Sverige
30 oktober 2022 17:50
Ridsportplus

Klimatsmart nytt stallströ på väg att lanseras

NytänkandeKan den vassliknande växten rörflen göra hästgödsel mer attraktivt? Växten har höga hållbarhetspoäng och ingår nu i ett försök att bli nytt strömaterial.

Klimatsmart nytt stallströ på väg att lanseras
Balarna med rörfllen påminner om halmbalar. Foto: RISE

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Rörflen är en gräsväxt som gärna växer längs stränder, diken och fuktiga ängar i hela Sverige. I EU-projektet Go-Grass pågår nu arbetet med att lansera rörflen som strö i bland annat häststallar.

  Bo Lundmark driver företaget Glommers Miljöenergi i Västerbotten, och har skördat rörflen i snart 30 år, med sikte på olika användningsområden. Nu är han en av aktörerna i EU-projektet att lansera rörflen som ett alternativ till spån och halm i stallar.
  − Rörflen är enkel och långlivad, och framför allt är det en klimatsmart gröda. Den växer 10–15 år innan man måste så ny, och den är enkel att jobba med, berättar Bo Lundmark.

  05
  Rörflenen briketteras och rivs sedan till strö. Foto: RISE

  Balas i rundbalar

  Rörflenen växer på marker som annars ofta skulle vara i träda, den skördas med slåttermaskin, strängas upp och balas till rundbalar. Eftersom den är torr när den skördas på vårvintern krävs ingen energikrävande torkningsprocess, utan rörflenen kan direkt tas omhand och briketteras. Briketterna hettas upp för att döda bakterier och rivs sedan till strö.
  Sedan är det klart att användas i boxar och spiltor.

  Fakta

  EU-projektet Go-Grass

  Projektet Go-Grass arbetar med att utveckla småskaliga biobaserade lösningar för att ta vara på den outnyttjade potentialen hos gräsmarker i Europa och skapa nya affärsmöjligheter för landsbygdsområden. Projektet har pågående försök i Sverige, Tyskland, Nederländerna och Danmark med olika inriktningar.

   

  Under vintern och våren har rörflen som strö provats på flera olika hästanläggningar i Västerbotten.
  −  Vi har provat det i ett stall med sex boxar, berättar Heidi Hiltunen från Stall ZiOne utanför Umeå. Verksamheten går ut på att träna och tävla med travhästar men gården har också rehab och seminstation.
  − I boxarna står det tävlande travhästar, och ströet fungerade bra så vi var väldigt nöjda. Det kanske blir lite dyrare jämfört med annat spån, men det går fortare att mocka i det så där sparar man tid, och då blir det en vinst i slutet, fortsätter hon.

  08
  Klimatströet av rörflen är drygare och mer lättmockat än halm. Foto: ESCI

  Mer vila i boxarna

  I stallet finns kameror, och de visade att hästarna som stod på rörflen ökade tiden de låg ner och vilade.
  − Det är bra. Vi vill att starthästarna ska vila, och det visar att de tycker att det var en god säng.
  Heidi Hiltunen gör en jämförelse med spånpellets, som ligger på ungefär samma prisnivå och är ungefär lika lättskött.

  − Men hästarna ligger inte lika gärna på det. Så om man väger samman olika aspekter, som tiden det tar att mocka, priset, komforten och att det är lätt att bli av med gödsel med rörflen, så vinner det materialet.

  09
  En del hästar tycker att rörflenen smakar väldigt bra, men det finns inga kända risker med att hästarna äter det. Foto: ESCI

  Ätbart strömedel

  Jens Eriksson är travtränare i Skellefteå och har provat ströet till tre hästar.
  − Det dammar lite när det läggs ut, men sedan lägger det sig väl, och det har känts riktigt bra.
  − Två av mina hästar tyckte om det, och den tredje tyckte väldigt mycket om det, så han åt det, ungefär som en del hästar äter halm. Med hästar som äter mycket av det blir det inte lika kostnadseffektivt.

  Jens Eriksson skulle gärna använda rörflen i större skala, om han bara kunde vara säker på att tillgången var god och att han kunde få det transporterat till anläggningen.
  − Vi arbetar med att hitta lösningar för distributionen, men den senaste tidens kraftigt stigande fraktkostnader har inte underlättat det arbetet, konstaterar Cecilia Wahlberg Roslund, koordinator för den svenska delen av EU-projektet Go-Grass.
  − En viktig nyckel är också volymen, att kunderna kan tänka sig att köpa viss volym på en gång för att motivera frakten, fortsätter hon.

  Fakta

  Om rörflen

  Rörflen har styva blad som är fästa längs med strået, likt bladvass. Vippan är stor och blekgrön. Rörflen kan förväxlas med bladvass särskilt under tidig sommar innan vipporna utvecklats. Arten kan växa både i fuktiga och torrare förhållanden vilket gör den till en allsidig växt i våtmarkssammanhang.
  Källa: Våtmarksguiden

  Uppstickare till spån

  Priset är ännu inte satt för rörflen. Under projekttiden säljs ströet för 72 kronor per bal, och målet är ett pris som kan konkurrera med spånpriset, utifrån aspekterna att rörflenströet är drygare och går fortare att mocka i.

  Hållbarhetsaspekterna är de starkaste argumenten för rörflen, säger odlaren Bo Lundmark.
  − Gödsel blandat med spån kräver mycket kväve för att brytas ned, så kretsloppet blir mycket bättre med rörflen. Genom att odla rörflen ökar vi också kolinlagringen i marken och minskar koldioxidutsläppen. Dessutom odlas det lokalt så transporterna blir kortare, och hästgödsel blandat med rörflen blir attraktivt för fler än hästgödsel blandad med spån, säger Bo Lundmark.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden