Sverige
25 oktober 2022 08:56
Ridsportplus

Ulf Brömster: ”Kan ha blivit en del av problemet”

Avgår"Det kan tyvärr ha blivit så att jag inte ses av alla som en del av lösningen, utan en del av problemet. Sorgligt, men så är det". Det säger Ulf Brömster, som på måndagen meddelade att han avgår som ordförande i Ridsportförbundet i samband med stämman.

Ulf Brömster: ”Kan ha blivit en del av problemet”
Ulf Brömster har varit SvRF:s ansikte utåt sedan 2015, här tillsammans med Peder Fredricson efter OS-silvret 2016. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Ulf Brömster själv ska förklara varför han inte ställer sig till förfogande till omval handlar det om att tidpunkten är rätt. När framtidsplanen Ridsport 2030 presenteras på stämman i maj, är det ett lämpligt tillfälle att lämna över till en ny ordförande.

  Han säger också att medias blixtbelysning på ridsportens baksidor är en bidragande orsak till att han inte ställer upp för omval, men det beror inte på att han tycker att granskningen är felaktig.
  − Som offentlig person får du stå ut med att bli granskad, och med att människor har synpunkter, men när det påverkar familjen så är det inte roligt.
  − Det tar också mycket tid från andra saker som jag hellre skulle vilja göra.

  Vilket förtroende har du som ordförande?
  − Jag uppfattar att det finns en kritik mot mig, men jag vet inte hur många som står bakom den. Det jag vet är att jag får en helt annan bild om jag frågar distriktsordförandena eller valberedningen. Jag upplever inte att jag är tondöv, som jag har blivit anklagad för.

  Finns det något du kunde ha gjort annorlunda?
  − Självklart, och vi kommer att lära oss av det här. Med de framgångar ridsporten har får vi tåla en ökad granskning. Är vi vana vid det? Nej. Kan vi lära av det? Ja.

  Vad tänker du om att du som person blivit utpekad?
  − Det kan tyvärr ha blivit så att jag inte ses av alla som en del av lösningen, utan en del av problemet. Sorgligt, men så är det.

  Är det med lättnad eller sorg du fattat beslutet av avgå vid stämman?
  − Jag känner sorg över att det inte kommit fram vilka stora steg vi har tagit  gällande vårt trygghetsarbete och med regelverken. Vad det beror på kan jag inte säga, men vi kunde säkert ha varit tydligare i vår kommunikation. Vi var tidiga med att införa en medlemsombudsman, vi har stärkt allt proaktivt arbete på alla nivåer, vi har stärkt vårt reaktiva arbete. Det visar sig inte minst genom att vi faktiskt får in fler anmälningar. Så länge vi får in anmälningar, har vi inte gjort tillräckligt.

  Vad krävs av din efterträdare?
  − Att det är någon som varit med några år, som är hyggligt insatt i Svenska Ridsportförbundet och våra kärnvärden, och som är extrovert nog för att kunna göra sig hörd.

  Hur viktigt är det att nästa ordförande blir en kvinna?
  − Det blir allt viktigare, och jag tror att det vore bra för organisationen med en kvinna som ordförande.

  Du har just anlänt till Genève. Vad ska du göra där?
  − Jag ska vidare till FEI i Lausanne, Där ska vi diskutera Nations Cup-reglerna med FEI och så ska jag ha dialog med FEI:s juridiska avdelning om hur vi kan samarbeta på bästa sätt gällande utredningar som den med den avstängda svenska landslagsryttaren.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden