Världen
6 januari 14:46

Veterinärstudenter klär av sig nakna – vill motverka psykisk ohälsa

VälgörenhetRidsport har tidigare skrivit om veterinärernas pressade arbetsmiljö och att veterinärer ligger högt upp i självmordsstatistiken. Situationen är liknande i andra delar av världen – och i Storbritannien och Australien har veterinärstudenter valt att agera på ett lite oväntat sätt. Genom att posera nakna i årskalendrar drar de in tusentals kronor till stöd för arbetet mot psykisk ohälsa.

Veterinärstudenter klär av sig nakna – vill motverka psykisk ohälsa
Australiska veterinärstudenter poserar nakna för ett gott ändamål. Foto: Vets Bare In Mind

Veterinärstudenterna vid universitetet i brittiska Nottingham ville göra något för att motverka den nedslående självmordsstatistiken och larmen om psykisk ohälsa bland veterinärer. Sagt och gjort – för andra året i rad säljs nu en nakenkalender till förmån för arbetet mot psykisk ohälsa.

Studenterna fick anmäla sig frivilligt i grupp och komma med idéer kring vad de ville göra och vilken typ av djur de ville ta bilder med. Resultatet blev allt från hästar och hundar till alpackor och surikater, berättar veterinärstudenten och kalenderfotografen Madison Hewitson i en intervju med Horse and Hound.

Alla intäkter från försäljningen av kalendern går direkt till den brittiska organisationen Mind som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa. Svenska Mind är en systerorganisation och arbetar med samma sak, bland annat via Självmordslinjen dit självmordsnära och deras anhöriga kan ringa.

Nakenkalendern för 2019 drog in mer än 20 000 kronor till Mind och förhoppningen är att årets kalender ska slå den summan med hästlängder.

Toppvetsydney
Veterinärstudenter i Sydney näckar till förmån för arbetet mot psykisk ohälsa. Foto: Vets Bare In Mind

Även i Australien näckar veterinärstudenterna i Sydney för att stärka yrkeskårens mentala hälsa. Här har man producerat nakenkalendrar i tio år till förmån för en rad olika ändamål.

”Vi gör inte den här kalendern bara för våra kollegor, utanför för alla australier som kämpar mot psykisk ohälsa”, skriver veterinärstudenterna på nakenkalenderns hemsida.

Här kan du läsa mer om ”Vets Bare In Mind” – den australiska nakenkalendern.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden