Hoppning
30 oktober 2022 16:50

Tuff bana i världscupen i Lyon – Epaillard vinner omgången

LyonEn av de tre svenska ryttarna klarade den krävande banan i världscupen i Lyon, Wilma Hellström, som sedan fick 8 fel i omhoppningen och slutade sexa. Här kan du läsa hur tävlingen utvecklade sig och hur det gick för de andra svenskarna.

Tuff bana i världscupen i Lyon – Epaillard vinner omgången
Julien Epaillard och Caracole de la Roque. Foto: PSV J.Morgan

Franske banbyggaren Grégory Bodo bjuder på en 1,60-bana med 14 hinder och 17 språng. Första kombinationen är 8a-8b och därefter kommer en trekombination med oxer-räcke-oxer som hinder nummer 10. Maxtiden är satt till 77 sekunder.

Allra först ut är Max Kühner som får ett nedslag och applåder redan innan målgång, men hoppar även sista hindret och är i mål inom maxtiden, 74,55.

Som nummer två är det dags för första svenska ekipaget, Wilma Hellström med Cicci BJN, som rider stabilt och samlat, och kommer i mål felfritt inom tiden, 75,20.

Petronella Andersson går ut som nummer fyra med Castres van de Begijnakker Z. Det börjar bra men en bom faller i räcket, 10b, i trekombinationen och så blir det en ytterligare rivning på näst sista hindret. 8 fel blir resultatet.

Som nummer sex startar Henrik von Eckermann och Hollywood V. Världsettan får applåder redan före start. Hollywood hoppar lite snålt, är i flera bommar och det blir tre nedslag, ett i vardera av kombinationerna samt sista hindret. Ett tidsfel på det och ekipaget är i mål med 13 fel.

Finska Maiju Mallat och Quazar L kämpar på ute på banan, men efter att ha rivit fem hinder väljer hon att utgå.

Svårt att hålla nollan

Daniel Deusser med Killer Queen får en totalmiss tidigt på banan och mer springer igenom än hoppar hindret. Sedan faller en bom i mittenräcket i trekombinationen. Deusser är i mål med 10 fel, varav två för tiden.

Inte heller nr 11, hemmahoppet Roger Yves Bost, håller nollan med Ballerine du Vilpion. 4 fel blir det.

Irländaren Denis Lynch lotsar runt en frustande och i början också kickande Cornets Iberio. En tidig rivning ger fyra fel, medan resten av banan går galant. Det blir också ett fel för överskriden maxtid.

Fortfarande efter 15 ekipage är Wilma Hellström ensam felfri.

Penelope blir andra felfria

Så kommer franska Penelope Leprevost och Bingo del Tondou. En riktigt fin runda med noll fel blir resultatet och därmed är omhoppningen säkrad.

Nummer 20 av det 40 ekipage stora startfältet är Jerome Guéry och Quel Homme de Hus, som klarar sig med ett nödrop genom trekombinationen, men så faller en bom på slutet och det blir ytterligare en 4-felsrunda.

Plötsligt ser det lätt ut igen

Så kommer Nederländernas Jur Vrieling och Long John Silver, och plötsligt ser det lätt ut igen. Jur lotsar hingsten säkert igenom den utslagsgivande trekombinationen och vi har den tredje felfria ekipaget i mål.  Den tredje skimmeln dessutom.

För Jur Vreilings landsman Maikel Van der Vleuten blir det inte lika lyckat, 21 fel med Dywis HH. Han följs av Gregory Whatelet som får 8 fel, varav ett i uthoppet från trekombinationen, med Clarity.

Så kommer Julien Epaillard som hittills har haft en kanonhelg i Lyon, med seger i gårdagens Masters bland annat. Han har lite tur i början och slutet men resultatet är noll fel med Caracole de la Roque och ett fjärde ekipage är klart för omhoppning.

Direkt efter följer Andreas Schou, Danmark, som också haft en god helg i Lyon och fortsätter med det. Storhoppande Darc de Lux gör att banan ser enkel ut och de är i mål felfritt.

Hemmaekipaget Simon Delestre hoppar högt och lite snett med Cayman Jolly Jumper. Han går över mållinjen felfri över hinder men får 1 fel för tiden.

Steve Guerdat flyger igenom trekombinationen som blivit mångas fall, men det hjälper inte. Venard de Cerisy river näst sista hindret, och det blir stolpe ut för Guerdat, som så många gånger på sista tiden.

Regerande mästaren i Världscupen, Martin Fuchs och Conner Jei, gör som ingen annan och river insprånget i trekombinationen, ökar därefter farten, och går i mål med 4 fel och en bra tid.

Marlon blir sista felfria ryttaren

Vi får vänta till startnummer 36 innan den sjätte felfria ritten kommer, och det är genom Marlon Modolo Zanotelli och VDL Edgar M. Hans hustru Angelica Augustsson Zanotelli vann ju världscupen i Helsingfors förra helgen, en inspiration så god som någon.

Tysklands Gudrun Patteet får en misslyckad anridning tidigt på banan och använder spöet men det hjälper inte. Sea Coast Guinness forcerar hindret mer än hoppar det, och ryttaren väljer sedan att utgå.

Storbritanniens Scott Brash gör som så många andra med Hello Jefferson, river mittenhindret i trekombinationen. 4 fel.

Sista ryttaren ut är Frankrikes Kevin Staut. Han smackar igenom Scuderia 1918 Viking d’La Rousserie och klarar trekombinationen, men trippelbarren därefter faller. 4 fel men en snabb tid ger Staut en tiondeplats som näst snabbast bland alla med 4 fel.

Omhoppning med 6 av de 40 startande

Sex ryttare är klara för omhoppning, Wilma Hellström, Penelope Leprevost, Jur Vrieling, Julien Epaillard, Andreas Schou och Marlon Modolo Zanotelli.

Wilma Hellström är först ut med Cicci BJN. Det blir rivning redan på första hindret, och sedan faller även b-hindret i kombinationen, 8b. 8 fel och tiden 37,40.

Penelope Leprevost och Bingo del Tondou håller nollan men tiden är längre än Wilmas, 38,89.

Jur Vrieling och Long John Silver touchar en bom men den ligger kvar. Med tiden 37,97 tar han ledningen. Julien Epaillard är också felfri och mer än tre sekunder snabbare än Vrieling, 34,88.
Den tiden räcker till seger.  Marlon Modolo Zanotelli är sist ut och gör ett tappert försök men kommer inte ikapp den tiden och slutar tvåa med tiden 35,61.

Liveresultat

Banskiss

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden