Krönika
2 april 2020 11:24

Vem är du i den pågående infodemin?

Coronasmittan"Alltför ofta ser jag argumentationstekniker, länkar och påståenden bland hästfolk som jag vet är direkt hämtade från nätets undervegetation." Det skriver Ridsports Annelie Frank i den här krönikan där hon i dag - på Internationella fact-checkingdagen - vill göra dig uppmärksam på vilka mörka krafter du kan stötta - medvetet eller omedvetet - genom att dela och gilla en viss sorts information.

Vem är du i den pågående infodemin?
Krönikören Annelie Frank uppmanar till eftertanke när det gäller att sprida desinformation.

MSB varnar, EU:s utrikestjänst varnar, Säpo varnar, Försvarsministern varnar.  Och det är inte coronasmittan de här tunga spelarna varnar för – det är tsunamin av desinformation med anknytning till smittan. Informationskriget har visserligen pågått ett bra tag, men det som händer kring Covid-19 har till och med fått ett eget namn; Infodemin.

De står inte på ”din” sida eller tycker som du. Deras mål är enbart att du ska leva i ett samhälle i kaos. Och de här krafterna tvekar inte en sekund på att använda ditt engagemang för ridsport för att lyckas. Annelie Frank, Ridsport.

Desinformation är knepigt att komma åt. Det är inte detsamma som ”fake news” – alltså rent hitte-på – utan innehåller ofta en hel del sanning. Det kan till exempel vara något statsepidemologen Anders Tegnell har sagt. Detta sätts in i ett annat sammanhang, saker läggs till och tas bort.

Ridsporten är inte förskonad från infodemin. Tävlingsarrangörerna i danska Herning har fått sin del i corona-anklagelser för att ha bidragit till att sprida smittan, Svenska Ridsportförbundet har fått en ordentlig släng av sleven både för sitt beslut att i första skedet inte ställa in tävlingar, och sedan i andra skedet för att de ställer in tävlingar. Ridsportbloggare vevar åt alla håll – mest åt vänster – med den ena mer märkliga slutsatsen än den andra om myndigheternas agerande.

Viktigt för demokratin

Det är inte fel att vara kritisk och granskande. Att framföra sina synpunkter till den det berör och/eller offentligt. Att lyfta jobbiga frågor. Sådana saker är i allra högsta grad viktiga beståndsdelar i en demokrati och ska värnas.

Men. Alltför ofta ser jag argumentationstekniker, länkar och påståenden bland hästfolk som jag vet är direkt hämtade från nätets undervegetation eftersom jag följer denna i mitt arbete. Det är självsäkra påståenden i komplexa frågor, det är nidbilder på makthavare, det är härskartekniker, klimatförnekelse, misstro mot myndigheter och så vidare och så vidare.

Och tro mig – denna undervegetation har ingenting med demokrati eller yttrandefrihet att göra. Men de starka krafterna bakom vill få dig att TRO att det är så. De vill till exempel få dig att tro att Svenska Ridsportförbundet är en elitistisk och odemokratisk organisation som vill ”folket” illa för sina egna (vilka det nu är…) syften.

Misstro mot myndigheter

De vill få dig att tro att de svenska myndigheterna har tagit helt felaktiga beslut i sin smittbekämpning. Detta kan till exempel göras genom att hänvisa till att en ”ponnypappa i stallet som är läkare sa att det är uppåt väggarna”.

Detta kan verka oskyldigt. Men det är farligt på riktigt – precis som Covid-19. Och i dag, på fact-checkingdagen, kommer infodemin och konsekvenserna av den att lyftas extra mycket.

Det vi vet är att desinformation inte sällan har sin grund i informationspåverkan från främmande makt. Det handlar om att skapa splittring och misstro i det svenska samhället genom att sprida felaktiga och motstridiga uppgifter. Detta går extra ”bra” när det gäller frågor där det redan finns en liten spricka i samhället – till exempel feminism, migration och myndigheternas hanterande av coronasmittan. Och de här ämnena hämtas ofta upp i nätets mörkaste vrår bland till exempel nazister (NEJ – att vara nazist har ingenting med ”åsikt” att göra. Att vara nazist handlar om ett förhållningssätt till andra människor) och genuina kvinnohatare, så kallade incels.

Går deras ärende

Så. Även om du inte sympatiserar med främmande makt, nazister eller kvinnohatare så går du deras ärende när du sprider information vars enda syfte är att skapa splittring, osäkerhet och misstro mot myndigheter och institutioner – som Svenska Ridsportförbundet.

Är det den personen du vill vara? Är detta det som du vill bidra med till det svenska samhället? Tycker du att detta är demokrati?

Det är din demokratiska plikt att öka din kunskap och beredskap om de här mekanismerna – likväl som att hålla dig uppdaterad vad som gäller med coronasmittan. Lär dig känna igen den här undervegetationen. Den är inte vad du tror att den är. Den står inte på ”din” sida eller tycker som du. De hoppar glatt till motståndarsidan om de tror att det är en bättre taktik. Deras mål är enbart att vi ska leva i ett samhälle i kaos, med svårigheter att driva igenom några beslut och ta ställning i olika frågor. Och de här krafterna tvekar inte en sekund på att använda ditt engagemang för ridsport för att lyckas.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Skribenten Annelie Frank är mångårig frilansande medarbetare på Ridsport. Hennes huvudsyssla sedan två år tillbaka är som projektledare för Faktajouren vid Medieinstitutet Fojo, som arbetar med vidareutbildning av verksamma journalister. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden