Distansritt
27 juli 2019 21:31

Favoritdubbel och comebackseger i Växjö

DackerittenNär Dackerittens 80 km avgjordes i Växjö blev det en dubbelseger för landslagsryttaren Jessica Holmberg på 80 km, och en oväntad comeback med seger för en tidigare VM-ryttare.

Favoritdubbel och comebackseger i Växjö
Ett av Dackerittens signum är att banan har några träbroar. Arkivbild från 2011. Foto: Ulf Lonäs

Dackeritten i Växjö närmar sig sitt 20-årsjubileum och kan nästan kallas för en klassisk svensk distansritt. Arrangörsklubbben Växjö Distansryttare startade 2001 och klubben lånar in sig hos Växjö Fältrittklubb i Bergunda där tävlingscentrum med ridhus finns några kilometer från Växjö centrum.

Banorna är ganska flacka och tävlingen är en av bara några enstaka distansritter i Sverige där banan delvis går genom ett större samhälle eller mycket nära en stadsdel eller centrumkärna. I Växjö rider man till exempel längs strandkanten till Södra Bergundasjön i stadsdelen Teleborg där universitetet ligger. Ett annat signum är att man passerar över några träbroar.

Kamp mellan stallkamraterna

På 80 km kom bara 10 ekipage till start, varav två från Danmark, och tempot i värmen hela första sträckans 34 km låg på runt 13-14 km/tim. På andra sträckans 30 km tog de båda favorittippade stallkamraterna PQs Solero/Jessica Holmberg och Maratschio/Sara Östman kommandot. Det blev en lätt seger för de båda där Maratschio slog stallkamaten med 4 sekunder och vann på 5.30,09 tim/14,54 km/tim.

Båda hästarna ägs av Jessica som också fött upp PQs Solero. Trea slagen med sju minuter var klubbkamraterna hos Simlångsdalens RF varmblodet All American Candy/Hanna Jönsson. Sara och Maratschio blev också distriktsmästare för Halland.

– Sune (PQ) är min reservhäst inför EM 160 km den 17 augustii England, så det var bra att han fick en liten genomkörare. EM-uttagna Prince of Shades genomförde EM-banan förra året på 16,8 km/tim ska klara lite mer på EM. Nu ligger han på en träningsdos om 80 till 100 km i veckan säger Jessica, som ridit ett VM och tre EM och tror på ny svensk lagmedalj.

Överraskande kombination segrade

Segraren på 50 km var en överraskande kombo. I sadeln på tävlingsledaren Madelene Bergmans arabvalack Nael satt Växjöbon Johanna Sundberg och det var en oväntad comeback. Johanna har en över 20 år lång karriär i distansritt med 5.580 genomförda tävlingskilomter bakom sig, även som landslagsryttare. Hon har ridit både VM och EM och har SM-guld både individuellt 2001 och i lag 1999 med sin bästa häst Poem ox, men slutade tävla 2008.

Hur var det nu? Det är aldrig för sent att göra comeback!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden