Sverige
13 mars 2021 13:19
Ridsportplus

”Vi ska inte överdriva rädslan för vargen”

RovdjurHur känns det egentligen att ha häst med vargar tätt inpå knuten? En som vet är Inga Ängsteg, före detta verksamhetschef på Viltskadecenter, vars två minishettisar blev tagna av vargen. ”Det är trots allt väldigt ovanligt att det händer. Vi ska vare sig förringa eller förstora riskerna”, säger hon. Vi talar med Inga om att leva med hästar i vargrevir.

”Vi ska inte överdriva rädslan för vargen”
”Det finns väldigt många hästar som lever i områden där det förekommer varg, och det är ytterst sällan det sker direkta skador”, säger hästuppfödaren Inga Ängsteg. Foto: Laszlo Lorik/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En sommardag 2014 gick uppfödaren Inga Ängsteg runt bland sina hagar. Men minishettisarna, två ston med varsitt föl, kom inte som de brukade när hon visslade.

    Vad såg du i hagen den där dagen?
    – Jag letade och letade, de var underbara sociala hästar som alltid kom. Första tanken var att någon hade stulit alla fyra. Men på ett ställe hittade jag en bit tarm, en bit mjälte och blod. Senare förstod jag att det var delar från ett av fölen. Då blev jag riktigt orolig, och insåg att det hade hänt något. Det var fruktansvärt. Jag fortsatte att leta och längst bort hittade jag det ena stoet som stod och tryckte med sitt föl. Senare hittade jag även resten av det andra stoet och hon var mycket äten på, men det fanns kvar hovar och huvud. Det var riktigt obehagligt, säger Inga Ängsteg.

    Vad är bäst att göra om en varg syns till på gården eller när du rider?
    – Om en varg uppträder oskyggt, försök först och främst att skrämma den, och kontakta länsstyrelsen om det upprepas. En och annan varg kan uppträda oskyggt och dem ska vi hantera med skyddsjakt. Är du ute och rider och ser varg, skräm den och tala om att du är en människa.
    – Min upplevelse är att hästar inte så ofta blir rädda av varg om de inte blir jagade av vargen. Det kan vara att hästar är vana vid hundar och inte riktigt inser skillnaden mellan varg och hund. Hästar blir ofta mycket mer rädda för björn och vildsvin, det är min erfarenhet.

    Borde vi ha varg i Sverige, tycker du?
    –  Varg har vi nu sedan 30 år och vi kommer nog att vara tvungna att fortsätta ha det oavsett vad vi tycker. Vi ingår i EU och har därmed en del både svensk och europeisk lagstiftning att förhålla oss till. Det är inte jättemånga djurhållare som ser vargen som en tillgång. Jag tycker dock inte att man ska överdriva rädslan när det gäller varg och skador på häst. Antalet vargar bör inte vara onödigt stort, och både licens- och skyddsjakt är otroligt viktiga förvaltningsåtgärder för att det alls ska gå att ha varg och djurhållning i samma områden.

    Borde vi ha hästar nära vargrevir?
    – Det finns väldigt många hästar som lever i områden där det förekommer varg, och det är ytterst sällan det sker direkta skador. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte ska överdriva rädslan.
    – Men man ska inte förringa att vargar är stora potenta rovdjur och vargar ska vara rädda för människor. Det har varit några få shetlandsponnyer genom åren, mina och några i Värmland och Dalarna, som har råkat illa ut. Jag vill inte vare sig förringa eller förstora problemet, jag tycker att man ska fortsätta leva sitt liv och fortsätta låta hästar vara ute i stora hagar. Det är ett mycket större problem om vi håller hästar inne eller i för små fållor.

    Fakta

    Skydda häst mot varg

    • Länsstyrelsen får inte lämna bidrag till rovdjursavvisande stängsel runt hagar där vuxna hästar och nötboskap betar. Det är endast till kalvnings- och fölningsfållor länsstyrelsen betalar ut bidrag, plus när det gäller får som är det vanligaste tama bytet för vargen.
    • Den som vill bygga stängsel som hjälper mot varg, ur egen kassa, bör se till att lägsta tråden är 30 centimeter från marken. Det ger extra arbete med gräsrensning eftersom gräset inte kan betas när tråden är så låg. Normalt sett byggs rovdjursstaketen med fem eltrådar.
    • Marken där Inga Ängstegs minishettisar togs kunde inte hägnas på alla fyra sidor eftersom en av sidorna vette mot en sjö och en mot en lång kanal. I dag betas inte den marken alls.
    • Om du möter varg på ridturen, försök i första hand att skrämma bort den.

    SLU Vilt-skade-center (VSC)

    Ett nationellt centrum för kunskap om vilt, viltskador och samhälle.
    VSC forskar, utvecklar, utbildar och informerar. Målet är att begränsa skador och konflikter som orsakas av fredade vilt-arter, framför allt stora rovdjur och betande fåglar. VSC samverkar med flera myndigheter och organisationer.

    Bör uppfödare av ridhästar oroa sig för sina föl i vargdistrikt?

    ”Så länge de inte vid flera tillfällen ser varg som drar runt i närheten av byn och inte verkar rädda för människor, behöver de inte oroa sig alls.

    Föl som går med sina mödrar är mycket mer skyddade för skador än små hästar i storlek med får.

    Det ska naturligtvis heller inte finnas något för vargarna att äta i närheten av gårdarna så som kadaver eller rävåtlar.

    Sådant lockar unga vargar och kan göra att de blir mer vana människor.

    Men ser hästägare vargar i byn ska de skrämma dem, kontakta länsstyrelsen och ansöka om skyddsjakt”, säger Inga Ängsteg

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden