Sverige
17 maj 17:10
Ridsportplus

Vite för hästägare om plast i hagar inte är borta

DjurskyddTrots tidigare föreläggande om att all hösilageplast skulle vara borta ur kvinnans hästhagar fanns den kvar när länsstyrelsen gjorde en uppföljande kontroll. Nu skärper myndigheten kraven på hästägaren som får betala vite beräknat på antalet hästar i hagen om plasten inte tas bort.

Vite för hästägare om plast i hagar inte är borta
Det gäller att ha plasten på rätt plats.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det handlar om en kvinna i södra Sverige som nu ska betala ett vite om hon inte tar bort plast och nät fån hösilagebalar från sina hästars hagar.

  Det aktuella föreläggandet gäller även andra brister i hästhållningen hos kvinnan, som att inte alla hästar har en torr och ren liggplats under vintern och för låg takhöjd i stallet.

  Fallet började 2023 då hästägaren fick ett föreläggande gällande plast och nät i sina hästhagar. Vid en uppföljande kontroll uppmärksammades att det återigen låg både plast och nät på marken i en hage samt att det fanns plast och nät runt en bal som stod i en hage. Det saknades dessutom strö i hästarnas ligghallar och en av ligghallarna bestod endast av två väggar och tak.

  Balplast och nät

  Aktuell länsstyrelsen genomförde i början av 2024 ytterligare en uppföljande kontroll av hästhållningen hos kvinnan. I två hagar fanns det balplast och nät tillgängligt för hästarna. I en av ligghallarna var takhöjden för låg för de hästar som kunde vistas i den och ligghallen saknade även strö: ”Det finns en risk att hästarna får i sig av plasten eller nätet vilket kan leda till koliksymtom eller skador i mun eller matstrupe. Det finns även en risk att hästar kan fastna i plast eller nät som lämnats kvar, vilket kan leda till skador på hästarna,” står det i länsstyrelsens beslut om vite.

  Vite för fler saker

  Beslutet om vite innebär att kvinnan ska betala 2 000 kronor per häst som hålls i hage där skadliga föremål finns tillgängliga. Hon får också föreläggande med vite om 10 000 kronor per häst som saknar plats i stall eller ligghall. Även när det gäller takhöjden föreläggs hon att betala vite på 10 000 kronor per häst som hålls i ett utrymme där takhöjden är för låg samt ett 5 000 kronor per ligghall som saknar tillräckligt med strömedel.

  Beslutet gäller omedelbart, även om det överklagas, men hästägaren har en tid på sig att åtgärda alla brister innan ett eventuellt vite döms ut.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden