Sverige
17 november 2021 18:08
Ridsportplus

Vaccinationsbevis införs vid större tävlingsevenemang

RestriktionerRegeringen inför vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 deltagare från 1 december. Hur påverkar detta vinterns stora ridsportevenemang? Få svaren här.

Vaccinationsbevis införs vid större tävlingsevenemang
Pandemin är inte över – nu kan det bli aktuellt med vaccinationsbevis på exempelvis Gothenburg Horse Show. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För att snabbt kunna göra slag i saken har regeringen och Folkhälsomyndigheten förberett införandet av vaccinationsbevis sedan i somras. Nu är tiden kommen. På en pressträff under onsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att Folkhälsomyndigheten har begärt att krav på vaccinationsbevis ska införas i Sverige – och att regeringen delar myndighetens åsikt.

En smygande ökning av smittspridningen har konstaterats i några regioner, och syftet med vaccinationsbevisen är att förekomma en ökad smittspridning över hela landet.
– Vaccinationsbevisen är en nödvändig åtgärd för att sjukvården inte ska överbelastas, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
– Du som är ovaccinerad kan inte leva som vanligt, ditt viktigaste bidrag är att vaccinera dig, fortsatte socialminister Lena Hallengren.

Vaccinationsbevisen ska gälla vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. Det handlar om exempelvis idrottsevenemang, teaterföreställningar, bio, konserter och mässor. Som arrangör är det inte tvingande att använda sig av vaccinationsbevis, men om man väljer att inte göra det måste man följa andra restriktioner som Folkhälsomyndigheten nu arbetar med att ta fram.

Det kan liksom tidigare handla om max antal personer per kvadratmeter eller krav på avstånd mellan sällskap. Restriktionerna skulle i sådana fall börja gälla 1 december.

SIHS och GHS

Nästa vecka är det dags för Sweden International Horse Show som inte måste ta hänsyn till införandet av vaccinationsbevis.
– Vi kommer undan med blotta förskräckelsen, säger Christin Ericsson, event director för Sweden International Horse Show.
– Det är klart att man ska ha repekt för läget, men vi kommer inte att göra något annat än det vi har planerat enligt de regler som finns just nu. Vi har redan en logistik som gör att det kommer bli lite mindre trängsel när det är som mest folk på arenan.

För Gothenburg Horse Show, som äger rum 23-27 februari, blir frågan mer aktuell. Utgångspunkten är dock att vaccinationsbevisen i första hand är en åtgärd som regeringen vill kunna använda sig av fram till sista januari. Något som tävlingsledaren Tomas Torgersen förhåller sig tämligen pragmatiskt till.
– Det betyder lika mycket som det har gjort innan. Det viktiga är att vi har alternativa sätt att hantera det, säger han.
– Min spontana fundering är främst: Vad händer med folk som redan har köpt biljett, men som av någon anledning inte vill vaccinera sig?

Got Event är arrangören bakom Gothenburg Horse Show och ett stort antal andra evenemang så som konserter, hockeymatcher och Melodifestivalen.
– Detta är en åtgärd som vi och branschen tidigare efterfrågat om det skulle behövas. Alternativet, att återigen behöva införa avstånds- och publikbegränsningar, är betydligt sämre, kommenterar vd Lotta Nibell.

– Nu behövs ett smidigt verktyg för att enkelt kunna skanna av vaccinationspassen i samband med inpassering till arenan och det uppfattade jag att myndigheten för digital förvaltning skulle ta fram, fortsätter hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden