Hoppning
1 oktober 2023 18:05

Tyskland tog hem sista Nations Cup-finalen

Nations CupDet blev slutligen Tyskland som fick kliva upp på pallen i Nations Cup-finalen i Barcelona. Därmed går det nu gamla Nations Cup-formatet i graven och gör plats för något helt nytt. I slutet av året vet vi om Sverige platsar i nya League of Nations.

Tyskland tog hem sista Nations Cup-finalen
Glada hopptyskar under ledning av Otto Becker. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Det blev Tyskland som tog hem den sista finalen i Nations Cup som nästa år kommer att vara det gamla Nations Cup-formatet. Tyskarna var de enda som kunde räkna in tre felfria rundor i söndagens final i Barcelona, efter de inledande två nedslagen av Jana Wargers och hennes Dorette. Christian Kukuk/Checker 47, Hans-Dieter Dreher/Elysium och Richard Vogel/United Touch S stod för nollrundorna.

Frankrike, fjolårsvinnaren Belgien och Brasilien följde efter på åtta fel vardera, med endast den sammanlagda lagtiden som skiljde dem åt. Brasilien sällade sig därmed till de OS-kvalade lagen, där de tre i topp redan hade sitt på det torra. Kortaste OS-strået drog USA som slutade femma. Sverige klarade av sitt OS-kval i samband med de dubbla VM-gulden i Herning.

League of Nations är nya formatet

Nästa år ersätts Longines FEI Jumping Nations Cup Series av det nya konceptet Longines League of Nations. Därmed blir det fyra kvaltävlingar plus final istället för nästan dubbla antalet tävlingar som det har varit fram till nu.

Första kvalet i League of Nations går i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi, därefter följer Ocala i Florida, det tredje kvalet går i huvudsponsorn Longines hemland Schweiz och St Gallen, och det fjärde äger rum i holländska Rotterdam. Barcelona får behålla finalen.

Med nya League of Nations försvinner regionsindelningen och kvalificeringssystemet som har funnits fram till nu. Den nya serien blir istället global och de tio bästa hoppnationerna får rida i ligan. Urvalet inför premiären nästa år baseras på världsrankningen i november, där de fem högst rankade seniorryttarna och den högst rankade U25-ryttaren från respektive land avgör vilka länder som får ställa upp med lag.

Sverige åkte ur högsta ligan i fjol men får nu en ny chans i och med det nya tävlingsformatet. Om det bär hela vägen återstår att se.

Longines League of Nations (nya ligan) – regler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden