Hästägartips
3 maj 2018 13:57
Ridsportplus

Fölövervakning på bästa sätt

LäsartipsI dag finns en mängd olika hjälpmedel att använda vid fölövervakning. Här får du våra läsares smartaste tips på billiga tekniska lösningar.

Fölövervakning på bästa sätt
Ridsport har sammanställt läsarnas bästa tips för fölövervakning (bilden har inget samband med texten). Foto: SashaFoxWalters/iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fölsäsongen är i full gång vilket innebär att en stor mängd ston i hela landet just nu övervakas, inte minst nattetid.

    Vilken form av övervakning stoägaren använder är mycket en fråga om hur långt man har till stallet och hur ofta man är där. Ridsports läsare har kommit med en lång rad tips på olika lösningar.

    Kamera – övervakning direkt från stallet

    En övervakningskamera i stallet är det allra vanligaste sättet att övervaka det dräktiga stoet på. Många stoägare väljer att köpa en enklare kamera för en billig peng hos något elektronikföretag. För att kameran ska kunna överföra ljud och bild till mobil, dator eller padda behövs internet i stallet. Har du stallet nära bostaden kan du sätta upp en wi-fi-förstärkare så signalerna når längre. Har du längre avstånd mellan stall och bostad får du lösa internet i stallet på annat sätt. Några av alternativen är att placera en router med simkortsuttag i stallet eller att använda sig av ett mobilt internetabonnemang till enheten i stallet.

    Erika Lorensson i Kalmar är stoägaren som löste internetproblemet genom att passa på att gräva ned en nätverkskabel från huset till stallet när de grävde nytt vatten till stallet.
    – Sladden kostade några hundralappar och det har fungerat jättesmidigt, berättar Erika.
    Hon tillägger att man inte måste gräva ned kabeln så djupt. Det går bra att dra en kabel till stallet utan några större grävjobb.
    Kabeln är kopplad direkt i modemet i bostaden till kameran i stallet.
    – Ett år hade vi två ston som skulle föla ungefär samtidigt, då skaffade jag en hubb med flera portar så jag kunde koppla på flera kameror på sladden.

    Övervakningskameror finns i alla prisklasser. Ridsports läsare verkar överens om att en kamera för omkring 500 till 800 kronor är ett fullt fungerande alternativ för fölövervakning.

    180503_folovervakningpabastasatt_alfred
    Alfred Home Security är ett övervakningssystem som Ridsports läsare tycker fungerar bra vid fölövervakning. Foto: APK

    Filma med mobiltelefon – enkelt och billigt

    Mobiltelefonernas kameror blir allt bättre och många stoägare har upptäckt möjligheten att övervaka stoet i stallet med mobiltelefonen. Det behövs då två mobiler – en som du placerar i stallet och så den vanliga mobilen. som du har med dig hela tiden. Du kan använda dig av program som Skype och FaceTime och helt enkelt ringa upp telefonen i stallet och låta samtalet pågå under tiden du övervakar. Eller så kan du ladda ned en lång rad olika övervakningsappar.

    Moa Sjöström i Tierp är en av läsarna som använt sig av två mobiltelefoner vid fölövervakning. Hon skaffade en gammal extra mobil som hon kopplade upp mot ett mobilt bredband i sadelkammaren. Telefonen placerades på en planka som hon spikade fast i närheten av boxen som skulle övervakas.
    – Det var ganska okomplicerat och jag tycker det fungerade bra – speciellt om du bara ska ha ett föl, säger Moa.

    En gratisapp som många hästägare använder vid fölövervakning är ”Alfred Home Security Camera” som marknadsför sig med en slogan om att man kan omvandla sina gamla mobiltelefoner till övervakningskameror. Appen laddas ner på båda telefonerna och du loggar in på samma konto på båda, sedan styr du övervakningen med mobiltelefonen du har med dig.

    180503_folovervakningpabastasatt_videquus
    Det nya övervakningssystemet Videquus är uppskattat av stoägarna. Foto: Videquus

    Videquus – intelligent övervakningssystem för hästar

    Flera stoägare tipsar om att det börjat använda den nya tjänsten Videquus. Detta är ett kameraövervakningssystem som du använder via abonnemang och du kan välja att köpa tjänsten bara under en kortare tid. Priset är från 495 kronor i månaden men blir billigare om du har fler kameror eller väljer att förskottsbetala tjänsten under en längre tid. Videquus tillhandahåller kamera, router och upphängningsutrustning. Tjänsten upplevs som mycket smidig av flera stoägare eftersom det bara är att sätta i kontakterna och ladda hem en app så börjar det fungera.
    – Vi vet att det är just inom fölövervakning som hästmänniskor redan är vana vid att använda kamerautrustning, men att det ofta är tekniskt komplicerat att sätta upp en lösning som fungerar, berättar Videquus VD Linus Jernbom.

    Videquus kameror är speciellt anpassade för hästar och när kameran upptäcker avvikande rörelsemönster larmar den.
    – Vi vet att vi redan nu är ett väldigt bra alternativ för fölövervakning men kan ännu inte garantera att en fölning kommer att generera ett larm även om vi på sikt strävar mot att kunna erbjuda det. Ju fler fölningar vi filmar desto smartare och bättre kommer kameran att bli, berättar Linus Jernbom.

    Babywatch – barnvakt med ljud

    Ett budgetalternativ vid fölövervakning är en babywatch – en vanlig elektronisk barnvakt med ljud som brukar användas i hemmet eller barnvagnen när barnet sover. De består av en sändare som man lägger hos sin baby – eller i detta fall placerar i stallet – och en mottagare där man hör ljudet som mottagaren registrerar. Även här finns en mängd modeller och de finns från några hundralappar och uppåt, de finns dessutom ofta att hitta på loppisar för en billig peng.

    Jenny Svartholm vid Stuteri JES i Alingsås har använt sig av en babywatch och tycker det har fungerat bra. Hon tipsar om att man får ha den på ett tag innan så man lär sig vilka ljud som kommer från stallet.
    – När krystvärkarna sätter igång på allvar och stoet frustar hör man det sedan direkt, säger Jenny.

    Fördelarna med en babywatch är dels priset, men också att man inte behöver ha det ljust i stallet eftersom det bara är ljudet som registreras. En nackdel är dock att det kan finnas många olika ljud i stallet.
    – Det kommer många ljud som gör att man måste springa ut och kolla vad som händer, erkänner Jenny, som ändå tycker att en babywatch är ett bra alternativ till fölövervakning om man inte vill eller kan göra en större investering.

    180503_folovervakningpabastasatt_birthalarm
    Fölvakter som fästs på stoet finns i flera olika modeller, här med en överrullningsgjord på ryggen. Foto: Birth Alarm

    Fölvakt – svettdetektor

    Det finns många olika varianter av elektroniska fölvakter på marknaden. Fölvakten består av sensorer som fästs på hästen med en gjord eller i grimman, och som signalerar när stoet börjar svettas eller lägger sig helt på sidan. Jasmine Johansson, som är stallchef vid Vena Dressyrcenter i Göteborg, berättar att de använder sig av den klassiska modellen av fölvakt: svettdetektorer som ligger an mot stoet med hjälp en gjord som kan liknas vid en förbygel.
    – Det är ett bra system som verkligen fungerar när stoet börjar svettas, och det slår inte fel om det inte är så att det är väldigt varmt i stallet eller om stoet blir stressat.

    Dosan som sitter på stoet beskriver Jasmine som en robust liten sak av metall. Den kan vara svår att få att sitta som en smäck om det är ett sto som kliar sig mycket, men å andra sidan är den också väldigt svår att få av helt. Signalerna skickas till en mottagare och Jasmine uppfattar räckvidden till 50-60 meter. Behöver de åka bort från stallet ställer de en webbkamera med ljudet på bredvid mottagaren.

    När Vena Dressyrcenter köpte in sin fölvakt var det en nyhet på marknaden och en ganska stor investering på runt 15 000 kronor. I dag finns det många fler modeller och priset ligger från 5 000 kronor och uppåt. Numera finns även varianter där fölvakten larmar direkt till mobilen istället för den stationära mottagaren. Jasmine tipsar om att det finns veterinärstationer som hyr ut fölvakter för cirka 80 kronor per dygn.
    – En fölvakt är en väldigt bra investering eftersom den slår så rätt, och den har dessutom fördelen att du hinner ta dig till stallet i tid eftersom den signalerar redan när fölningen börjar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden