Sverige
1 december 2016 11:30

För mycket hull negativt för insulinet hos hästen

HullHästar som har för mycket hull har högre koncentrationer av insulin än slankare hästar av samma ras. Det visar ny forskning som ger ännu ett skäl till att hålla hästen i trim för den som vill undvika insulinresistens och fång.

För mycket hull negativt för insulinet hos hästen
Lagom är bäst när det kommer till hullet. Foto: Lottapictures

Forskning vid SLU i Uppsala och Holaruniversitet på Island har konstaterat att tjocka hästar har högre insulinkoncentration i kroppen än andra hästar av samma ras.
– Vi har i den här studien visat att det finns ett linjärt samband mellan hullet och insulinkoncentrationerna i blodet, det vill säga, ju mer fett på kroppen desto högre insulinkoncentration, säger Anna Jansson, professor på institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi vid SLU, till Hästsverige.

Ingen fördel

Hon har tillsammans med Gudrun J. Stéfansdóttir och Sveinn Ragnarsson gjort studien Plasma insulin concentration increases linearly with body condition in Icelandic horses publicerades nyligen i Acta Veterinaria Scandinavica och ger ännu ett skäl till att hålla hästen i lagom hull.
– Höga insulinkoncentrationer är inte en fördel, varken för prestation eller hälsa. Det kan utvecklas till insulinresistens och i förlängningen även sjukdomen fång.

Sambandet har tidigare setts i en studie med islandshästar och varmblodiga travhästar, men eftersom travhästarna i studien var slankare än islandshästarna kunde inte en ren hulleffekt säkerställas. I den senaste studien deltog 200 islandshästar och den bekräftade sambandet med höga insulinkoncentrationer och mycket hull på kroppen.

Läs hela den vetenskapliga artikeln här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden