Ridsport åsikt
24 juni 2017 10:00

”Har du ingen köpare så har din häst heller inget pris”

"Kanske är den bästa hästaffären inte det högsta priset, utan en nöjd köpare?"
Ridsports gästkrönikör Monica Lindstedt tycker inte alls att det behöver vara en dum idé att sälja en häst till ett bud som ligger en bit under det som säljaren tycker att hästen är värd.

”Har du ingen köpare så har din häst heller inget pris”
"En häst måste stiga i värde med minst 50 000 per år för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att ha den kvar." LottaGyllensten

En häst kan kosta allt ifrån noll till många miljoner kronor. Allt beroende på säljarens behov eller vilja att sälja och kvaliteten på hästen samt plånbok, ambitionsnivå och förväntningar hos köparen.

Låt oss säga att man begär 150 000 för en lovande unghäst och får ett bud på 120 000, men väljer ändå att tacka nej med motiveringen att hästen ska kosta (eller är värd) 150 000.
Kanske dröjer det sedan ett halvår innan en ny spekulant dyker upp och man till slut får det begärda priset. Men då har hästen kostat i uppstallning, foder och utbilning, gissningsvis 8 000–10 000 per månad, alltså ytterligare runt 50 000.
Kvar får man (150 000–50 000) 100 000.

Hade man i stället sålt för 120 000 sex månader tidigare hade förtjänsten varit 20 000 högre. Det hade alltså varit bättre att sälja när man fick det första budet, även om det priset var lägre än det man ursprungligen begärde. 

På ekonomspråk kallas detta för att räkna på alternativkostnaden, det vill säga den intäkt man går miste om genom att välja ett visst handlingsalternativ. I det här fallet går man miste om 20  000 därför att man valde att inte sälja när det fanns ett bud.

Kaxig kan man vara om man är villig att ta risken att vänta på att den rätta köparen dyker upp i närtid. Annars är faran att det kostar mer än det smakar och man gör en riktigt dålig affär genom att inte sälja när man har en seriös intressent bara för att man inte vill ”pruta”. 

Värt att fundera på är också om en häst är ”in i pengarna” eller ”ut ur pengarna”. ”In i pengarna” är en häst som utbildas och utvecklas och därmed ökar i värde, ”ut ur pengarna” är en häst som nått sin topp vad gäller kapacitet eller inte utbildats vidare som den borde. Bara för att en häst var värd 250 000 som lovande 5-åring betyder inte det att den är värd lika mycket eller mer som 8-åring, om den inte samtidigt utvecklats och utbildats för sin ålder.

Espen Möller, stuterichef på Blue Hors, sa en gång att en häst måste stiga i värde med minst 50 000 per år för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att ha den kvar.
Utvecklas den inte enligt plan är det bättre att sälja och ge plats till nya förmågor.

Vad kan man lära av detta? För det första, sätt ett realistiskt pris på din häst och inte ett fantasipris, då är det lättare att få den såld. För det andra, var klar över att om du inte har en köpare så har hästen heller inget pris (utbud måste möta efterfrågan, annars blir det ingen affär). För det tredje, den bästa affären är kanske en nöjd köpare, inte det högsta priset. Det finns ingen bättre reklam för en säljare än en nöjd kund. 

/Monica Lindstedt
är bland annat grundare och ägare av företaget Hemfrid, ordförande för Företagarna och på fritiden hängiven dressyruppfödare.

 

Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 22 juni 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 12-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden