Sverige
1 november 2022 08:42
Ridsportplus

Veterinär varnar för rörflen till tävlande hästar

Strömedel/uppdateradSom ett komplement till artikeln om rörflen som strömedel till hästar, vill förbundsveterinären varna för att det inte ska användas till hästar som tävlar. Orsaken är att det innehåller den dopningsklassade substansen hordenin. Men enligt projektansvariga gäller det rörflen som foder, medan den processade produkten som används som stallströ inte har testats.

Veterinär varnar för rörflen till tävlande hästar
En del hästar tycker att rörflenen smakar väldigt bra och äter det. Nu varnar dopningsexperten för detta. Foto: ESCI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är förbundsveterinären, tillika dopningsexperten, Peter Kallings som informerar om faran med rörflen till tävlingshästar.
  – Jag har själv medverkat i en studie på SLU kring detta på 1980-talet, berättar Peter Kallings.
  – Orsaken var att det då hade förekommit ett flertal positiva fall av hordenin inom travsporten. När vi undersökte saken ordentligt, fann vi att de hästarna hade fodrats med rörflen.

  Inom den europeiska galoppsporten har det funnits ett par fall. Peter Kallings.

  Ett resultat av den studien var att det infördes ett gränsvärde för hordenin. Värden över detta räknas som dopning, under det blir det ingen åtgärd.
  – Även inom den europeiska galoppsporten har det funnits ett par fall, så sent som under detta året, där hästarna uppvisat för höga halter av hordenin.

  Peter Kallings vill därför varna för att använda rörflen till tävlingshästar. För andra kategorier hästar bör det inte ge någon negativ inverkan.

  Hordenin är en dopningsklassad alkaloid med stimulerande egenskaper.

  EU-projektets svenska koordinator Cecilia Wahlberg Roslund säger till Ridsport att problemen med hordenin var kända, och att projektet har försökt bringa klarhet i frågan.

  – De testade fall som visat ett överskridande av gränsvärdena rörde hästar som hade utfodrats med oförädlad rörflen. Inga tester har gjorts gällande det värmebehandlade och förädlade rörflenströet Klimatströ, som alltså inte används som foder utan som strö, säger hon till Ridsport.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden