Sverige
26 maj 2021 20:39
Ridsportplus

Tvist om panikslagen häst: ”Det kom från ingenstans”

Misslyckad hästaffärProjektköpet blev en livsfara när den nya hästen kastade sig rakt in i paddockstaketet och ryttaren slungades iväg. Senare skulle det visa sig att hästen hade fått panik vid ridning tidigare. Något som köparen menar att säljaren, en välkänd uppfödare från södra Sverige, inte berättat. "Hästen var extremt känslig och det var jag tydlig med", menar uppfödaren å sin sida. Nu har saken avgjorts i domstol.

Tvist om panikslagen häst: ”Det kom från ingenstans”
"Fick man bara hästen med sig var han fantastiskt fin", säger uppfödaren som sålde hästen. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den kvinnliga ryttaren har hållit på med fälttävlan och ridit unghästar i större delen av sitt liv. Hon har även tagit sig an ett flertal projekthästar. När en bekant tipsade henne om en toppstammad 6-årig dressyrhäst som såldes billigt direkt av en välkänd uppfödare i södra Sverige blev hon intresserad. Priset var dock så pass lågt att det fick henne att undra över ”haken”.
– Jag frågade vad problemet var och då sa han att hästen är känslig vid uppsittning. ”Men när du väl är uppe i sadeln är det inga problem alls” menade han på, berättar ryttaren.

Hon fick också veta att hästen hade en gammal skada vid manken efter att den hade transporterats från betet som 2-åring. Röntgenplåtar fanns men eftersom de var tre år gamla ville hon bekosta nya. Det var uppfödaren inte intresserad av och när han enligt kvinnan garanterade att hästen var felfri valde hon att ta honom på orden. Något som så när kunde ha kostat henne livet.

”Det kom från ingenstans”

Efter att ha tagit hem hästen och låtit den landa lite sitter den kvinnliga ryttaren försiktigt upp med hjälp av sin man som har hästen på lina. Den backar och kastar sig lite men det är inga större problem. Hon rider några korta, kravlösa pass med en känsla av att ”det går lite för lätt”.

Sjätte ridpasset händer det som inte får hända. Maken leder hästen och hjälper henne upp. Han ser att hon kommer igång och lämnar ridbanan. Kort därefter smäller det.
– Allt är som vanligt fram till 20 minuter in i passet, berättar kvinnan.

– Jag sitter och galopperar på en volt när hästen får total panik. Jag trodde att jag hade suttit på en häst som har skenat innan, men det här var något helt annat. Det kom från ingenstans och gick från noll till tusen, fortsätter hon.

Efter att ha lyckats hålla sig kvar i tre varv känner hon hur hästen laddar mot trästaketet som omgärdar paddocken, men inte för att hoppa över det.
– Han försökte springa rakt igenom trästaketet. Jag tänkte att han skulle pulvrisera det, men han fastnade med hovarna i staketet och jag flög med huvudet rakt ner i sanden. Efter det minns jag ingenting, säger hon

På något sätt lyckas hon ändå kravla sig upp till boningshuset där hon faller ihop medvetslös. Hennes tonårsbarn får en chock när de hittar sin mamma rosslandes på golvet.
– De tyckte det var väldigt otäckt och säger att den bilden fortfarande sitter på näthinnan, berättar kvinnan.

Dubbla ambulanser larmas ut och man misstänker hjärnskador. Efter att ha legat fixerad och genomgått skiktröntgen kan läkarna dock till slut konstatera att kvinnan klarat sig undan med en kraftig hjärnskakning.
– Det kändes som att jag hade flera skyddsänglar på mina axlar. Någon ville inte att jag skulle dö den där dagen.

Flertalet röntgenfynd i ryggen

Kvinnan har aldrig tidigare sagt att hon inte ska sitta upp på en häst igen, men den här hästen tänker hon inte sitta upp på någon mer gång. Däremot är hon fast besluten att ta reda på vad det är som egentligen har fått hästen att explodera.
– Jag har ganska hårt pannben och väldigt hög smärttröskel, men för min egen skull var jag tvungen att åka och kolla upp den ordentligt. Den var inte bara svår eller känslig. Jag har suttit på så otroligt mycket problemhästar genom åren och det här var något helt annat, säger den kvinnliga ryttaren som låter röntga hästen.

Röntgen visar att hästen har multipla röntgenfynd i hela ryggen och även i halsen. Dessutom reagerar den med smärta från kotpelarens leder vid böjning och sträckning av rygg och hals, står det att läsa i veterinärutlåtandet. Symptomen vid ridning är också något man kan härleda till fynden, enligt veterinären.

– Min uppfattning är att hästar inte är dumma. De är inte elaka utan gör bara sådana här saker av en anledning. För min egen skull var jag tvungen att ta reda på vad som var fel på hästen, säger kvinnan som i och med uppfödarens ”garanti” avstod från att göra en regelrätt veterinärbesiktning av hästen.

Kvinnan sökte även kontakt med en tidigare ryttare, en duktig beridare på ett välkänt dressyrstall, som bekräftade att hon hade liknande erfarenheter av hästen.

”Kändes som David mot Goliat”

Maken ringer uppfödaren redan när kvinnan kommer hem från sjukhuset och berättar vad som har hänt. Han ber uppfödaren betala tillbaka 25 000 kronor av den ursprungliga köpeskillingen på drygt 43 000 kronor så att hästen kan tas bort – innan den hinner skada någon mer.
– Att hästen ska tas bort om något sådant här har hänt höll han med om. Men det hade ju redan hänt med beridaren, vilket han visste. Ändå vägrade han betala tillbaka några pengar, säger kvinnan.

Detta var för drygt ett år sedan. Där och då hade hon kunnat avliva hästen, släppa det och gå vidare. Det var också rådet hon fick från många runt omkring sig.
– Det kändes som att det var David mot Goliat. ”Lägg ner, du har inte en chans” sa folk till mig. Men jag har två barn hemma och de vill nog ha sin mamma i livet.

Dessutom menade den välkände uppfödaren att det var hon som hade förstört hästen.
– Han försökte idiotförklara mig och sa att jag hade gått för fort fram. Att jag hade skrämt hästen. Ofta skyller man på hästen, och i de allra flesta fall handlar det om okunskap. Men det spelar ingen roll om du rider OS, har en häst de här felen kan du inte komma tillrätta med det, säger kvinnan som till slut valde att ta strid.

– Jag kände bara att man inte kan göra som han gjorde. Säljer du en projekthäst måste du tala om vad projektet består av. Han sålde en häst som var känslig vid uppsittning. Det var allt. Men det stämde inte, säger hon.

Brutal respektlöshet

Att hästen fått en panikattack med tidigare ryttare och att veterinären vare sig fick kolla tänderna eller vaccinera den för att den var paniskt rädd – inget av det hade uppfödaren berättat. Bara att komma åt och sedera den för att göra röntgen tog flera timmar, berättar kvinnan.
– Inget av det hade han sagt ett ljud om.

I juni förra året lät kvinnan avliva hästen. Och efter att ha kämpat i ett år med hjälp av en hästjurist har hon nu precis kommit till en förlikning med uppfödaren. Han ska nu betala tillbaka köpeskillingen samt sina egna advokatkostnader. För kvinnans del har det blivit en dyr historia och hon hade kanske kunnat kräva mer, men pengarna är inte skälet till varför hon valde att driva saken vidare.

– Han spelade rysk roulette med mitt liv. Han var helt likgiltig inför det faktum att hästen hade gjort så här tidigare och att det kunde hända igen. Det visar på en brutal respektlöshet inför andras liv. Man gör bara inte så, säger kvinnan.

Hon är medveten om att hon valde bort att göra en veterinärbesiktning. Hon vet att hon köpte en projekthäst – det som blev droppen var att hästen hade uppvisat ett livsfarligt beteende tidigare som uppfödaren enligt henne hade tigit om.

Vad har du lärt dig av detta?
– Att man inte ska lita på folk, men det är ju inte roligt att säga. Att man ska kolla upp saker bättre kanske, men det försökte jag ju göra. Egentligen vet jag inte om jag verkligen har lärt mig något på det här, det har nog bara varit en hemsk upplevelse.

”Hon visste vad hon gav sig in på”

Ridsport har även pratat med uppfödaren som har en annan bild av hur det hela gått till. Han menar att den kvinnliga ryttaren ”fick väldigt mycket information om hur hästen var i hanteringen”.
– Han har varit lite besvärlig vid inridningen, min dotter har ridit honom, men det gick bra i slutet. Däremot har jag alltid haft som en extra säkerhetsåtgärd att leda honom i början, berättar uppfödaren.

Berättade du att hästen hade uppvisat ett liknande beteende vid ridning tidigare?
– Hästen var extremt känslig och det var jag tydlig med. Hon visste vad hon gav sig in på. Enligt mig har hon förstört hans förtroende väldigt snabbt. Vid felaktig hantering kan det hända olyckor med vilken häst som helst, säger uppfödaren.

Han säger att den kvinnliga ryttaren ville ha en projekthäst och att den såldes som en sådan till ett kraftigt reducerat pris. Att han skulle ha nekat kvinnan att göra en röntgen stämmer inte, säger han. Och att han ”garanterade” att det inte var några fel på hästen gjorde han i god tro, eftersom han de facto inte kände till röntgenfynden i ryggen, menar han.
– Jag misstänkte inte något sådant problem. Jag tror inte heller att det här hade något med hans rygg att göra, utan det handlade om hans känslighet.

Han beklagar det som har hänt, men ser inte att han har gjort något fel.
– Det är klart att det aldrig är roligt när någon trillar av och gör sig illa. Jag har fött upp och sålt hästar så länge – och mitt mål har förstås aldrig varit att vare sig hästar eller människor ska skada sig. När det har uppstått något tidigare har vi alltid kunnat reda ut det, men i det här fallet tyckte jag att vi hade gjort allt vi hade kunnat. Jag har aldrig tidigare varit i någon tvist, men när jag blev anklagad för att ha sålt en livsfarlig häst blev jag tvär, säger uppfödaren.

– Det kan väl alla människor som har barn förstå, att jag hade väl inte satt upp min egen dotter om jag hade trott att hästen skulle göra någon illa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden