Sverige
6 maj 2021 12:08

Ulla Håkanson ger miljonbidrag till forskning

DonationHon stöttar unga ryttare genom sitt Ajax-stipendie och har tidigare donerat stora summor till hästforskningen. Nu skänker Ulla Håkansons stiftelse en miljon kronor till forskning om ekvint metabolt syndrom (EMS).

Ulla Håkanson ger miljonbidrag till forskning
Ulla Håkanson är still going strong på tävlingsbanorna - här ses hon i Flyinge i höstas. Foto: Roland Thunholm

SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) har forskat på rubbad ämnesomsättning hos häst och ekvint metabolt syndrom (EMS) under flera år, men i ett pressmeddelande skriver institutionen att behovet av ytterligare kunskaper är stort, bland annat inom diagnostik och behandling. Nu har de fått ett välkommet bidrag i form av en miljon kronor från Ulla Håkansons stiftelse.

EMS visar sig ofta som insulinresistens och ger en ökad risk för fång – SLU beskriver EMS som en vällevnadssjukdom. Att hästar drabbas kan bland annat bero på felaktig utfodring eller för lite motion, men det är också en sjukdom där risken att drabbas blir allt större ju äldre hästen är.

Just äldre hästar är något som ligger Ulla Håkanson varmt om hjärtat – hemma i stallet finns flera gamla tävlingspartners som passerat 25-årsstrecket.
– Genom stiftelsen vill jag sätta hästens bästa i centrum och det projekt jag nu stöder har stor betydelse för hästens hälsa och välfärd. Forskningen har direkt och praktisk betydelse för hur vi sköter våra hästar, säger Ulla Håkanson i pressmeddelandet.

Ulla Håkanson har tidigare stöttat flera projekt vid SLU – totalt har hon bidragit med 4,25 miljoner kronor.
– Vi är väldigt tacksamma och stolta över Ulla Håkansons stöd till detta viktiga område, säger SLU:s rektor Maria Knutson Wedel.

Läs mer om EMS-forskningen, som görs av veterinär Sanna Truelsen Lindåse, här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden