Världen
22 januari 2019 13:27

Veterinärer varnar för övervikt och uppmanar hästägare att ta problemet på allvar

ÖverviktBrittiska veterinärer slår larm om allt mer utbredd övervikt som hotar välmåendet hos hästar och ponnyer. Veterinärerna varnar för allvarliga konsekvenser och uppmanar hästägare att vidta åtgärder.

Veterinärer varnar för övervikt och uppmanar hästägare att ta problemet på allvar
British Equine Veterinary Association uppmanar hästägare att hålla koll på sina hästars hull. Bilden är tagen i ett tidigare sammanhang. Arkivbild: Melissa Anne/Istock

Studier på olika grupper hästar i Storbritannien visar att mer än hälften i dessa grupper är överviktiga eller feta. Nu uppmanar British Equine Veterinary Association (BEVA) hästägare att agera för att minska viktrelaterade hälso- och välfärdsrisker – allra helst innan betessäsongen tar vid.

”Hästfetma är inte ett nytt problem, men det verkar bli allt vanligare och det är inte bara ponnyer och inhemska raser”, skriver BEVA på sin site och berättar att fetma även hittas hos andra fritidshästar och visa tävlingshästar.

Varnar för konsekvenser

Organisationen förklarar att det kan gå snabbt för hästar att lägga på sig i dagens hästhållning med uppstallning och större tillgång på foder
”Detta ökar risken för potentiellt dödliga sjukdomar, såsom fång, och belastar lederna skadligt. Om en häst eller ponny är överviktig kommer dess förmåga att utföra någon aktivitet, tävlingsmässigt eller på annat sätt, att äventyras”.

David Rendle, specialist i internmedicin på  Rainbow Equine Hospital och medlem i BEVA: s hälsokommitté, berättar att en del i problemet är att hästägare har svårt att se övervikt och  hänvisar till en undersökning på 500 hästägare som visade på oförmåga att visuellt identifiera överviktiga djur.
”Inte bara är många hästar oavsiktligt övermatade, överdrivet påtäckade och undermotionerade. Medan uppfattningar om vad som utgör en hälsosam vikt har snedvridits har övervikt har blivit normen”, säger David Rendle på BEVA:s site.

Bay Horse Stands On Green Field
British Equine Veterinary Association påminner om att det är lättare att få kontroll på vikten innan betessäsongen startar. Foto: Bagicat/Istock

Håll koll

I en artikel i brittiska magasinet Horse and Hound, bekräftar World Horse Welfare forsknings- och utbildningschef  Alana Chapman problemet.
”Överviktiga hästar och ponnyer är fortfarande en av de mest pressande välfärdsutmaningarna för våra hästar i dag, och det är därför viktigt att ägarna vidtar nödvändiga åtgärder för att hantera sina hästars vikt”, säger hon och uppmanar hästägare att hålla koll på hästarnas hull året runt.

Lucy Grieve i British Equine Veterinary Associations etik – och välfärdskommitté förklarar vidare att veterinärer och hästägare behöver samarbeta och hålla regelbunden koll. BEVA, som nu utvecklar verktyg för att hjälpa veterinärer att arbeta med hästägare för att hantera hästfetma, poängterar vikten av att arbeta med viktkontroll redan nu under vintern för att minska riskerna inför kommande betessäsong.

”Jag kan inte betona tillräckligt att förebyggande är bättre än att bota. Att undvika viktökning är vedertaget lättare än att försöka åstadkomma viktminskning, så att uppmärksamma att din häst börjar lägga på sig är avgörande”, säger hon på BEVA:s site.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden