Sverige
16 maj 16:30
Ridsportplus

Utbredd smitta bland hästar i Umeå

SmittsamtUmeå Ryttarförening, som bedriver verksamhet med både ridskola och privatstall på Hippologum, har de senaste veckorna haft ett 70-tal sjuka hästar. Enligt veterinären rör det sig om en streptokockinfektion. - Vi hoppas att inte fler hästar insjuknar, så att vi snart kan börja tänka på sanering, säger verksamhetschefen Camilla Granberg.

Utbredd smitta bland hästar i Umeå
Hippologum är stängt då ett 70-tal hästar insjuknat. Foto: Umeå Ryttarförening

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den 17 april sattes den första hästen i karantän på Hippologum, anläggningen utanför Umeå som är hem för över hundra hästar – 67 av dem är privatägda, ett 40-tal är ridskolehästar.

  – Smittan startade i medlemsstallet, där privathästarna står, berättar verksamhetschefen Camilla Granberg.

  Två dagar senare stängdes anläggningen och därefter har i stort sett samtliga privathästar visat förkylningssymptom – bara ett fåtal har varit symptomfria. Provtagning har visat att det rör sig om streptokockinfektion, orsakad av bakterien Streptococcus zooepidemicus. Bakterien är vanlig hos hästar och symptomen är liknande de som hästar kan visa vid kvarka, som feber, näsflöde och hosta.

  Ett par av ridskolehästarna har uppvisat samma symptom och med så många hästar på samma plats har sjukdomstiden blivit utdragen. Var smittan kommer ifrån vet man inte.

  – Veterinären tror att det startade med ett virus, och att det här sedan har blivit en sekundär smitta. Vi har så tätt mellan hagarna också, det är ju inga långa avstånd, säger Camilla Granberg.

  Hon säger att de sjuka hästarna har kommit relativt lindrigt undan. De flesta har inte haft feber utan det är mer gult näsflöde.

  – Några har behandlats för att de har varit rossliga i lungorna, några med penicillin och några har bara fått slemlösande. Men det är ingen som har varit jättedålig. Däremot så verkar det vara några hästar som har fått problem i efterhand, att de har fortsatt hosta och fått utredas vidare.

  Smitta i flera stall

  Grannklubben Södra Umeå Ryttarförening tog över föreningens inplanerade tävlingar föregående helg. Enligt Granberg verkar den klubben ha klarat sig undan smittan, men hon har hört om fler stall i bygden som haft sjuka hästar.

  – Det är stall med hästar som inte har varit här överhuvudtaget, som inte har någon anknytning till oss. Så det verkar vara något som går.

  Lektionsverksamheten har pågått i stort sett som vanligt under den senaste månaden, med vissa inställda grupper, men det tas det beslut om från dag till dag.

  – Vi har kört med lite lättare arbete, och försöker vara ute så mycket som möjligt. Nu har vi ju faktiskt haft tur med vädret.

  Hela anläggningen i karantän

  Karantänstallets elva boxar räckte inte särskilt långt när antalet sjuka hästar ökade. Därför fick privathästarna flytta tillbaka till sitt vanliga stall. Inga hästar får nu lämna Hippologum förrän stallet varit ”friskt” i 21 dagar.

  – Det är vi inte i närheten av än. Det vi jobbar mot nu är hur vi ska sanera, var vi ska börja och hur vi ska flytta om hästar och så vidare. Men så länge nya hästar insjuknar kan vi inte göra så mycket, konstaterar Granberg.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden