Sverige
16 september 2023 14:49

Vännerna från ridsporten rycker in för att rädda hennes liv

InsamlingEn behandling för miljoner skulle kunna bli räddningen för dressyrryttaren, ridläraren, domaren och tvåbarnsmamman Jennie Nilsson. Den nyligen startade insamlingen för att hjälpa henne har engagerat tusentals.

Vännerna från ridsporten rycker in för att rädda hennes liv
Jennie Nilsson och hennes Zorro. Foto: Privat

Jennie Nilsson hade levt med livmoderhalscancern ett par år när hon fick besked om att hon hade ungefär 6-9 månader kvar att leva i somras.
– Jag blev väldigt paff när jag fick beskedet. Innan hade det gått lite upp och ner men cancern kom tillbaka med dunder och brak i våras, säger den 48-åriga ryttaren som bor utanför Kalmar och är en välkänd ridsportprofil i sydöstra Sverige.

Det är så rörande, vet inte vad jag ska säga till alla.

Jennie Nilsson.

Förutom sin egen ryttarkarriär är hon utbildad dressyrdomare och lärare på ett naturbruksgymnasium. Dessutom är hon mamma till två barn i lägre skolåldern.

Hennes läkare satte in en slags palliativ behandling som trycker undan cancern – ett tag. Sedan blir cancercellerna immuna och då är det inte mycket att göra.
– Det var fruktansvärt tungt att få beskedet, säger Jennie Nilsson.

Fram och tillbaka

Hon svarade länge bra på behandlingarna och när det tunga beskedet kom tidigare i år började hon göra egen research och hittade en behandling i Finland som har haft god effekt på just den cancertypen hon har. Det handlar om ett amerikanskt läkemedel, Tivdak. Kruxet är att läkemedlet inte är godkänt i Sverige, men det erbjuds av en privat klinik i Finland –  varje enskilt besök kostar dock 370 000 kronor och hon måste ha sex behandlingar. Alltså totalt ungefär 2,3 miljoner kronor. Pengar hon inte har.

Det var nu stora delar av ridsportfolket i sydöstra Sverige slöt upp i en insamling för att få fram pengarna.
– Det är ofattbart att så många har engagerat sig i detta, säger Jennie Nilsson,

Halva försäljningssumman

Hoppryttaren och tränaren Katarina Torstensson lät halva summan av en försäljning av en häst gå till sin vän, vännen Elisabeth Flygt arrangerar en pay-and-jump där intäkterna går till insamlingen, konstnären Jens Konradsson auktionerar ut en tavla till förmån för Jennie Nilsson, företag säljer saker och skänker timarvoden. Initiativen är många.

– Det är fantastiskt och jag känner sådan tacksamhet, jag vet inte hur jag ska kunna tacka alla, säger Jennie Nilsson som för det mesta mår ganska bra, trots sin sjukdom förutom dagarna efter att hon har fått behandling.

”Ett hopp”

Insamlingen började tidigare i veckan och på lördag morgon hade 420 000 kronor kommit in. Hennes vänner fortsätter nu att hitta på olika sätt att få in pengar.
– Det är så rörande, vet inte vad jag ska säga till alla. Jag har trots allt ett hopp i detta, säger Jennie Nilsson.

Se det ursprungliga inlägget på sociala medier om insamlingen nedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden