Hoppning
27 januari 2019 15:18

Spännande upplösning i världscupen – svenskt i topp

InternationelltHenrik von Eckermann och Toveks Mary Lou fick till en fullträff i Amsterdam. Det blev seger i världscupen och därmed är ekipaget så gott som klart för världscupfinalen i Göteborg.

Spännande upplösning i världscupen – svenskt i topp
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou på väg mot världscupseger i Amsterdam. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow är först ut i svensktrion med startnummer 11.  Men det var inte ekipagets bästa dag. Det blev ett nedslag på ett räcke tidigt i banan. Ekipaget hittade inte riktigt rytmen och missade lite på distans mot en oxer och ”Sparven” fick inte kraft i språnget och rev grovt. Detta påverkade distansen till hindret direkt efter. Där blev det ett stopp och Stephanie Holmén valde att avbryta.

Detta innebär att Stephanie Holméns möjlighet att ta sig till världscupfinalen i Göteborg är borta.

Tiden var tufft satt och hindren kom snabbt inne på arenan. När elva ekipage hade startat var Portugals Rodrigo Giesteira Almeida och Hollands Eric van der Vleuten felfria och fler har valt att utgå av olika anledningar.

Det skulle dröja ända tills startnummer 25 innan klassen fick sin tredje nolla. Det var Belgiens Niels Bruynseels som lotsade Gancia de Muze väl avvägt och avpänt runt hela banan.

Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana hade startnummer 28 och det häftiga stoet var sin vana trogen riktigt taggad inne på banan. Men Indiana var fint över alla hinder och bjöd idel fina språng förutom en liten touch på näst sista hindret, dock utan att någon bom trillade. Malin lyckades också korsa mållinjen inom tiden och gick i mål utan fel – fjärde ekipage till omhoppning.

Efter detta trillade det in några nollor till genom Schweiz Pius Schwizer, Frankrikes Kevin Staut och Tysklands Daniel Deusser.

Henrik von Eckermann gick ut som nummer 37 med Toveks Mary Lou. Smidiga Mary Lou var väl med på noterna, hoppade avslappnat och fick bland annat trekombinationen att se enkel ut. Ekipaget gjorde allt rätt och var i mål utan fel – sjunde ekipaget till omhoppning.

Även Storbritanniens Robert Whitaker tog sig till omhoppning där det blev åtta ekipage som gjorde upp.

GC Chopin’s Bushi och Rodrigo Giesteira Almeida hade den otacksamma uppgiften att gå ut först i omhoppningen. Ekpaget gjorde en trygg och säker runda med fint flyt. Det blev noll fel med en tid som inte såg oslagbar ut. Portugisen strålade som en sol när han red ut från banan.

Hemmaryttaren Eric van der Vleuten kapade dock portugisens tid direkt och Eric van der Vleuten kapade tiden ytterligare.

Det var en koncentrerad Malin Baryard Johnsson som red in på banan, men storgalopperande Indiana fick inget optimalt läge till första hindret och fick ett nedslag direkt. Det blev fyra fel för ekipaget.

Pius
Pius Schwizer kom tvåa efter en omhoppning som såg oslagbar ut – men det var innan Henrik von Eckermanns ritt. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst)

Daniel Deusser visade att det inte är någon tillfällighet att han har vunnit två omgångar av världscupen den här säsongen. Tillsammans med Tobago Z satte han ordentligt fart redan från början och sparade inte på krutet på de långa transportsträckorna. Det blev felfritt på en tid som gav dem efter något att bita i. Men Pius Schwizer gav svar på tal och kapade tiden med två tiondelar tillsammans med Cortney Cox.

Men Henrik von Eckermann ville verkligen vinna. Han satsade allt redan från början och lyckades också kapa vägarna något. Mary Lou var med på noterna och ekipaget gick i mål med en tid som var ungefär tre tiondelar snabbare än tvåans.

Kolla in omhoppningen!

Segern innebar viktiga poäng för von Eckermann som har haft världscupfinalen i Göteborg som mål hela säsongen. Efter tävlingarna i Amsterdam ligger han sjua på 50 poäng, det brukar behövas runt 40 poäng för att vara säker på en finalplats.

Mer inför söndagens världscup – bland annat ställningen innan meetinget i Amsterdam.

Liveresultat

Startlista, Amsterdam

SVT Plays sida med världscupsändningar – sänder från klockan 15.10

FEI-tv (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden