Hästliv
11 maj 2017 17:00

Hon följde fölningen via FaceTime

När fölningen närmade sig ville Ellinor Strandäng inte vara i vägen, samtidigt ville hon se att allt gick bra. Lösningen: se fölningen via FaceTime.

Hon följde fölningen via FaceTime
Med systerns telefon upptejpad på väggen kunde Ellinor Strandäng följa fölningen live.

Det var under gårdagen som Ellinor Strandängs föl kom till världen. Det blev en hingst, Källhults Kristall (hingst f -17 e Füstenball u Cornett e Corlensky G, uppf/äg Ellinor Strandäng och Gabriella Strandäng). 
– Det var fjärde gången det vårt sto Cornett fölade och med henne är det alltid väldigt tydligt när fölen är på gång, förklarar Ellinor för Ridsport. Vi såg på dagen att hon troligen skulle föla under kvällen.  

Stoet ska sköta det mesta själv 
Ellinor och hennes syster Gabriella Strandäng har tidigare använt sig av en webbkamera när stoet har fölat men den hade slutat att fungera. Då inspirerades Ellinor av ett inlägg hon sett på Facebook om att en annan person som väntade föl hade följt processen via FaceTime och bestämde sig för att göra samma sak. 
– Vi tejpade upp min systers mobil i boxen och så ringde jag henne för att kunna se hela fölningen, säger Ellinor. 

För att kunna hålla kontakten med sin syster skrev de via messenger samtidigt som livesändningen fortsatte. Gabriella hade tagit med sig en iPad till stallet så att hon kunde skriva med Ellinor. 
– Min filosofi är att man inte ska blanda sig i för mycket, stoet ska få sköta så mycket av fölningen som möjligt själv och därför var det här en bra lösning för oss, säger Ellinor. 
Skulle du rekommendera det till andra?
– Jag måste säga både ja och nej på om jag skulle rekommendera FaceTime för att övervaka fölningar, säger Ellinor. Om man ska övervaka under en längre tid så är det inte ett bra alternativ men om man som vi vet att fölet är påväg så fungerar det absolut. Det är även ett bra alternativ om man inte har en kamera i transporten, kom jag på nu. 

Om du ska bevaka din häst under en lång period kan det bli dyrt att använda FaceTime men Ellinor tipsar om att man kan sätta upp en router i stallet för att slippa använda sig av mobildata där man facetimar. 

Stammen
– Anledningen till att jag valde Füstenball som pappa till fler är för att Cornett är en dubbeltalang och vi rider mest dressyr, förklarar Ellinor. Gångartshingstar passar jättebra med det stoet vi har och alla har fått väldigt bra gångarter. 


Lilla hingstfölet Källhults Kristall Foto: Ellinor Strandäng
 

Text: Julia Brente

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden