Sverige
11 juni 2018 09:22

Veterinär stämd efter felaktig id-kontroll

Hästar förväxladeEn häst såldes på auktion under fel identitet efter att chipet inte lästs av och identiteten inte kontrollerats mot passet. Nu har veterinären som utförde den felaktiga id-kontrollen blivit stämd.

Veterinär stämd efter felaktig id-kontroll
Två hästar som förväxlades på sommarbetet har orsakat stämningar på totalt 1,25 miljoner kronor (hästarna på bilden har inget samband med artikeln). Foto: Lena Sellman

En veterinär har blivit stämd på totalt 750 000 kronor efter en felaktig id-kontroll som gjordes i september 2014. Hästen skulle säljas vid Kriterieauktionen för travhästar, och inför denna görs en veterinärundersökning. Veterinären som gjorde undersökningen hade dock ingen chipläsare, och hästens pass fanns inte heller på plats.

Veterinären gjorde trots detta undersökningen och jämförde hästen med de signalement som finns registrerat hos Svensk Travsport. Veterinären upptäckte inget som avvek från beskrivningen och skrev ut intyget, och hästen såldes därefter för 180 000 kronor på auktionen.

Att det var fel häst uppdagades året därpå. Då skulle en annan häst gå sitt premielopp, men vid den obligatoriska id-kontrollen före tävlingen upptäcktes det att chipmumret inte stämde. En extra säkerhetskontroll med DNA-prover visade att denna häst var den som troddes ha sålts vid kriterieauktionen.

Båda hästarna var snarlika varmblodiga travhästar och förväxlingen hade skett på sommarbetet 2014. Hästhållaren som höll i betet stämdes av den ena uppfödaren och fick betala totalt 531 000 kronor i skadestånd för förväxlingen. I två separata tvister stämde både hästhållaren och uppfödaren veterinären som gjort id-kollen på totalt 757 000 kronor för kostnader som de ansåg att veterinären orsakat dem. I båda stämningarna hävdades det att veterinären varit vårdslös som inte kontrollerat hästens identitet med chipläsare.

Stockholms tingsrätt har nu gett veterinären rätt i båda tvisterna, skriver ATL. Bland annat för att det inte i reglerna står något om hur en id-kontroll ska göras. Denna kan göras via signalementsbeskrivning, frysmärkning, id-chip eller tatuering. Den id-kontroll som veterinären anses tillräcklig och tingsrätten finner inte att veterinären agerat vårdslöst.

Båda domarna kan överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden