Hoppning
17 december 2017 17:32

Nytt i världscuptoppen och svensk klättring

VärldscupenEfter en tuff världscupomgång är Edwina Tops-Alexander i täten på samma poäng som Kevin Staut, samtidigt som Peder Fredricson svingade upp sig ordentligt i listan efter en topplacering. Dagens seger gick till Frankrike.

Nytt i världscuptoppen och svensk klättring
Julien Epaillard och Toupie de la Roque vann dagens världscup. Foto: Fiona Crawford/FEI

Såväl ryttare som hästar fick kämpa ordentligt i London i världscupens åttonde omgång. De tre senaste världscupomgångarna har haft 8, 16 och 18 felfria i grundomgången. I dag var det inte mer än fyra ekipage som höll ihop det hela vägen och det blev slutligen en rafflande omhoppning, där hela kvartetten var lika felfria än en gång på allt snabbare tider.

Peder Fredricson, H&M Christian K, Rolex Grand Prix
Peder Fredricson och H&M Christian K. Arkivbild: Kit Houghton/FEI Foto: Kit Houghton/Rolex

Peder Fredricson som hade satt dagens första nolla i grundomgången med H&M Christian K var först ut i omhoppningen och fortsatte lika felfritt. Tiden kapades dock strax efter av Edwina Tops-Alexander med Inca Boy van T Vianahof, som i sin tur strax efter slogs av Scott Brash med Ursula XII.

Fransmannen Julien Epaillard ville dock inte ge hemmaryttaren seger. Tillsammans med Toupie de la Roque (sto, f 2007, e Kannan-Nabab de Reve) kapade han tiden ytterligare och satte punkt för dagens världscup.

Epailliard passerade mållinjen som vinnare och runt 400 000 kronor rikare. Han följdes således i resultatlistan av tvåan Scott Brash, trean Edwina Tops-Alexander och fyran Peder Fredricson.

Klättring för Peder

Tack vare dagens fjärdeplats fick Peder, utöver sisådär 160 00 kronor, 13 poäng som var välbehövliga för en boost uppåt i tabellen där biljetter till världscupfinalen står på spel. Han klättrade snyggt från plats 28 till plats 17 i tabellen på sina totalt 26 poäng.

Med bara fyra till omhoppning delades en hel del poäng ut även till fyrafelare. Exempelvis fick Kevin Staut 12 poäng för sin femteplats på fyra fel.

I världscupens topp ligger numera dagens trea och förra veckans vinnare Edwina Tops-Alexander samt Kevin Staut på 50 poäng.  De följs av tidigare ledaren Steve Guerdat på 43 poäng och den tidigare tvåan Henrik von Eckermann på 40. Tredje bästa svensk är nu Douglas Lindelöw på plats 20 med 24 poäng.

Fem omgångar av serien återstår och de 18 bästa från ligan får slutligen hoppa finalen i Paris.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden