Boktips
30 juni 2014 09:26

Veterinärer vid tangentbordet

Veterinäryrket bjuder på många spännande möten med djur och deras mer eller mindre excentriska ägare, så där finns alla ingredienser för en bra story. Starka känslor, mirakulösa räddningar, födslar och död är som gjort för en bok. Här får du några väl valda boktips.

Veterinärer vid tangentbordet
Romaner baserade på veterinärer vardag innehåller många dråpliga situationer, allvarliga överväganden och färgstarka karaktärer. Men också kollisionerna med ett normalt familjeliv.

Den som fick upp läsarnas ögon för detta var James Herriot, som fortfarande 17 år efter sin död betraktas som världens populäraste  veterinär. Detta trots att han aldrig tjänstgjorde utanför Yorkshires dalar. Statusen kommer ur det 15-tal böcker han skrev efter arbetsdagens slut. Tv-serien I vår Herres hage baserades på böckerna och finns nu på dvd.

Många andra veterinärer har försökt axla Herriots mantel och trots att hans böcker skildrar en svunnen tid är mycket i berättelserna sig likt. Tills någon svensk veterinär vågar sig på detta, får vi hålla till godo med böcker på engelska.


James Herriot skrev även en rad barnböcker och tv-serien I vår herres hage baserades på hans romaner. Den upplever nu ett uppsving som dvd.

            –*–

Gillian Hick är allmänveterinär på Irland samt verkar inom en välgörenhetsorganisation. Beskrivningen av hur hon som nybliven veterinär får hjälp av en före detta narkoman att hitta en bra ven för avlivning av en hund, är typisk för innehållet. Vet on the Loose och Vet among the Pigeons har hittills utgivits.

            –*–

Malcolm D. Welshman är numera pensionär, men har skrivit för olika tidningar under hela sin aktiva tid. Han har arbetat på London Zoo, på en smådjursklinik och är expert på exotiska djur. I Pets in a pickle berättar han om författarjagets Paul Mitchell vedermödor vid en mindre klinik.  

            –*–

Marc Abraham är välkänd från brittisk tv, där han har fasta programinslag. I boken Vet on Call beskriver han hur det är att arbeta som jourveterinär med djursjuksköterskan Ruth vid sin sida. De vet aldrig vad som väntar när telefonen ringer och vi får följa dem genom många underhållande och hjärteknipande situationer. Nyligen utkom hans barnbok Pets in need. Marc har egen hemsida www.marcthevet.com, finns på twitter och youtube.

            –*–

Cathy Woodman är smådjursveterinären som helt övergått till att bli författare. I serien om Maz Harwood får vi följa dennas kamp för att binda samman skötseln av en smådjurspraktik med livet i övrigt. Det blir inte enklare när hon gifter sig med en stordjursveterinär och får barn. Hittills finns Trust me I´m a Vet, Must be Love och It´s a Vet´s life. Dessutom finns The Village Vet och Country Loving om andra personer i samma by, Talyton-St George.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden