Avel, Krönika
28 september 2018 06:20

Uppfödaren Eva Gudmundsson: ”Kannans söner kan ta hans plats inom en snar framtid”

Krönika Under fölauktionerna i Zangersheide gick det dyraste fölet för cirka 790 000 kronor. Uppfödaren Eva "Oa" Gudmundsson var på plats och bjuder här på några reflektioner från auktionen.

Uppfödaren Eva Gudmundsson: ”Kannans söner kan ta hans plats inom en snar framtid”
Big Day Z, e Big Star-Carvallo blev auktionens dyraste föl och gick för cirka 790 000 kronor. Foto: Zangershedie

Fölauktionerna under unghäst-VM i Zangersheide bjöd på många fina föl. Totalt var 89 föl anmälda och det fanns några unikt stammade föl efter Chaccon Blue och Heartbreaker. Samtliga av de fölen är gjorda via ICSI, provrörsbefruktning, vilket fortfarande är en unik väg att få till en dräktighet på hästar.

Priserna var väldigt höga över lag och man kunde se att vissa fadershingstar höll sin prisnivå sen tidigare år som Cornet Obolensky och For Pleasure medan andra hingstar bland annat Kannans avkommor var något mer sparsmakad i sin prissättning. Tror att Kannans söner börjar visa sig vara mycket bra fadershingstar och kommer att ta hans plats inom kort.

E.chacco Blue
Chackpot Twinkeling Z e Chaccon Blue-Burggraaf gick för 285 000 kronor. Foto: Zangersheide

Några hingstar vars avkommer börjar att synas är till exempel Asca Z som visade flera mycket fina föl som också gick för bra priser. Det gällde även Asca z son, Amadeo van´t Vossenhof Z som visade fram flera väldigt fina föl inbringade också bra priser. En hingst som är ganska okänd i Sverige men säkert kommer att ge ringar på vattnet även hos oss.

Det fanns även ett föl e. Maria Gretzers Singular LS La Silla. Det var den enda representanten från en svenskägd hingst och ett fint föl. Ett fåtal föl var efter hingstar från Tyskland och det var främst den säkra förärvaren Conthargos som var fadershingst till de fölen.

Zangerheide
Ett av de högst betalda fölen var e For Pleasure-Cassini I och gick för 570 000 kronor.

Även Heartbrekersonen Halifax van het Kluizebos och Rolf-Göran Bengtssons Casall Ask höll upp priserna. Casallsonen H&M Chilly Willi ägd av familjen Ludo Philippaerts hade några riktigt fina föl med. Chilli Willi är också en hingst som är spännande för framtiden. De högst betalda fölen var e Cornet Obolensky och For Pleasure för 570 000 kronor och det absolut högst betalda fölet var e. Big Star för 790 000 kronor. Galet mycket pengar för en förväntning.

Eva ”Oa” Gudmundsson är uppfödare och driver Flemminge Stuteri i Vikbolandet utanför Norrköping. 

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-