Sverige
23 mars 2022 13:32
Ridsportplus

Var är hästarna?

HästbristenBristen på ridhästar kommer att leda till att hobbyryttare inte kan köpa SWB-hästar. Importen ökar och priserna likaså. Det förutspår experterna.

Var är hästarna?
Vad beror hästbristen på? Ridsport talar med en rad experter och intervjuar en som valt att importera ”grisen i säcken”. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bristen på hästar blir allt större i Sverige och efterfrågan på att köpa bra hobbyhästar från utlandet stiger. En av dem som vågat importera ”grisen i säcken” är Petra Jägmo.

Hennes halvblodshäst Coco (f -11 e Cornets Stern–Quintero) hade förbroskning och artros i ringkotan.
– Det fanns inget hopp, berättar Petra Jägmo.

Hon har haft hästar av flera sorter, islandshästar, halvblod och PRE, och drivit eget i hästbranschen. När Coco fick tas bort ville hon ha en PRE igen.
– Det är ändå sluthoppat för mig, jag har ramlat av så mycket att jag har ryggproblem och jag ville ha en lätt häst med mycket motor. Det är också bekvämare att sitta på en PRE eftersom de inte har samma svävmoment.

Petra-jagmo-8-220224-rt
Många frågor kom upp när Mas Beato just anlänt från Spanien. Hade han någonsin haft ett täcke på sig, till exempel? Men han visade sig vara en cool kille. Foto: Roland Thunholm

Även hästar måste få kosta

Petra Jägmo hade kanske tänkt att det skulle vara lika lätt att köpa häst från Spanien som sist det begav sig, 2016.
– Men hästarna är svindyra nu och det är stor efterfrågan. Även om hästar måste få kosta, så klart.

Hästarna är svindyra nu och det är stor efterfrågan.

Olikt i Sverige är det vanligt att flera personer kan lägga upp annonser på samma häst.

Först säljaren, och sedan så kallade mäklare, vilket gör annonserna till en snårig skog.
– Ofta har inte mäklaren ens träffat hästen, och det känns inte bra tycker jag. Det är ju ändå postorder.

En tänkbar häst hade en gammal skada på benet och en hovspricka. På sprickan blev det reservation, så den gången blev det inget köp. En annan häst, som Petra Jägmo lagt handpenning på, var plötsligt såld. Inte en så rolig upplevelse för den som längtar efter en ny häst, även om pengarna betalades tillbaka.

Petra-jagmo-9-220224-rt
På en månads tid har Mas Beato hunnit lägga på sig – han var mycket smal när han kom. Foto: Roland Thunholm

Mamma och son hittade hästen

Men en svensk kvinna bosatt i Spanien, och hennes son som förmedlade hästar, kunde hjälpa Petra Jägmo. Mamman hade hittat hästen, och sonen hade träffat den.
– Jag litade på dem.

Att köpa ”grisen i säcken” är mindre läskigt än det kan låta, menar Petra Jägmo.
– Jag tycker att det är lite spännande, plus att jag har så lång erfarenhet. Blir det fel kan jag sälja. Utbudet av PRE är så litet här hemma så det finns alltid intresse. Hästen blir väldigt åtråvärd när den varit här i ett halvår och hunnit vänja sig vid väder och foder.

Dessutom hade mäklaren ångerrätt på ett halvår, något som kan vara bra att få.
– Ägaren var med och filmade veterinärbesiktningen, det kändes tryggt.

Så är det då december 2021 och på stallplanen vankar Petra Jägmo av och an. Boxen är ströad, det finns vatten, hösilage och täcken som bör passa. Hästbussen har blivit försenad men nu ska Mas Beato (PRE f -13 e Mas Mas-Letrado XXVI) vara här före lunch. Till sist kommer bussen med sin nederländska chaufför och ut kommer en smal, vit häst med nyfikna ögon.
– Han är sämre i hullet än vad de beskrivit, men den långa resan hade nog tagit hårt på honom. Sverige har en helt annan hästhållning än övriga Europa, och vi har nog betydligt bättre hö, säger Petra Jägmo.

Petra-jagmo-6-220224-rt
Att köpa grisen i säcken kan låta riskabelt. Foto: Roland Thunholm
Petra-jagmo-10-22024-rt
Men Petra Jägmo påpekar att det alltid går att sälja en häst som inte passar. Foto: Roland Thunholm

Efter några veckor ringer Ridsport upp och får höra att Mas Beato – ”mer välsignad” på spanska – skött sig exemplariskt.
– Han är supercool med ridningen, det har svingats spön och hoppats i ridhuset men han bryr sig inte. Om han inte förstår så stannar han bara och så får vi försöka igen. Beato är väldigt hungrig, men det kan jag förstå med tanke på kylan.

Fakta

Tips från Petra Jägmo till den som ska köpa PRE

Petra-jagmo-4-220224-rt
Petra Jägmo Foto: Roland Thunholm
  • Köp från säljare som faktiskt träffat hästen.
  • Att köpa en valack gör omställningen i Sverige lättare – annars ska hingsten kastreras i Sverige och samtidigt vänja sig vid klimat och foder.
  • Leta efter säljare eller mäklare som har ångerrätt.
  • Be säljaren filma veterinärbesiktningen.
  • Om det är någon liten skavank på hästen, kontakta ditt försäkringsbolag och hör hur de ser på saken innan du slår till.

”En del av en trend”

Ulrika_186_2-kopiera
Ulrika Jacobs, uppfödare Foto: Lottapictures

Enligt SWB-uppfödaren Ulrika Jacobs är import av spanska hästar del av en trend.
– När det blir hästbrist tror jag att hobbyryttarna går över till alternativa hästraser. Vi som avlar måste sälja till folk som kan betala, och det blir värre med alla kostnadsökningar. Vi kommer att se ännu mer spetsinriktning på aveln i Sverige och det gör att hästarna blir lite för svåra för alla utom elitryttarna. Även de hästar som inte blir tillräckligt bra för eliten är för svåra, de har för mycket gång och ryttarna kan inte ta hand om dem. Överrörligheten påverkar hållbarheten om det inte görs på rätt sätt, säger Ulrika Jacobs.

Men problemet är att även importerade hästar kan ha temperament.
– Många tror att de spanska hästarna är så mycket enklare, men de kan vara lite svåra i temperamentet. Samma sak med friesern som var så populär för några år sedan, alla glömde bort att den är rätt svankig och temperamentsfull.

Sporten som helhet är ute på djupt vatten.

Framtidens melodi för hobbyryttarna tror Ulrika Jacobs blir ”hemmafix”.
– Kanske korsningar. Jag tror att SWB:s nya system där det inte är lika strikt med godkännande av hingstar gör att man tänker att det går lika bra att betäcka med grannens ponnyhingst.

Annars tror hon att övervuxna connemaraponnyer borde kunna fylla ett hål.
– Den som har egna hingstar och ston och kan producera billigt borde hitta en marknad.

Kommer bli en lyxsport

Resultatet av den nya typen av hästar – och den nya högre prislappen – tror Ulrika Jacobs kommer att göra ridsporten till en lyxsport i Sverige.
– Det blir mer som i Europa. Vissa rider, de andra tittar på. Men om ridskolorna tynar bort har vi ingen som arrangerar tävlingar. Jag tror att sporten som helhet är ute på djupt vatten i och med hästbristen.

För Ulrika Jacobs är det inget alternativ att avla för hobby.
– Det kostar nästan lika mycket som att avla för eliten.

Tidigare har hon prissatt sina föl utifrån den egna situationen.
– Jag har satt priset i proportion till mig själv och tänkt att jag skulle betala 150 000 kronor för ett föl. Men i och med auktionerna har jag insett att vi alla har väldigt olika smärtgränser. Jag säljer de som jag får bra bud på, men jag vill också kunna sälja till mina vänner som alltid köpt hästar av mig.

Fakta

Hästhandlaren: ”Något sånt här har jag aldrig varit med om”

1sv-tagesson
Rickard Tagesson har sålt hästar i över 35 år. Foto: Privat

– Det är en väldig hästbrist. Jag har i över 35 år handlat med hästar, köpt, utbildat och sålt. Något sånt här har jag aldrig varit med om. Det är en väldigt knivig situation och vi har köpt mycket mindre än vi brukar, säger Rickard Tagesson som driver Tagessons sporthästar.
Han berättar att kollegor i Europa säger likadant – de har aldrig varit med om maken. Och priserna har ökat kraftigt.
– Prisbilden har skjutit i höjden och står inte i relation till verkligheten snart. Den stora fritidsgruppen har en begränsad slant att köpa för.
Ett prisexempel är en häst som kan hoppa 1,20.
– För fem år sedan kostade den 150 000, nu går den för 250 000. Det kommer bara att bli de som är i god ekonomisk situation som kan ha fina hästar och det tycker jag inte alls om. Å andra sidan kostar det att föda upp, säger Rickard Tagesson.
Ett annat exempel är en hyfsad 3-åring.
– Det går inte att köpa den under 150 000. Och då är den inte wow, för då går den upp till 250 000. Det syns att priserna på auktioner gått upp.
Rickard Tagesson vet inte hur saker kommer att utvecklas – men han är
pessimistisk.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden