Krönika
20 maj 2022 10:10
Ridsportplus

Vi måste prata om var pengarna kommer ifrån

SportkrönikaPengarna är viktiga inom ridsporten – men Ridsports krönikör Annelie Frank trycker på att uppfödarna och hästutbildarna måste prata mer om varifrån pengarna kommer. "Vill vi att pengarna ska ha sitt ursprung i vapenindustrin, skattefiffel och förskingring av ett lands tillgångar", frågar sig Annelie.

Vi måste prata om var pengarna kommer ifrån
Annelie Frank är webbredaktör och reporter på Ridsport. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med tanke på hur stor betydelse pengarna har inom ridsporten, framför allt inom hoppningen, är det förvånansvärt hur lite det pratas om dem.

    Prispengar påverkar vilka tävlingar ryttarna väljer. Kapitalstarka spekulanter påverkar i många fall vilka hästar toppryttarna får behålla. Sponsorer påverkar tävlingsterminer. En ung ryttare med talang OCH kapitalstarka föräldrar har större möjligheter att ta sig fram än någon med samma talang och fattiga föräldrar. Och så vidare.

    Denna jakt på sätt att finansiera sitt ridsportande, som ständigt pågår för många utövare, gör också att det ibland slarvas med att hålla sig på rätt sida om lagen.

    Kapitalstarka spekulanter påverkar i många fall vilka hästar toppryttarna får behålla.

    Svartjobb, oseriös hästhandel, komplicerade ägarförhållanden när det gäller fastigheter och saker – som den dom från Förvaltningsrätten i Malmö gällande en välkänd ryttare vars företag hade finansierat hens barns hästar i flera år – har nästan normaliserats.

    Sedan har vi också ytterligheterna, till exempel det krönikekollegan Lisa Hoff tidigare tog upp (läs Lisas krönika här). Det handlade om den ukrainske oligarken Aleksandr Onishchenko och hans avtryck inom hoppningen. Han bildade landets förbund och köpte upp ett helt landslag. Detta för pengar som han senare anklagades för att förskingrat ur ett statligt naturgasbolag.

    Alla som följer ridsport vet väl att vapenindustrin är en storsponsor för dressyren genom Saab och Glock?  Men få verkar fundera på om detta kan vara ett problem eller vad det skickar för signaler om sporten. Och aldrig har jag hört någon koppla ihop H&M:s satsning på ridsport med de larm om dåliga arbetsvillkor för deras leverantörer som det då och då rapporteras om. Och förresten – det här med spelberoende, apropå ATG:s satsning på spel i hoppning.

    Jag säger inte att pengar är dåligt. Jag säger inte heller att de inte behövs i ridsporten och att de inte bidrar till att sporten utvecklas. Det sipprar dessutom ner en hel del pengar till gräsrötter som små uppfödare och hästutbildare, som gör att de kan fortsätta hålla på. Men vill de att de pengarna ska ha sitt ursprung i vapenindustrin, skattefiffel och förskingring av ett lands tillgångar?

    Men vill de att de pengarna ska ha sitt ursprung i vapenindustrin, skattefiffel och förskingring av ett lands tillgångar?

    Eftersom pengarna har så stor betydelse för sporten måste vi börja prata mer om dem. Att fråga var pengarna kommer ifrån är inte att vara nyfiken eller ”lägga sig i”. Det är en helt rimliga fråga för den som vill förstå sporten och inser att sporten är en integrerad del av samhället.

    Tummenupp
    Hiss

    FEI:s svenska chefsveterinär
    Jag vill lyfta FEI:s svenska chefsveterinär Göran Åkerström som har verkat för total transparens när det gäller spridningen av EVH-1 förra året.

     

    Tummenned
    Diss

    Brist på pengar hotar
    Hos ridsportens fattiga kusin fälttävlan är det så lite business och prispengar att min bedömning är att sporten är hotad på grund av det.

     

    Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden