Hästägartips
3 juli 2018 06:30
Ridsportplus

Veterinär varnar för flughuva på föl

InsektsproblemSommaren innebär mycket insekter – och det finns flera sätt skydda hästarna. För fölen är flughuva dock ett dåligt val av skydd.
– Det är förenat med alldeles för stora risker, säger veterinären Ann Gånheim.

Veterinär varnar för flughuva på föl
Flugtäcke eller flughuva ska inte användas på föl eller deras mammor på grund av skaderisken (fölet på bilden har inget samband med texten). Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Veterinären Ann Gånheim, specialist på föl och unghästar, anser att man absolut inte ska ha flugmask eller flugtäcke på varken sto eller föl. Detta för att undvika olyckor, där fölet exempelvis kan fastna.
– Det är förenat med alldeles för stora risker. Om du behöver skydda stoet på något sätt är det vettigaste att hitta ett repellerande flugmedel, till exempel Centaura.

Michael Diamant, som är produktchef för Centaura, bekräftar att medlet kan användas på föl.
— Men du ska förstås undvika att spraya i juverområdet, eftersom flugmedlet inte smakar gott, säger han.
Han avråder även från att spraya i ansiktet. I stället anser han att det är bättre att ta flugmedlet på händerna eller på en svamp så att det hamnar där det är tänkt.
Torbjörn Carlsson, som är marknadschef på Trikem, bekräftar att även deras flugmedel är godkända för föl. Även han betonar försiktighet kring ögon, slemhinnor och i juverområdet.
— Där kan salva vara ett bättre alternativ än spray, säger han.

Torbjörn Carlsson rekommenderar att spraya framifrån och bakåt, samt att följa rekommendationerna om antal pumpslag som finns på förpackningen. Då är det helt säkert att använda deras produkter även på lakterande ston.
Ett annat vanligt flugmedel på den svenska marknaden är Ultra Shield. De rekommenderar inte användning på föl under tolv veckors ålder.

Ann Gånheim tycker att det generellt inte är ett stort problem med insekter på föl.
– Fölen lär sig att stå vid stoets svans, så att stona kan vifta bort insekterna åt dem. Däremot tycker jag att det är viktigt att vara observant på naveln. Där är det ju ett öppet sår i början, och där finns det risk att flugor sätter sig.
Hon uppmanar ägarna att ha koll på om naveln svullnar och om fölet får förhöjd temperatur.
— Förr skyddade man ofta naveln med zinkpasta. Men vilken snäll, skyddande salva som helst fungerar, till exempel Idomin, säger Ann Gånheim.

Fakta

Guide. Att tänka på när du använder spray

Centaura

  • Undvik juverområdet
  • Spraya inte i ansiktet

Trikem

  • Var försiktig kring ögon, slemhinnor och juverområdet.

Ultra Shield

  • Bör inte användas på föl under tolv veckors ålder
Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden