Hoppning
20 december 2018 17:34
Ridsportplus

Vill inte se stängd dörr för internationella banbyggare

BanbyggnadSka dörren stängas för internationella banbyggare på svenska tävlingar nu? Det befarar överdomaren och banbyggaren Unni Gustafsson efter att en internationell banbyggare har fått kritik.

Vill inte se stängd dörr för internationella banbyggare
"Bra internationella banbyggare kan utveckla svensk ridsport, och det ska vi ta vara på. Antingen kan vi åka ut i Europa för att utveckla oss eller så kan vi fortsätta att ha möjligheten att ta hit kunskapen", säger Unni Gustafsson. Arkivbild: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg vill att Svenska Ridsportförbundet ska kunna pröva vilka internationella banbyggare som ska få bygga på svenska tävlingar (läs mer om det i tidigare artikel).

Unni Gustafsson, överdomare och B-banbyggare, fruktar att det ska leda till ett förbud mot att ta hit internationella banbyggare.
− Jag tycker absolut att vi ska ha krav på att det är duktiga banbyggare som anlitas, men vi har redan det kravet. Banbyggarna godkänns i samband med att propositionen granskas, vilket jag tycker räcker, och bara för att en banbyggare är omdebatterad ska inte alla dras över samma kam.

− Bra internationella banbyggare kan utveckla svensk ridsport, och det ska vi ta vara på. Antingen kan vi åka ut i Europa för att utveckla oss eller så kan vi fortsätta att ha möjligheten att ta hit kunskapen, säger Unni Gustafsson.
− Vi ger även våra ryttare som inte har chansen att tävla internationellt, möjlighet att få rida en annan typ av banor i Sverige. Att bygga tillsammans med bra internationella banbyggare är också det absolut bästa sättet att utveckla sig själv som banbyggare, tycker Unni som själv är även banbyggare.

Tillför extra

Ridsport.
Unni Gustafsson. Foto: Roland Thunholm

Under första helgen i december arbetade Unni Gustafsson tillsammans med Elio Travagliati, Level 4-banbyggare från Italien, som bland annat byggt EM för Young Riders och världscupen i Oslo.
− Han har byggt i Södertälje de senaste fem åren och ryttarna är mycket positiva. Vi tycker att han verkligen tillför något.

Unni Gustafsson har även samarbetat med holländaren Quintin Maertens som byggt på Runstens stora meeting, och även han har fått positiv respons från ryttarna.
− Det svenska banbyggarsystemet är bra, men det tillför lite extra att få en banbyggare utifrån. Det är dessutom ungefär samma kostnad som för en svensk banbyggare.

Elio Travagliati bygger SM

För arrangörsklubben är det lite extra arbete när en internationell banbyggare anlitas. Unni Gustafsson översätter de exakta förutsättningarna för banorna i varje klass och skickar till banbyggaren, så att denne kan följa det svenska regelverket.
− Det är trots allt ganska enkelt, vårt regelverk och FEI:s är ganska lika.  Det behövs också en annan banbyggare eller annan kunnig person som assistent men det är inga problem, eftersom de gärna kommer för att få assistera exempelvis Elio eller Quintin.

I november 2019 är Södertälje Ridklubb arrangör av inomhus-SM.
− Då bygger Elio Travagliati, och det har vi redan fått klartecken på, säger Unni Gustafsson.

"Jonas var hela tiden vår huvudkandidat, men det fanns andra kandidater och vi ville avvakta med beslutet till efter förbundsstämman", säger Meta Persdotter, ordförande i Ridsportförbundets tävlingssektion.
Hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg. Foto: Roland Thunholm

Aktiv granskning

Hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg försäkrar att det inte finns någon ambition att stänga dörren för utländska banbyggare, men att få en mer aktiv granskning.

− I dag är det tjänstemän på förbundet som på uppdrag av hoppkommittén godkänner propositioner och därmed också banbyggare, och det är ett rutinartat arbete. Där skulle vi vilja titta lite mer på vilken banbyggare en arrangör vill använda. Ambitionen är att en utländsk banbyggare ska tillföra något, och när så inte är fallet vill vi förorda en svensk banbyggare, säger Jonas Holmberg.

Angående upprinnelsen till detta, banbyggaren på Grevagården, så ligger det ärendet för granskning vid nästa möte i banbyggargruppen, vilket är det nya namnet på banbyggarnämnden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden