Dressyr
20 februari 2019 11:31
Ridsportplus

Världscupens utropstecken: ”Jag kommer att satsa allt”

Vill till GHSHan är okänd för den breda publiken, men har ett välkänt efternamn. Benjamin Werndl har varit med sin lillasyster Jessica på tävlingar i Sverige och nu vill han själv inta Scandinavium under världscupfinalen. "Jag kommer att satsa allt för att komma med till finalen", säger 34-åringen som ligger trea i den västeuropeiska ligan just nu.

Världscupens utropstecken: ”Jag kommer att satsa allt”
Ekipaget har en stabil världscupsäsong bakom sig, Sista kvalet återstår. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Benjamin Werndl har varit det stora utropstecknet hittills i årets upplaga av World Cup-dressyren, med två delsegrar  i Salzburg och Budapest och framskjutna placeringar i Stuttgart och Herning tillsammans med 16-årige Daily Mirror. Efter att den här intervjun gjordes blev han fyra i välrdscupkvalet i Neumünster.

Hans placeringsrad i de fem kval han har ridit lyder 1, 5, 5, 1, 4. Ett tag låg ekipaget etta i ligan men nu, inför den sista deltävlingen ligger de trea efter Dorothee Schneider och Helen Langehanenberg, båda från Tyskland. Varje nation får skicka maximalt tre ekipage. Då titelförsvararen Isabell Werth också är från Tyskland är finalplatsen i skrivande stund osäker för Benjamin Werndl.

– Resultaten i världscupkvalen är mina största framgångar hittills. Jag kommer att satsa allt för att komma med till finalen, säger 34-åringen. Jag rider i Neumünster (kvalet som alltså avgjordes den 16 februari) och kanske i ’s-Hertogenbosch i mitten av mars.
– Jag vill verkligen till Göteborg. Min kür som kallas ”Africa” passar Daily Mirror så bra, jag älskar att rida den.

Screen Shot 2019-02-20 At 11.15.52

Fei World Cup™ Dressage Salzburg
Benjamin Werndl ligger trea i ligan just nu. Foto: FEI

Benjamin Werndl har själv inte tidigare tävlat i Sverige, men han har varit här med sin syster Jessica von Bredow-Werndl ett antal gånger.

Ekipagets styrka är jämnheten och hästens fina gångarter. 16-årige Daily Mirror (e Damon Hill-Florestan) togs upp till GP av Holga Finken. Benjamin Werndl och hästen har bara varit ett ekipage de senaste åren.

– Han är väldigt ärlig, ja faktiskt den ärligaste häst jag ridit. Och han har tre extraordinära gångarter, inga svagheter.
– Jag är lyckligt lottad som har en så bra hästägare som Flora Keller. Hon äger Daily Mirror men även min mycket lovande Famoso (e Farewell III–Welt Hit) som GP-debuterat och segrat i en deltävling i Louidor Prize för 8–10-åriga GP-hästar.

Benjamin ville som ung först bli slalomåkare, sedan hoppryttare – idolen heter Ludger Beerbaum. Hans tränare Stefan Münch sade att för att lyckas som hoppryttare måste man vara duktig på grundarbetet – dressyren. Eftersom Benjamin som ponnyryttare haft stora framgångar med Dacapo och var road av precisionen i dressyrridningen, var steget inte långt att som senior satsa fullt ut.

3c2a5833
Kollegan och lillasystern Jessica von Bredow-Werndl. Foto: FEI

Hemma på familjens anläggning i Aubenhausen, en bit utanför München, finns också alla förutsättningar att bli en riktig dressyrnörd. Benjamin arbetar tillsammans med sin yngre syster Jessica von Bredow-Werndl, som har många mästerskapsmedaljer i prisskåpet, och föräldrarna stöttar deras satsningar.

I stallet finns ett femtiotal hästar, varav ungefär 25 tränas av Benjamin och Jessica. Benjamin Werndl älskar att utbilda hästar från grunden, vinna deras hjärtan, få dem att förstå och sedan lotsa dem framåt och uppåt i klasserna. Viktigt är att hästarna är glada och nöjda, och villiga att göra jobbet.

Det finns ingen annan sport där samspelet mellan människa och djur är så förfinat som i dressyr.

– Jag har ingen speciell filosofi annat än att hela tiden arbeta med att utveckla hästens svaga sidor till att så småningom kanske göra dessa till deras starkaste sidor. Mina favoritövningar är arbetspiruetter och piruetter.

– Det finns ingen annan sport där samspelet mellan människa och djur är så förfinat som i dressyr. Även om jag har provat andra sporter är det dressyrryttare jag är och alltid har varit.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 3/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden