Hästägartips
25 september 2023 13:21
Ridsportplus

Vädret kan öka växters giftighet

FoderHästar kan bli förgiftade av för höga halter av nitrat, som finns i växter och varken syns eller luktar. Experterna berättar mer om vad du ska se upp med.

Vädret kan öka växters giftighet
Se upp för växterna som innehåller nitrat. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En del foder kan samla på sig hög koncentration av nitrater. Höga nitrathalter i dricksvatten kan också leda till dödsfall hos djur.

Nitrat är inte särskilt toxiskt, men kan omvandlas till nitrit av mikroorganismer i mag-tarmkanalen – som är betydligt giftigare. Nitrit begränsar blodets förmåga att transportera syre eftersom det tas upp i blodet och omvandlar de röda blodkropparnas hemoglobin till met-hemoglobin.

Anses vara sällsynt

Gittan_grondahl-54
Gittan Gröndahl, SVA Foto: Göran Ekberg

Men hur vanligt det är med förgiftning hos häst går inte att säga.
– Nitratförgiftning anses vara mycket sällsynt hos hästar. Det är svårt att ge siffror för det finns sällan tillgänglig statistik på hästsidan över diagnoser, med undantag för anmälningspliktiga sjukdomar och försäkringsstatistik, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär i hästsjukdomar vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Dock finns fall av förgiftade hästar.
– Bland annat i Turkiet. Där visade det sig vara höga nivåer av nitrat både i fodret och på betet, som dagen innan hade gödslats med kaliumnitrat. Flera hästar fick kraftiga buksmärtor, ytlig och snabb andning, missfärgade slemhinnor och hos vissa sågs diarré, vinglighet och kastning. 13 hästar blev sjuka och nio dog, en till två dagar efter gödslingen. I det fallet räknades det ut att de kan ha fått i sig 80 gram nitrat per häst.

Finns inga rekommendationer

Ann-hogberg
Ann Högberg, SVA Foto: Göran Ekberg

Det finns inga rekommendationer om hur mycket nitrat hästar kan äta utan att bli sjuka.
– I den vetenskapliga litteraturen går det att läsa att högre än en procent nitrat på basis av torrsubstansen anses vara dödligt. Och en rekommendation jag sett är att dräktiga djur inte ska ha foder som innehåller mer än 0,2 procent, säger Ann Högberg, agronom och forskare vid SVA.

Vissa giftiga växter innehåller hög andel nitrat (se nedan), men även ”vanliga” växter kan samla på sig mer än vanligt. Det kan ske vid antingen torka eller väta; sådant ger så kallad växtstress. Även temperaturer under tolv grader kan leda till att nitrathalten höjs. Dessutom kan en översvämning med vatten som innehåller gödningsmedel öka nitrathalten.

Ökad risk med extremväder

Den ökade halten av nitrat beror på att växtens rötter växer under marken medan stjälken ovan jord inte utvecklas. Då ackumuleras nitrat i stjälken och koncentrationen ökar.
– När det blir mer extremväder i framtiden ökar riskerna, säger Ann Högberg.

Att analysera för nitrat funkar olika hos de olika analysföretagen. Hos Vidilab går det att göra analysen mot en tilläggskostnad, och samma gäller hos Eurofins. Hos Lantbruksanalys ingår nitrat i analysen, medan Optilab och Agrilab inte utför analyser för nitratvärden.

Se-upp-med-vaxterna
Se upp för växterna som innehåller nitrat!

Fakta

Förgiftningssymtom

  • Nitrit begränsar blodets förmåga att transportera syre, vilket gör att symtomen hos förgiftade djur är förknippade med syrebrist.
  • Några exempel på symtom är blåaktiga slemhinnor (cyanos), svaghet, snabb och svag puls samt blodtrycksfall.
  • Kliniska tecken uppstår vid methemoglobinnivåer på 30–40 procent, och nivåer på 80–90 procent anses dödliga.
  • Efter konsumtion av nitratrikt material är det vanligast med synliga symtom inom några dagar, men dödsfall kan inträffa inom några timmar efter konsumtion.

Källa: SVA

Nitrat och nitrit i miljön

  • Nitrat och nitrit är kvävehaltiga ämnen som finns naturligt i miljön och mat. De kan även finnas i dricksvatten från egen brunn. Dessutom används ämnena som livsmedelstillsatser i vissa livsmedel för människor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden