Veterinärt
28 december 2020 20:10
Ridsportplus

Veterinären som tar hältutredningar till en ny nivå

ExamenVeterinär Izabella Granswed klarade nyligen examen i en ortopedisk vidareutbildning för häst som anses vara en av världens främsta inom området. Med hjälp av utbildningen kan hon diagnosticera och behandla skador utifrån en starkare kunskapsgrund. "Du måste kunna väldigt mycket om anatomi och biomekanik för att hjälpa hästarna på ett djupare sätt", säger Izabella Granswed.

Veterinären som tar hältutredningar till en ny nivå
Att ultraljudet är användbart nästan överallt på hästen var en kunskap Izabella Granswed fick under utbildningen. Foto: Mälaren Hästklinik

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är bara två veterinärer i Sverige och ett 80-tal i hela världen som är certifierade via ISELP – International society of equine locomotor pathology, och en av dem är Izabella Granswed, verksam på Mälaren Hästklinik.

Efter fyra års studier klarade hon veckan före jul sin examen, som bestod av både teoretiska och praktiska prov.

Filmade sina patienter

En del i studierna har varit att Izabella Granswed har filmat och dokumenterat patienter på hästkliniken.
− Jag har filmat många hästar, med hästägarens tillstånd, för att kunna visa hur jag har kommit fram till en diagnos, och vad som var den biomekaniska anledningen till skadan, säger hon.

Jag har fått ett helt nytt sätt att se på hästar, och vad de kan drabbas av.

Izabella Granswed Foto Mälarens Hästklinik
Izabella Granswed. Foto: Mälaren Hästklinik

En annan bärande del i studierna har varit att plugga på om hästens anatomi och biomekanik.
− Det man lär sig om hältutredningar under utbildningen till veterinär är förhållandevis begränsat. För att kunna hjälpa hästar på djupet måste du kunna väldigt mycket om hästens biomekanik, och förstå hur kroppen hänger ihop, för att förstå grundorsaken till en hälta.
− Jag har fått ett helt nytt sätt att se på hästar, och vad de kan drabbas av.

Forskning och praktik

Fakta om ISELP

ISELP står för The International Society of Equine Locomotor Pathology och grundades I USA av Jean-Marie Denoix, professor i veterinärmedicin.

Målet med ISELP är att erbjuda modern kunskap och modern teknik för att utveckla kunnandet om hästens rörelsesystem, med syfte att underlätta för hästveterinärer att bättre förstå och behandla hältrelaterade skador hos sporthästar.

De två i Sverige verksamma veterinärer som har certifierats enligt ISELP är Izabella Granswed, Mälaren Hästklinik, samt Christian Pedersen, Evidensia Specialisthästsjukhus i Helsingborg.

Läs mer här

Expandera

Öppnade ny värld

Ytterligare en insikt är hur mycket man kan göra med ultraljud, som kan användas nästan överallt på hästen, men där det också krävs mycket erfarenhet för att kunna veta vad man ser.

− När jag började ISELP-utbildningen för fyra år sedan var det fascinerande att inse hur mycket mer som fanns att lära sig, och efter varje kurs jag gått har jag kunnat göra mitt jobb lite bättre. Vi har haft utbildningstillfällen på olika håll i Europa, och det har öppnat en ny värld för mig.

Examensproven bestod av både teori och praktik, och examinator var Jean-Marie Denoix, professor i veterinärmedicin och grundare av ISELP.
− Utbildningen är forskningsbaserad med samtidigt väldigt praktiskt inriktad. Du måste visa att du behärskar både metoderna och kunskapen bakom, så examen innehöll bland annat praktiska prov på hästar. Att göra proven inför en av de främsta i världen krävde att man var noggrann, säger Izabella Granswed som precis före jul fick veta att hon var godkänd.

Från ponnyryttare till veterinär

Om Izabella Granswed

Arbetar som: Veterinär med inriktning ortopedi/nedsatt prestation på Mälaren Hästklinik
Ålder: 32 år
Bakgrund: Ridit och tävlat ponny-SM i fälttävlan och dressyr och ingick i juniorlandslaget i dressyr i sin ungdom.
Familj: Sambo som är hovslagare och en son på tre år, samt tre hästar.
Bor: Järna, söder om Stockholm

Expandera

Alla veterinärer som jobbar med ortopedi på Mälaren Hästklinik genomgår ISELP-utbildningen, och Izabella Granswed var först med att göra examen.
− Ledningen har uppmuntrat oss att gå den, och det betyder mycket att vi alla jobbar lika.
− Det betyder också mycket för hästvälfärden, när vi blir bättre på att tolka hästarnas signaler och hitta orsaken till hältor och skador. Visst händer det att hästar skadar sig i hagen, men väldigt många skador är tränings- eller ridrelaterade, och ju mer vi förstår om orsaken till skador, desto bättre kan vi behandla, rehabilitera och jobba förebyggande för att förhindra att skador uppstår.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden