Veterinärt
31 mars 09:12
Ridsportplus

Unghäst hade 288 tandrötter i ena käken

TuggmotståndAtt unghästar kan ha lite utmaningar med gaddarna är mer regel än undantag. För 2-åringen i Idaho i USA var de dock av en helt annan dimension.

Unghäst hade 288 tandrötter i ena käken
Unghästen hade nästan 300 tandrötter i ena käken. Bilden har inget samband med artikeln, annat än att den visar en munhåleundersökning. Foto: Joakim Kromnér

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det brukar märkas på en häst om den har problem med tänderna; den tappar fodret, skakar ofta på huvudet eller äter saktare än vanligt. Ingenting sådant märktes dock på en tvåårig valack som kom in för undersökning på en veterinärklinik i Nampa, Idaho, skriver sajten The Horse.

Hästen hade varken tecken på smärta eller ovilja att äta, men ägaren hade noterat en svullnad i underkäken.

Vid en första undersökning av munhålan upptäcktes inget ovanligt, men när röntgen gjordes av svullnaden upptäcktes något ovanligt: 288 små tandrötter låg i hästens högra käkhalva! De var inte större än jordnötter.

Tandrotter
Unghästen visade sig efter röntgen ha 288 tandrötter, i ena käken. Foto: Idaho Equine Hospital

Orsaken var odontogena tumörer, det är godartade tumörer där extra tandanlag har bildats i käken.

Alla tandrötterna kunde avlägsnas genom operation. De som låg lösa kunde spolas bort med koksaltlösning och andra fick knipsas av med specialinstrument. Valacken repade sig väl efteråt och har inte haft några problem att äta efter ingreppet.

Veterinär Pete Knox som undersökte hästen och opererade den, hade aldrig sett något liknande tidigare och det finns bara få fall beskrivna på häst.

Källa: A curious case of equine compound odontoma; A young gelding presenting for lower jaw swelling has a rare but treatable dental condition. The Horse, feb-22

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden