Sverige
3 januari 2020 09:36

Vargar skrämde hästar – häst fick avlivas

PanikFlera hästar rymde under nyårshelgen i panik från sin hage. En av hästarna bröt benet och fick avlivas. Allt på grund av att varg hade varit nära hagen och skrämt hästarna.

Vargar skrämde hästar – häst fick avlivas
Så här stort var ett av avtrycken bredvid hagen. Bilden till höger är en genrebild. Foto: Linnea Lahenkorva/Pixabay

I söndags morse upptäcktes fyra hästar på gårdsplanen vid ett stall i Arbrå i Bollnäs kommun. En av hästägarna, Linnea Lahenkorva, fick ett samtal om rymlingarna.
– Jag kastade mig i bilen och ringde proffstränaren (travtränare, red:s anm) som håller till en liten bit härifrån. När jag är på väg får jag höra att tre hästar har stuckit, och den tredje ligger och tar sig inte upp. Stallet ligger 50-60 meter från riksvägen, så jag körde kanske lite fortare än hastighetsgränsen, säger Linnea Lahenkorva.
Proffstränaren och hennes medhjälpare fick tag på de tre hästar som stuckit.
– De var helt panikslagna, svetten bara rann, de var alldeles yra i bollen. Mitt kallblod är normalt sett en väldigt, väldigt stabil häst. Hon har varit på rymmen förr och varit lugn, hon är som en förrymd ponny, bara går ut och äter gräs, berättar Linnea Lahenkorva.
Hon fick in hästarna i hagen igen och lagade grinden som hästarna sprängt, medan en anställd i travstallet tog en runda kring hagarna.
– Hon hittade hundspår vid en bäck som går nära hagen, men det finns inga hundar som skulle gå nära hagen här.

”Hon hade så ont”

Under tiden tog Linnea Lahenkorva och andra hästägare hand om det skadade stoet, en 18-årig varmblodstravare.
– Hon hade brutit benet. Hon hade så ont. Jag hittade flera ställen hon legat på, det såg ut som att hon gått omkull och tagit sig upp igen och gått omkull. Nödslakten var inne i stan och det skulle ta två timmar, så jag sa till ägarna att det är bättre att ringa en jägare än att vänta. Det kändes mer humant att bara låta henne somna in, säger Linnea Lahenkorva.
Efter det gick hon runt hagarna och upp i en kraftledningsgata för att leta efter de hundspår som setts.
– I ledningsgatan hittade jag vargspår en fem-sex meter utanför hagen av två eller tre vargar. Jag tänkte ”jippi, typ”. Det var mycket spår, de hade varit där ett tag, berättar Linnea Lahenkorva.
Hon brukar se spår när hon är ute och kör med proffstränaren.
– Från början var det fem-sex vargar men nu är det mellan 12 och 14. Det börjar bli ganska närgånget. Jag har normalt sett ingenting emot varg men när det blir så här så har jag inte något emot om någon av dem skjuts bort.

Starkare ström

Det finns mycket hästar i trakten, bland annat ett ridgymnasium.
– Vi ska koppla på starkare ström och dra mer tråd så att hästarna kanske åtminstone håller sig i hagen om de blir skrämda igen, så att man slipper ha oron över att de ska dra ut på riksvägen. Men man får ha lite extra koll, det är det enda man kan göra. Man vet ju mycket väl att man har hästarna i gränsen mot ett vargrevir men man har aldrig trott att vargarna ska påverka en själv, säger Linnea Lahenkorva.
Hon berättar att kallblodet utsett sig själv till vakthund, medan de andra två hästarna lugnat ner sig bra.
– Men det märks att det krävs ju inte jättemycket för att hetsa upp dem, en själv är ju lite nervös. Man har haft häst i så fruktansvärt många år och det  har aldrig varit annat än en broddspark i hagen – och så blir det så här. Det var ett riktigt tråkigt avslut på året.
Tidningen Hela Hälsingland var först med att berätta den här nyheten. Till tidningen sade länsstyrelsen att man konstaterat vargspår sex meter från hagen.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden