Hästliv
11 mars 2019 13:45
Ridsportplus

Ung entreprenör i kylan: Wilmas idé håller isen borta

Ung entreprenörÄnnu visar termometern minusgrader i stora delar av vårt avlånga land – och för somliga betyder det ett huvudbry med fruset vatten. Wilma Martinssons hemmabygge för att råda bot på problemet blev så bra att hon fick ledigt från skolan för att hinna med beställningarna som droppade in i rask takt.

Ung entreprenör i kylan: Wilmas idé håller isen borta
Tack vare sin egen uppfinning kan Wilma Martinsson servera Krut (SWB f -10 e Nobel-Stanford, uppf Carina Pettersson) isfritt vatten även när minusgraderna knackar på. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I slutet på 2017 tröttnade Wilma Martinsson, 18, från Kumla på att kånka vatten till hagen. Hon letade fram isolering i pappas garage och mekade ihop ett fodral till hinken så att vattnet skulle behålla sin form även vid minusgrader. Nu driver hon ett UF-företag.

    – Jag har sålt ett 50-tal fodral och har beställningar på ytterligare 200, säger Wilma Martinsson som marknadsför sin Warm Bucket via Facebook och Instagram.
    – Idén var att göra en isolering till hinken som skulle hålla vattnet isfritt, vara enkel, inte behöva el och inte vara så dyr.

    Värt att prova

    Wilma Martinsson har tre egna hästar och läser sista året på gymnasiet. Hon går samhälle/idrott och kan kombinera studierna med sin dressyrsatsning. Inför sista året valde hon entrepenörskursen och tänkte först driva ett UF-företag med några kompisar. Så kom hon att tänka på sin uppfinning.

    – Först vågade jag inte tro på att det skulle fungera, eftersom jag aldrig har gjort något liknande. Men så tänkte jag att det kunde vara värt att prova.

    Det har gått över förväntan.
    – Kanske för att vädret har gjort sitt, säger hon och tänker på  vinterns dubbelsiffriga minusgrader.

    Thermobar Dricker Vatten Vinter SnöTrosa RidskolaFoto: Jeanette Flensburg
    Beställningarna till UF-företaget har varit många. Foto: Privat

    Hinken liknar de konstruktioner som redan finns, men är synnerligen enkel i utformningen. Wilma Martinsson utgår från en hink som hon fäster isolering kring. Lägger till glasfibernät för att få stadga och ytterst ett material i galon som står emot väta – det är hennes lösning. Isoleringen finns i tre storlekar.
    – Exakt hur låga temperaturer den tål vet jag inte, för vi har inte haft jättekallt hittills. Men det är klart att den inte håller isen borta hur länge som helst.

    Klarade 15 minusgrader

    Två av Wilma Martinssons hästar står i utebox. En morgon var det 15 minusgrader när hon kom till stallet.
    – Vattnet hade ändå inte frusit.

    Liksom flera andra tipsar Wilma Martinsson om att ha i lite varmt vatten när du fyller på nytt. Salt och äppelcidervinäger nämns också bland de tips som flödar på nätet. Att hålla vattnet isfritt är ett ämne som engagerar.

    Men om metoderna verkligen fungerar är lika omtvistat; Illustrerad Vetenskap skriver att teorin om varför varmt vatten i vissa fall fryser snabbare än kallt har förbryllat forskare i mer än 50 år. Ännu saknas säkra bevis om när och varför.

    Viktig vätskebalans

    Veterinären Sara Nyman, Hästhälsovården, har forskat på hästars drickbeteende. Hon ifrågasätter både salt och äppelcidervinäger.

    Hästforskning På ChalmersFoto: Anna Nyberg P: 2016-22
    Sara Nyman, veterinär.

    – De mängder som skulle behövas för att vattnet inte ska frysa är inte lämpliga för hästar, säger hon, och fortsätter om varmvattnets eventuella nytta:
    – De som har en vattenkokare i sadelkammaren och springer ut till hagen gör en bra sak. Det är viktigt att alltid erbjuda hästen vatten när den äter och timmen efter utfodringen. Då dricker hästen som mest.

    När det är riktigt kallt ger vi ofta mer grovfoder. Då måste man tänka på vätskebalansen.
    – Får hästen mer grovfoder, dricker den också mer.

    Tänk efter

    På marknaden finns flera olika lösningar för att hålla vattnet isfritt; de som går på el är relativt dyra. Det har öppnat för billigare varianter på nätet. Men det gäller att tänka sig för, varnar Sara Nyman.

    – Jag ser på Blocket folk som säljer hinkar där de själva har lagt elslingor. Hemmagjorda lösningar ska man akta sig för, vatten och el är ingen bra kombination.
    – Det finns en anledning till att eluppvärmda kar är dyra. Elsäkerhet kostar. Men de är en bra investering för hästarnas hälsa.

    Fakta

    Olika lösningar

    Lösningar på marknaden

    Vattentråg med bollar. Tråg med bollar som håller isfritt tack vare ständigt strömmande vatten. Försedd med flottörventil.

    Uppvärmda kar. Kar i olika storlekar som man ansluter till ett vanligt vägguttag. En del har inbyggd termostat.

    Isolerade kärl. Hinkar och kärl av isolerande material som inte behöver ström. Håller vattnet isfritt två-tre gånger längre jämfört med ett oisolerat kärl.

    Tips på hemmaplan

    Nöden är uppfinningarnas moder – här är några tips för att vattnet inte ska frysa:

    • Lägg en boll i vattenbaljan. Skulle det ändå frysa blir isen tunnare under bollen och hästen kan puffa undan den för att få hål på isen.
    • Fyll petflaskor med varmt vatten och lägg i karet. Fyll dem till 2/3 så att de flyter.
    • Ställ hinken/baljan på frigolit.
    • Använd två vattenbaljor, en stor och en mindre, och fyll mellanrummet med isolering; spån eller halm fungerar bra. 
    • Gör ett lock till baljan av t ex ett liggunderlag, och gör det lite mindre än baljans yta. Hästarna trycker ner locket med mulen.
    • Om du fyller på vattnet med slang är det bäst att ha en som drar ihop sig själv; den tömmer också sig själv.

    Hästens vattenbehov

    • Vattenintaget påverkas bland annat av hästens storlek, utfodringen, yttertemperatur och hur hårt hästen tränas. 15-35 liter per dygn dricker en häst på 500 kilo.

    • Mer vatten behövs om hästen förlorar mycket vätska. Vid hårt arbete kan en häst som väger 500 kilo svettas 10–15 liter i timmen. Ett digivande sto kan behöva mer än 50 liter per dygn.

    • Grundregeln är att hästen ska ha fri tillgång till dricksvatten. Kan du inte få isfritt vatten i hagen ska du inte utfodra där, eftersom risken för förstoppningskolik ökar.

    • Vill du läsa mer om vad som påverkar hästars vattenintag, gå in på www.hastforskning.se och läs slutrapporten för Sara Nymans studie ”Hur påverkas hästars vattenintag, beteende och vätskebalans av tillgång på vatten vid utfodring samt av vattentemperaturen?”.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 3/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden