Avelsnyheter
3 februari 14:42

Unga hingstar slipper 14-dagarsprov i DSP

ÄndringDebatten har gått het i Tyskland, om att kraven är för tuffa på de unga hingstarna. Nu har en arbetsgrupp i avelsförbundet DSP, den tyska sporthästen, beslutat att slopa prestationsprovet för de 3-åriga hingstar som redan är godkända - hingstarna kan användas i avel direkt och utföra sina prov året efter.

Unga hingstar slipper 14-dagarsprov i DSP
Kraven på de allra yngsta hingstarna sänks nu i avelsförbundet DSP. Foto: iStock

Det är avelsförbundet för den tyska sporthästen, DSP, som nu fattat beslutet – hingstarnas prestationsprov har länge varit ett hett ämne i Tyskland. 2022 blir ett pilotår för de nya bestämmelserna, som innebär att 3-åriga hingstar med betäckningslicens i DSP nu kan gå direkt in i aveln och utföra sina prov i höst eller vinter i stället. Deras avkommor kommer att kunna registreras i huvudstamboken som vanligt. De större tyska avelsförbunden har inte aviserat att de gör några förändringar i år.

Den tyska sajten Züchter Forum skriver att beslutet är en hästvänlig lösning för de unga hingstarna, som nu får mer tid att förberedas för ett 50-dagarstest alternativt ett sportprov i kombination med 14-dagarstest, eller det korta pilottest som införts hösten/vintern 2022/2023, för att godkännas för avel året därpå.

Beslutet godkändes av samtliga DSP-föreningar, och ska utvärderas efter 2022 för att se om bestämmelserna ska fortsätta att gälla även nästa år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden