Veterinärt
2 oktober 2018 14:00
Ridsportplus

Veterinär Lidbeck berättar mer om blodproppar vid senskador

BlodpropparKomplikationerna som fälttävlanshästen Box Quite drabbades av i samband med sin senskada, och som tyvärr tog hennes liv, har gjort många hästägare oroliga. Veterinär Lisa Lidbeck berättar mer om blodproppar och varför de uppstår.

Veterinär Lidbeck berättar mer om blodproppar vid senskador

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i samband med terrängen i VM i Tryon, USA, som Anna Freskgårds Box Quite, drabbades av en senskada och fick föras till djursjukhus. Ett par dagar senare drabbades stoet av komplikationer i form av blodproppar i benet och hennes liv gick inte att rädda (läs mer i tidigare artikel).

– Det här är mycket ovanligt och inget som brukar hända vid en senskada, så hästägare behöver inte gå och oroa sig för att det ska inträffa. Det är inte många veterinärer som kommit i kontakt med det heller, berättar veterinär Lisa Lidbeck.

Kroppen reagerar aggressivt

Lisa berättar att hon pratat med både en expert på ultraljud av senor och en veterinär inom galoppsporten, där man hanterar många senskadade hästar. Det var bara den senare som hade upplevt det någon enstaka gång. Hans förklaring var att vid den kraftiga uttänjning som gör att en sena går av, trampar kotan igenom och då kan även blodkärlen bli uttänjda. Om kroppen uppfattar det som att kärlen har brustit, reagerar den med att koagulera blodet. Det är samma funktion som gör att en person som hugger sig i benet inte förblöder direkt, eftersom blodet koagulerar.

– Skillnaden här är att om blödningen stoppas trots att kärlet inte brustit, så bildades det koagel inuti blodkärlet, vilket är förödande.

Lisa Lidbeck1 180910 Rt
Veterinär Lisa Lidbeck vid VM i Tryon. Foto: Roland Thunholm

Kroppen har inte förmågan att tänka på steg två, funktionen, utan enbart på att rädda liv.
– Vi har signaler i kroppen som säger att vi ska rädda livet i första hand – om ett finger går av täpps kärlen till. Det är en överlevnad för kroppen där och då. Det innebär att kroppen ibland reagerar lite överdrivet och aggressivt.

Mer vanligt vid frakturer

Det finns andra tillstånd, där det är vanligare att det uppstår komplikationer med någon form av propp. Vid exempelvis operation av frakturer är man alltid rädd för att det ska uppstå blodproppar eller att fettproppar ska åka iväg i blodkärlen.

– Därför ser man till att hålla en balans genom att ge blodförtunnande medel. Ibland kan ett blodkärl skadas i samband med att en häst haft en kanyl i halsen en längre tid, så att det uppstår en förträngning där. Det brukar dock rätta till sig genom att blodet på sikt tar andra vägar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden