HästköpHenrik von Eckermann är ständigt på jakt efter nya hästar – men var hittar han dem, vad kännetecknar en riktigt bra häst och hur tidigt vet han om han har en stjärna i stallet?
Världstvåans jakt på den nya stjärnan
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Att hitta nya lovande hästar att arbeta med är något av det mest utmanande i jobbet som elitryttare, men det är också det som är roligt, menar Henrik von Eckermann.
– Alla hästar har olika egenskaper. Att kunna plocka ut det bästa ur dem och få dem att trivas med det vi gör, det är en utmaning. Tycker hästarna inte att det är roligt fungerar det inte. Det finns inte en häst du kan tvinga runt en OS-bana och få den att göra det på ett bra sätt.
Hästen måste ha glöden i sig, förklarar Henrik, den måste vilja gå på lastbilen och åka iväg. För att hitta de där exceptionella hästarna letar Henrik och partnern Janika Sprunger i hela världen. Till sin hjälp har de goda kontakter som håller utkik och gör en första selektering, däribland Karl Schneider, Henriks tidigare samarbetspartner.
– Han är en erfaren hästhandlare som vi har stort förtroende för, och han hojtar till så fort han hittar något han tror kan passa oss.
Lägger stor vikt vid mentalitet
Hästens mentalitet är något som Henrik lägger stor vikt vid. När han kommer in i stallet vill han se hästar som spetsar öronen och är nyfikna på sin omgivning,
– Det är så klart inte helt avgörande, men det är en jädra skillnad om du ser en häst som bara står och hänger på gången.
– Hästar som har lite blod i sig ska vara känsliga och har man en sådan häst är den också känslig med allt annat. Det är inte så ofta man får en häst som är jättekänslig att rida men står lugn som en ko när saker händer runt omkring.
Känsliga hästar kan vara krävande, erkänner han, men det är också kul. Finns där nerv finns det något att jobba med och lyckas du lägga nerven i rätt riktning kan det bli något riktigt speciellt.
För Henrik är hästar med svagheter inga problem, så länge han har en känsla av att de vill förstå uppgiften. En sån häst är rolig att jobba med.
– En häst som vill mycket kan du komma långt med och det är kul att jobba tillsammans och se hur långt vi kan komma. Jag tycker det är roligare att ha en häst som hoppar 1,45 och gör det riktigt bra, än en som kanske går 1,60 men där jag får känslan av att den inte riktigt gör sitt bästa. Känslan är viktigare än tekniken, slår han fast.
Vill ha försiktiga hästar
Förutom att hästen ska ha rätt mentalitet letar Henrik alltid efter hästar som är försiktiga. Dagens banor är tekniska och hindermaterialet tunt. Att snudda en bom innebär ett nedslag direkt. I skrivande stund har Henrik och Janika ett par fina 7-åringar i stallet, en 6-åring och en lovande 8-åring, men vad det blir av dem i slutändan vill Henrik inte sia om.
– Jag är väldigt försiktigt med att säga att en häst kan bli en stjärna. Stjärnor blir de först när de faktiskt är där. Jag har varit med så länge och haft så många hästar där man sagt att ”den där kommer bli riktigt bra…” och sedan blir det visserligen en fin häst av den, men inte en ny King Edward eller Mary Lou.
Han menar att även om känslan är rätt så är det mycket som ska klaffa för att en riktigt bra häst ska ta steget till att bli stjärna.
– Jag har självklart en känsla för vad det skulle kunna bli, men det är inte förrän hästen går de högsta klasserna och bevisar att den kan som jag vill säga att den är riktigt bra.
Att kalla 5-åringar för stjärnor är inget han tror på, alltför mycket kan hända på vägen. Som 7-åring är det hela lite säkrare men innan hästarna bevisar sig och gör det gång på gång är han inte övertygad.
Skillnad på en bra och en exceptionell häst
Det handlar nämligen inte bara om att hoppa stora hinder, det handlar om att göra resultat gång på gång.
– Många kan hoppa en stor klass med bra resultat, men att kunna hålla sig där uppe varje tävling, det är skillnaden mellan en bra häst och en exceptionell häst.
– King Edward kan hoppa sex rundor felfritt på ett OS. Det är skillnaden.
Just nu kan Henrik inte svara på om det står en kommande King Edward i stallet, i slutändan handlar resultat trots allt om att utbilda hästarna och bli ett team med dem.
Henrik menar att det finns en enkel förklaring till varför vi ständigt ser samma ryttare i toppen av världsrankingen, det är ingen slump att just de ligger där. Allt handlar om rätt häst och rätt management kring hästen.
– Det är ryttare som kan göra det här inte bara med en häst utan med häst efter häst. De som är bäst i världen har förmågan att göra det bästa av hästarna. Varje häst de har är kanske inte en världsstjärna, men den är tillräckligt bra för att de ska hålla sig högst upp i sporten.
Fakta
Fyra tips för att hitta en bra tävlingshäst
- Hästen ska vara intresserad av sin omgivning.
- Hästen ska vilja anstränga sig för dig.
- Hästen ska vara försiktig.
- Tänk på att hästen inte gör allt, det krävs rätt management runt den också för att lyckas.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på