Sverige
8 december 2018 12:23

Christopher ”Chris” Johnston har lämnat jordelivet

DödsfallEn av Sveriges mest namnkunniga veterinärer har gått bort. Christopher "Chris" Johnston blev 56 år.

Christopher ”Chris” Johnston har lämnat jordelivet
Christopher Johnston. Foto: Roland Thunholm

Den så välkända och av många mycket omtyckta veterinären Christopher ”Chris” Johnston har gått bort.

Chris Johnston, som bodde i Stockholm, var specialiserad inom ortopedi på häst och disputerade på hästens rörelsemekanik. Han forskade även på ryggens funktion och skador i rörelseapparaten. Chris var under sin karriär klinikveterinär på Specialisthästsjukhuset Strömsholm, klinikchef på Universitetsdjursjukhuset vid SLU och klinikveterinär samt delägare på Mälaren hästklinik.

De senaste åren var Chris veterinär på Scandinavian Equine Clinics, som han grundade och ägde. Klinken har tre mottagningar i Mälardalen. Han arbetade även under många års tid med fortbildning för hovslagare via Svenska Hovslagareföreningen.

Christopher Johnston blev 56 år.


Kloka ord. Utdrag ur Ridsport 22/2007

Chris Johnston förekom i Ridsport under årens lopp och bland annat 2007 intervjuades han om vikten av att se helheten hos hästar:
”– Ponera att du kommer till bilverkstaden med din gamla Volvo Duett och säger att den här ska jag köra Monte Carlo-rallyt med, så var snälla och fixa till den. Då har du kanske en aning orealistisk målsättning för din bil. Detsamma gäller hästen. Kräver du ett rally av Duetten så är det skroten nästa, och kräver du 1,30-hoppning nästan varje helg av hästen med känsliga framben, då landar du hos någon av alla experterna på ”sjuka” hästar.
– Anpassa kraven efter hästen och inte tvärtom. Du kanske ska skruva ner ambitionsnivån en smula. De allra flesta hästar kan fungera, var och en på sin nivå.

– Hästen är en elitidrottsman. Den är en atlet med extremt stora belastningskrav på sig och vi borde utgå mer från detta när vi ser på hästar med olika problem.
– I stället för att bara leta fel, skulle vi kunna fokusera på vad som kan göras för att få denna idrottsman att fungera igen. Och då finns ingen absolut sanning om vad som är rätt eller fel. Däremot finns det del sanningar som ger en medelväg till en lösning.”

Johnston-victoria1
Chris Johnston visar runt kronnprinsessan Victoria på Universitetsdjursjukhuset år 2007. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden