Debatt
5 juni 2013 16:39

Vad ska vi med Hovslagare Mästare till?

Skråen avskaffades 1863 pga av maktmissbruk och svågerpolitik,med Svenska Hovslagare Föreningens agerande är vi tillbaka igen,Mästaren den högsta examen i yrket som skall bedöma och lotsa Gesällen vidare har i dag ingen vetorätt så länge denne ej är ansluten till SHF,Idag har vi ett flertal Mästare som klivit av föreningen av olika skäl,i praktiken betyder det att de har förlorat sitt mandat att agera Mästare ex.De får ej bedömma en gesäll och lotsa honom vidare.det här har SHF bestämt en förening med ca 350 medlemmar av sveriges ca 2000 yrkesverksamma hovslagare.I dag finns flera aktiva föreningar men SHF som funnits längst håller hårt i sina bundsförvanter,som Svenska Hantverksrådet som håller Mästarbrev och Gesällbrev
På 70 talet när den första Mästaren examinerades i morden tid var det under ett självkonstruerat prov som ej är att jämföra med de senare proven som genomfördes,då bedömde 3 st Mästare en eximanition av en Mästar elev,sedan gjorde SHF en vändning så att ett Mästarbrev bedöms av en Mästare och en Gesäll,för att bedöma ett prov bör man kunna utföra det man bedömer!!! Detta är SHFs godtycklighet.
Då jag ej är medlem av Svenska Hovslagare Föreningen pga politiken de för och denna godtycklighet kontaktade jag 2st Mästare för att utföra Gesällprovet utanför föreningen,men dock med deras regelverk hur provet skall utföras,den ena mästaren har bedömt ca 60 % av gesällproven de senaste 20 åren,jag klarade examen! Men SHFs granskarnämnd godkänner inte utförandet.
Så kontentan är att ett Mästarbrev är inget värt om du inte betalar medlemsavgiften till en intresseförening som inte ens en 1/6 av hovslagare kåren är ansluten till

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden