Avelsnyheter
24 april 2020 11:52
Ridsportplus

Vilka föl väntar du i år?

EnkätFölsäsongen står för dörren och uppfödarna ser fram emot sina nya stjärnor i stallarna. Ridsport har kollat upp med några av landets SWB-uppfödare vad de väntar för föl i år.

Vilka föl väntar du i år?
Vilka föl väntas ute i stallarna i år? Ridsport har kollat upp med några av de etablerade uppfödarna vad de väntar till våren (bilden har inget samband med texten). Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Eva-gudmundsson-sv
Eva Gudmundsson Foto: Natalie Lindholm

Eva ”Oa” Gudmundsson
Är fjärde generationens uppfödare på Flemminge gård, Vikbolandet, där flera godkända hingstar har fötts upp.

– Jag väntar totalt 17 föl i år, varav tre är dressyrstammade. Det första fölet beräknas komma den 26 mars och det är Actrices föl efter I’m Very Special. Alberthe, som är ett danskt varmblod, är dräktig med Silber Sky F, Pacis Live F är dräktig med Caréme, Zara Obolensky är dräktig med Conthargos, Vanilla Ninja är dräktig med Action Breaker.
– Man hoppas alltid på att alla fölen blir små världscuphästar, det bästa av det bästa. Om Actrice får ett sto så kommer det att bli dyrt för den som vill köpa fölet. Några auktionsföl lär det bli i år också – Contessas (e Orlando) avkomma efter Big Star kommer troligtvis att säljas på auktionen.

Cecilia-nyberg
Cecilia Nyberg Foto: Privat

Cecilia Nyberg
Driver Nygårdens stuteri i Varnhem med maken Henrik, en EU-godkänd hingst- och seminstation samt inackordering för avelsston.

– Vi väntar två Casall-avkommor. Den första är beräknad till 23 mars och är undan Quin CC (e Quinar-Corrado l). Några dagar efter är Elitstoet Nektina CC (e Nekton-Contender) beräknad att få sin Casall-avkomma.
– Vi valde Casall till båda stona för att vi gillar hingsten. Nektina fick föl med Diarado förra året men har flera Casall-avkommor tidigare, bland annat Confidence CC som blev årets vinstrikaste 7-åring med Niklas Arvidsson. Båda årets föl är till salu och vi hoppas att de hamnar hos bra tävlingsryttare så att vi kan få följa dem i sporten.
– Vi har valt att ha färre ston men hålla väldigt hög kvalitet. ”Breed the best with the best and hope for the best”, som man brukar säga.

Ingrid-r
Ingrid Ragnarsson Foto: Birgitta Elfving Persson

Ingrid Ragnarsson
Har fött upp hopphästar i Kalix under namnet Northern Jumping sedan 2005. Från Ingrid kommer flera hästar som tävlat svår hoppning.

– Vi väntar tre föl i år. Först ut är Conthargos-fölet undan Eve la Fleur e Embassy l, sedan Cabachon-fölet undan Chocolat e Contendro I och sist Brantzau-fölet undan Northern Cupcake e Tornesch. Egentligen skulle Chocolat vara dräktig med Coup de Coeur och Cupcake med Emerald, men så blev det inte. Men jag ser verkligen fram emot årets föl. Chocolats föl är det som jag kommer att behålla oavsett kön. Eves avkomma ska behållas om det blir ett sto. Cupcakes föl kommer att säljas, blir den tillräckligt bra kan jag tänka mig att sälja den på auktionen.
– Jag söker spännande kombinationer när jag väljer hingst, försöker att se bort från vad som är populärt just nu – jag tror att man vinner i långa loppet på att göra så. I år kommer dessa tre ston och ytterligare två att betäckas.

Tobiashansson
Tobias Hansson Foto: Roland Thunholm

Tobias Hansson
Driver Västra Hoby stuteri utanför Lund och är fjärde generationens uppfödare som bedriver aveln där.

– Vi väntar tolv föl: e Conthargos-Singular La Silla, e Danciero-Floricello, e Global Player-Fürstenball, e Jovian-De Niro, e Morricone-Floricello, e Revolution-Dalwhinnie, e Springbank II VH-Akribori, e Springbank II VH-First Wish, e Springbank II VH-Total Hope, e Springbank II VH-Morriconel och e Vivino-Oban VH.
– Jag hoppas som vanligt att alla blir enligt förväntningarna. Säljer väl cirka hälften, är tanken. Det är omöjligt att välja ut en favorit, några blir helsyskon till förra årets föl och dem hade jag inte gjort om jag inte var väldigt nöjd. Men jag tror nog mest på Springbank-First Wish, Danciero-Floricello, Revolution-Dalwhinnie samt Morricone-Floricello om jag ska tippa.

Gustaf-johansson
Gustaf Johansson Foto: Pierre Winroth

Gustaf Johansson
Har stuteri och utbildningsverksamhet samt är hingsthållare med seminstation på Tollsbo gård utanför Hyltebruk.

– Jag väntar tolv föl i år, varav två efter Mr Vain GJ. Den ena är undan ett sto e Baloubet du Rouet, och jag hoppas att det ska bli en hingst. Stoet hoppar nämligen väldigt bra. Utöver det så väntar jag Vivino-Bon Coeur, Franklin-Stedinger, Janerio-Totilas, Kjento-Black Coffee, Vivino-Jazz, Dalwhinnie-Sezuan samt fyra föl efter Americano GJ.
– Jag försöker alltid vara självkritisk till mina egna hingstar och därför fick Americano bara ett föl förra året, med ett sto efter Fürst Heinrich. Men jag blev väldigt nöjd, så jag valde att både göra om kombinationen och ge honom tre ston till.
– Planen är att sälja de flesta av fölen, jag försöker att behålla endast ett eller två föl per säsong. I år ser jag mest fram emot Mr Vain-Baloubet du Rouet-avkomman.

Yvonne-sterntorp
Yvonne Sterntorp Ingvarsson Foto: Lottapictures

Yvonne Sterntorp Ingvarsson
Driver Kingelstad Häst utanför Vallåkra. Har fött upp framgångsrika dressyrhästar sedan slutet av 80-talet.

– Jag väntar fem föl i år: e Jameson RS2 u Billie Jean e Bellagio, e Kremlin u Giovanna e Don Romatic, e Suarez u Fame e Florencio, e Janeiro Platinum u Etopia C e Sandro Hit, e Franklin u D’Armani Code e Don Schufro. Det första fölet är det efter Jameson och beräknat till mitten av april – det är även det fölet som jag mest ser framemot, då Billie Jean inte har fått så många avkommor ännu.
– Jag utgår från stoet när jag väljer hingst och försöker se hur stona präglar sina avkommor, vad som nedärvs och inte. Man vill ju förbättra och komplettera sina ston. I år väntar vi nya kombinationer, ingen av dessa föl har helsyskon sedan tidigare.
– Eventuellt säljer jag några föl, kanske på auktionen. Det viktigaste är ett de är friska och att fölningarna går bra.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden