Hoppning
22 oktober 2023 13:24
Ridsportplus

Henrik von Eckermann världscuptrea i Helsingfors – här är liverapporteringen

VärldscupenVärldscupen i Helsingfors är över för den här gången och alla tre guldsvenskarna plockade poäng. Bäst gick det för Henrik von Eckermann som blev trea med kraftpaketet Dzara Dorchival. Här hittar du liverapporteringen från klassen.

Henrik von Eckermann världscuptrea i Helsingfors – här är liverapporteringen
Dzara Dorchival och Henrik von Eckermann går ut i mitten av dagens världscupklass. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På startlinjen i söndagens världscupklass i Helsingfors står Jens Fredricson och Diarado’s Rose ELiTH med startnummer 12, Henrik von Eckermann går ut som nummer 23 med Dzara Dorchival medan Peder Fredricson har startnummer 28 med Hansson WL. Alla tre plockade världscuppoäng i säsongspremiären av världscupen i Oslo förra helgen, där Jens Fredricson var sexa och Peder Fredricson var sjua. Henrik von Eckermann blev elva efter ett oturligt nedslag i omhoppningen, utan vilket han annars hade haft en pallplats. SVT sänder direkt och Ridsport rapporterar live från klassen här på sajten.

  Världscupklassen bjuder på 40 starter med 13 hinder och 16 språng. OS-banbyggaren Guilherme Jorge har skapat en rytmisk 1,60-bana med en utmanande linje på diagonalen i början parallellt med trekombinationen som kommer mot slutet. Hindren kommer snabbt på den tajta arenan och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Maxtiden är satt till 77 sekunder.

  Skarmavbild20231022kl.12.44.32

  Liverapportering

  Hemmaryttaren Annina Nordström agerar stigfinnare med hästen Fuzhou men ekipaget är oerfaret på nivån och utgår efter att ha fått ett stopp.

  Regerande europeiska mästaren Steve Guerdat och Is-Minka, som även startade i Oslo, blir en värdemätare tidigt i klassen. Det 10-åriga stoet är lite orolig i munnen och får med sig bakbommen på den guldfärgade oxern, ekipaget slutar på fyra fel. Tiden tycks så långt inte vara en faktor.

  Österrikaren Max Kühner rider EIC Cooley Jump the Q som ivrigt söker hinder genom hela banan. Den är het, hindren kommer fort och det blir ett nedslag på erfarenhetskontot för den mycket talangfulla hästen.

  Franska hästen United Sunheup tackar för sig redan på tredje hindret och Bruno Garez väljer att utgå.

  Anthony Wellens är en av sex belgare i klassen och än så länge är det ingen felfri när han får startsignal med Domenco. Den stora hästen får kämpa för att korta upp sig och får ett nedslag i trekombinationen. Sedan kommer ekipaget ur rytm och tappar vägen, vilket ger många fel in i mål.

  Dags för Jordy van Massenhove, svärson till Geir Gulliksen, och Verdiamo Z. Hästen är ambitiös och det börjar bra, men det hela rinner iväg och slutar med att Verdiamo Z hoppar med sig bakbommen på sista oxern. 16 fel blir resultatet.

  Inte heller Storbritanniens Joe Whitaker får till det med Hulahupe JR, att de tekniska utmaningarna kräver precision står klart.

  Jens Fredricson och Diarado’s Rose ELiTH är igång på banan. Koncentrationen är maximal och ekipaget rider precist men får inte riktigt med sig kraften in i trekombinationen som är hinder 10. Stoet river bakbommen men ekipaget går i mål med en snabb tid bland de fyra fyrafelarna så långt.

  Belgaren Mario Stevens sällar sig till fyrafelarna med Starissa innan britten Jack Whitaker äntrar banan med Equine America Valmy de la Lande. Skimmeln som var med och fajtade sig till en femteplats i världscupfinalen 2022, där Jens Fredricson tog brons, får med sig en bakbom tidigt i banan. Därefter blir det ytterligare ett nedslag och självförtroendet sjunker för känslige Valmy. Ekipaget utgår och Jack Whitaker suckar djupt på vägen ut.

  Italienaren Lorenzo de Luca, inom kort arbetsgivare till ryttartalangen André Brandt som efter Jönköping Horse Show lämnar Magic Park och beridarjobbet hos Royne Zetterman, smäller till slut till med första nollan tillsammans med Cappuccino 194 efter en avspänd och mycket välriden runda.

  Norrmannen Pål Flam rider Omonza DC som tidigare ägdes av Annika Axelsson och nyligen tävlades av Stephanie Holmén. Det blott 9-åriga stoet är het och vill mycket, men ekipaget går i mål med 12 fel.

  Med halva startfältet kvar är det just nu en kort paus i Helsingfors, därefter väntar ytterligare två svenskar. Så långt är Lorenzo de Luca och Cappuccino 194 det enda felfria ekipaget med Jens Fredricson och Diarado’s Rose ELiTH på tredje plats. Tvåa är Max Kühner och EIC Cooley Jump the Q, också med fyra fel, men med drygt 20 sekunder snabbare tid än Jens och Rose.

  Andra startgruppen

  Först ut efter pausen är Leopold van Asten med VDL Group Iron Z. Holländaren tycks ha närstuderat ryttarna före honom och rider oerhört effektivt till sig klassens andra nolla till publikens jubel.

  Nästa till start är schweizaren och världsfyran Martin Fuchs med Commissar Pezi, som levererar magiska språng. Plötsligt ser allt väldigt enkelt ut och vi har ytterligare ett felfritt ekipage i mål.

  Dags för nästa svensk – världsettan Henrik von Eckermann rider in med kraftpaketet Dzara Dorchival som han nu målmedvetet fortsätter att etablera på 1,60-nivå. Uppfödaren och ägaren Sébastien Fonck gör glädjeskutt i kiss and cry när ekipaget går i mål med noll fel.

  Tysklands Daniel Deusser levererar nästa felfria runda med Bingo Ste Hermelle därmed är det fem felfria ekipage så långt. Jens Fredricson ligger fortfarande på poängplats med sin sjunde plats.

  Hansson WL visar väldigt fin form med Peder Fredricson i sadeln, men valacken får en liten baktå på plankhindret och går i mål med fyra fel. En åttonde plats framför österrikaren Max Kühner och därefter storebrorsan Jens innebär det så långt.

  Hoppet om en topplacering i världscupklassen står därmed till Henrik von Eckermann och Dzara Dorchival.

  Det blir ytterligare en nollrunda för Tyskland genom Philipp Schulze Topphoff och Carla NRW, och tysken ler från öra till öra medan han klappar om sin häst efter väl genomfört jobb.

  Fransmannen Kevin Staut och Visconti du Telman staplar felen på varandra efter att bland annat ha missat vägen.

  Gulklädde Yuri Mansur rider QH Alfons Santo Antonio, som viftar energiskt med svansen över hindren. Brasilianaren rider effektivt och framåt, hästen är lyhörd och ekipaget går i mål med noll fel.

  Världscupsegraren från Oslo, irländaren Richard Howley, rider även denna gång Consulent de Prelet Z och ekipaget har inte tappat formen sedan sist. Därmed lägger vi den åttonde nollrundan till protokollet.

  Norges Victoria Gulliksen rider för ovanlighetens skull inte Papa Roach, utan sitter istället på Mistral van de Vogelzang. Valacken visar stor förmåga och är felfri till och med sista hindret, men ryttaren gör en grov miss och ekipaget faller ut i den sista svängen. Mistral tar i för kung och fosterland, men har inte en chans på ickedistansen och ekipaget går i mål med fyra fel.

  Ingen av de sista ryttarna lyckas sätta nollan och därmed har vi åtta felfria ekipage av från början 40 till omhoppning.

  Peder Fredricson och Hansson WL slutar på tionde plats och plockar ändå med sig världscuppoäng från Helsingfors. Detsamma gäller för Jens Fredricson och Diarado’s Rose ELiTH som slutar tolva.

  Omhoppningen

  – Jag var väldigt nöjd med henne idag, vi hade en riktig skitrunda igår men idag var vi ”tillbaka igen”back on track”, säger Henrik von Eckermann till SVT inför omhoppningen. 

  – Hon har inte den största galoppen, men hon är naturligt snabb och om jag får till det kan vi nå en topplacering.

  ”Skitrundan” som världsettan syftar på är lördagens Grand Prix, där han hade 16 fel med Dzara Dorchival.

  Lorenzo De Luca sätter en lugn och avspänd ton i omhoppningen, han vänder upp snävt men får två nedslag med Cappuccino 194 och tiden 41,99 sekunder.

  Holländaren Leopold van Asten hetsar på lite mer och skjuter iväg VDL Groep Iron Z lite väl mycket. Två nedslag blir resultatet och klockan stannar på 40,62 sekunder,

  Martin Fuchs uttryckte i pausen att han tänkte sätta press på Henrik von Eckermann och det gör han också. Tiden är snabb, 38,30 sekunder, men Commissar Pezi får med sig en bom.

  Därmed är det dags för den svenske världsettan att visa vad han och Dzara Dorchival går för. De knackar i en bom som ligger kvar, de är snabba som blixten och de sätter nollan för Sverige! Henrik och Dzara går upp i ledningen så långt med noll fel och tiden 36,86 sekunder.

  Daniel Deusser har inte tänkt ge bort något, men missar lite på tiden och går in på en andraplats med Bingo Ste Hermelle. Klockan stannar på 40,56 sekunder.

  Philipp Schulze Topphoff och Carla NRW ser först inte supersnabba ut men de vänder i luften och gasar på. Tiden blir 36,77 sekunder och tysken petar ner Henrik och Dzara till andraplatsen.

  Richard Howley har fördelen av att vara sist ut med Consulent de Prelet Z och han sätter upp tempot från start. Han plockar bort språng och står på ordentligt – och visst blir det en andra världscupseger för den beslutsamma irländaren!

  Världscupen 2023/2024

  Världscupsäsongen 2023/2024 består av 14 deltävlingar i den västeuropeiska ligan med världscupfinal i Riyadh, Saudiarabien, den 16-20 april 2024. Dit kvalar de 18 bästa ryttarna från västeuropeiska ligan. Europafinalen avgörs under Gothenburg Horse Show den 21-25 februari 2024.

  I egenskap av regerande världscupmästare är Henrik von Eckermann direktkvalad till finalen i Riyadh och behöver inte jaga poäng under säsongen.

  Start- och resultatlistor
  Aktuell ställning i världscupen
  SVT Play sänder klockan 12.50-15.30
  FEI-tv/Clipmyhorse sänder också direkt
  Arrangörens hemsida

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden