar med sex vargvalpar där. Utöver de tre döda ponnyerna saknas yttterligare två ponnyer som är försvunna, skriver svenska sajten Jakt & Jägare.

Även om ponnyernas ägare är övertygad om att det är varg som ligger bakom attacken, så ska ärendet utredas av Naturstyrelsen genom DNA-test.
– Naturstyrelsen ska nu undersöka om det är varg som varit framme, säger viltkonsulent Jens Henrik Jakobsen på Naturstyrelsen till danska Landbrugsavisen.

Ovanligt med vargattacker

Om det är varg som orsakat skadorna är detta det första vargangreppet mot hästar sedan vargen i modern tid återkom till Danmark. Jens Frank, föreståndare på SLU:s Viltskadecenter i Uppsala, berättar om liknande siffror i Sverige.
– I Sverige har det hänt vid två tillfällen sedan man började dokumentera den här typen av skador 1997. Då har det rört sig om shetlandsponnyer eller minishettisar. Det sker ungefär en gång var tionde år, och med tanke på hur många hästar vi har i Sverige så får man nog säga att det måste klassas som en av de mest osannolika döds- eller skadeorsakerna som man kan råka ut för.

De båda fallen som inträffat i Sverige har handlat om ponnyer som har gått mer eller mindre fritt, inte i inhägnade mindre hagar. Det första fallet, för cirka 20 år sedan, var en äldre ponny som gick lös på gården och i skogen. I det senaste fallet, 2014, dödades två ponnyer som gick på bete som gränsade mot våtmark där det inte fanns något stängsel. Då tog sig vargarna in på betet via sjön.

Eltråd kan skydda

Så ett vanligt elstaket kan faktiskt räcka ganska långt för att hålla vargen borta?
– Ja det kan det göra, men då är det viktigt att den understa tråden är så låg som möjligt – om syftet är att hålla ute varg. Men det är inget vi rekommenderar, att man stängslar för att hålla ute varg när man har hästar. Det är en så extremt liten risk att det ska inträffa, konstaterar Jens Frank.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden