Distansritt
14 september 2019 20:34
Ridsportplus

Växjö försvarade lagguldet: ”Gick enligt plan”

Lag-SMVäxjö Distansryttaresällskap tog sitt andra raka lagguld när lag-SM 80 km i distansritt avgjordes i skogarna runt Mariannelund i norra Småland. Det skiljde bara tio minuter och några sekunder innan guldstriden var avgjord.

Växjö försvarade lagguldet: ”Gick enligt plan”
Guldlaget från Växjö Distansryttaresällskap på lag-SM 80 km i distansritt. Fr.vä. Nael/Madelene Bergman, Pepsi Ice/Isabel Henriksson, Ameer Attraction/Victoria Bobergoch Enzo Exclusive/Timmy Compier. Lagledare med bucklan bredvid syrrans häst var Ebba Compier. Foto: Susanne Fahlström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var hög klass på startfältet i 23:e upplagan av lag-SM 80 km, med flera meriterade hästar och ryttare och även fyra individuella SM-medaljörer.

Det gick egentligen helt enligt plan. Taktiken var att försöka hålla ihop laget på 15 km/tim. Timmy Compier, nybliven svensk mästare i lag.

Och just blandningen mellan elitekipage och övriga tävlingsekipage i distansritt var också lite av tanken om att ”alla” skulle kunna var med och rida för sitt klubblag på lag-SM, när distansen sänktes från 100 km till 80 km för några år sedan.

Arrangör var passande nog 25-årsjubilerande Tjust Distansklubb, vars distansritter vandrat runt lite genom åren i norra Kalmar län i höjd med Västervik men numera landat utanför Mariannelund.

Tre sträckor

Regerande lagmästarna Växjö DRS fick sällskap av sex lag och 27 ekipage där alla utom ett lag hade fyra ekipage i laget. Det var tre sträckor på 35, 25 och 20 km som skulle avverkas. Tjusts banor har alltid varit kuperade och tekniska med många vägbyten och olika terräng och underlag i vacker Smålandsnatur. Grusvägar med olika typer av grus dominerade banorna. Banorna var varken hårda eller mjuka, och tempot på första sträckan blev mellan 14 och 15,5 km/tim för de 17 snabbaste.

I vetgate 1 var Nael/Madelene Bergman, Växjö, först in till puls och veterinärbesiktning. Hela Växjölaget pulsade in på 4,5 minuter och tog därmed en klar ledning. Det hade då blivit en liten gräns mellan de 17 snabbaste, som pulsade in på inom ganska exakt 15 minuter, och resten av lagen. Österåker FK, Tjust, Värmlands DR och Roslagens R&KK var bland de 17 som fortfarande hade god chans att slåss om medaljerna.

Flera lag tappade ekipage

Det var tre lag som tappar var sitt ekipage. My Kanel el Hamy/Zandra Lagerbäck, Österåker, och Ponduz Boy/Camilla Nilsson, Tjust, stoppades för hälta. Ett ekipage för Simlångsdalens RF utgick på egen begäran. Efter 40 minuters obligatorisk vila, blev det tre lag med alla fyra kvar som kämpade mot fyra lag med bara tre kvar och som inte hade att tappa något ekipage. Inget lag hade alltså spruckit och det varr fortfarande spännande.

I vetgate 2 efter 59 km ändrade spänningen en hel del. Tempot för de 17 snabbaste blev mellan 14 och 16 km/tim, men Växjö tappade Nael som blir utesluten för hälta. Differensen både inom lagen och mellan lagen ökade. UA Divanni/Amanda Hellstadius, Österåker, tog en knapp ledning med 11 sekunder före Hadari (SM-guld på 160 km 2019) med lånejockeyn Emma Svanäng-Jinnestål. De båda hade några minuter på Kingsleah Majid/Anna Remmare, Österåker, och Pepsi Ice/Isabel Henriksson och Queen of Gothica/Jessica Holmberg, Simlångsdalen som var 13 minuter bakom ledarekipaget.

Spännande men osäker medaljstrid

Det var de två triolagen Växjö och Österåker i täten, men det skilde bara fyra minuter mellan dem. Roslagen, som hade alla fyra kvar i laget och kunde chansa lite mer, var 24 minuter bakom Österåker. Tjusttrion hade cirka 28 minuter upp till Österåker. Övriga lag fick nog svårt att kämpa om medaljerna utan hjälp av de snabbare lagen framför dem i det här läget. Medaljstriden var spännande men osäker.

Divanni och Hadari höll ställningen in i mål för Österåker och Tjust. Men sedan blev det ekipage från Roslagen, Österåker, Simlångsdalen, Växjö, Värmland, Växjö och Växjö som fyllde på bakom. Växjö tog guldet på 15.49,31 tim. Österåker fick revansch för sitt spräckta lag förra året och tog silver på 16.00,14 tim. Bronset till Roslagen som tog tredje raka medaljen på lag-SM på 16.32,01 tim.

”Bra trots malörer”

– Det gick egentligen helt enligt plan. Taktiken var att försöka hålla ihop laget på 15 km/tim. Men jag fick en ompulsning i vetgate 1 och tappade lite tid och vårt starkaste kort Nael skulle försöka få en lucka i ledning men det slutade med uteslutning i vetgate 2. Fast det gick ju bra trots lite malörer. På sista sträckan blev det bara jakt mot klockan för att säkra guldet, säger Timmy Compier, som några timmar efter prisutdelningen satte sig på planet för att åka till Italien för att som assisterande landslagsledare hjälpa YRVM-laget på onsdag.

Silverlaget Österåkers Fältrittklubb är i praktiken Team Gillmyra i norra Stockholm. Alla hästarna ägs av Ingrid Boström som coachade och hon är den i Sverige som ridit hem flest lagguld på SM genom åren.

Roslagens Rid & Körklubbs bronslag hade två rutinerade SM-medaljörer (160 km) Ganzir och Chaman i laget och Roslagen tog nu sin tredje raka medalj på lag-SM.

Fakta

Samtliga medaljörer på lag-SM

  • GULD. Växjö Distansryttaresällskap: Pepsi Ice/Isabel Henriksson, Nael/Madelene Bergman, Ameer Attraction/Victoria Boberg och Enzo Exlusive/Timmy Compier.
  • SILVER. Österåkers Fältrittklubb: My Kanel el Hamy/Zandra Lagerbäck, Kingsleah Majid/Anna Remmare, BA Pikatcho/Madeleen Huzell och UA Divanni Amanda Hellstadius.
  • BRONS. Roslagens Rid & Körklubb: TP Razzia/Caroline Franzén, Chaman/Josefin Blom Lugn, BDH Kaaruzo/Nicole Sundin och Ganzir/Sara Åhman.

På onsdag den 18 september är det dags för sista internationella mästerskapen i distansritt. Då ska tre svenska ungdomsekipage försöka bli bland de sex bästa lagen när YRVM 120 km avgörs i Pisa San Rossoro i Italien. Det svenska laget är redan på plats på Pisas galoppbana som är tävlingscentrum. Men konkurrensen är stenhård och det är 107 anmälda ekipage från 35 nationer och 19 lag som ska göra upp om medaljer och placeringar. Under meetinget avgörs också VM för 7-åriga unghästar i distansritt.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden