Sportnytt
16 april 2018 13:35

VM i Tryon tar form

WellyworldParis gästades av VM-generalen Mark Bellissimo som bokstavligen flyttar berg för att bygga ett amerikanskt Aachen. Det är mindre än 150 dagar till showtime.

VM i Tryon tar form
Mark Belissimo gjorde ett snabbstopp i Paris för möte med presskåren och FEI. Foto: Roland Thunholm

Mannen bakom den stora tävlingsplatsen i Wellington, Florida, och hela VM-anläggningen i Tryon, North Carolina, heter Mark Belissimo och är en med svenska mått mätt superentreprenör. På få år har han skapat en helt egen tävlingsvärld under vintersäsongen i Florida, av en del kallat ”Wellyworld”. När kanadensiska Bromont under märkliga turer avsade sig VM-arrangemanget för 2018 steg Belissimo och hans affärsgrupp fram och bokstavligt talat sa: ”We can do it”.

Ridsport
Mark Belissimo är en amerikansk superentreprenör. Foto: Roland Thunholm

I Tryon finns en stor befintlig tävlingsanläggning med stallar och många året runt faciliteter, det pågår redan tävlingar 40 veckor om året i Tryon. Det som saknades för att arrangera VM, World Equestrian Games förkortat WEG, är mycket mer publikkapacitet. Därför byggs nu läktare, fler arenor, hotell, temporära bostäder och annan infrastruktur.

– North Carolina där vi har anläggningen är väldigt bergigt så vi har bokstavligen flyttat stora mängde berg för att kunna åstadkomma allt som krävs, berättade Belissimo.

När testevenemanget hölls kunde de besökande berätta om underbar terrängbana men också om mycket återstående byggarbeten. Om det hinner bli klart i alla sina delar återstår att se. För åskådare, tävlande och funktionärer är det ett tajt och väl sammanhållet område där alla grenar arrangeras. De som besökte Lexington minns långa transporter inom området, här är det 10 minuter från en ände till den andra.

Mark Belissimo hade en väldigt enkel förklaring till sina stora investeringar i hästsektorn. Förutom stora tävlingsanläggningar äger han även ett antal hästtidningar, ett företag som konstruerar mobilbostäder tänkt för tävling och en del utrustningstillverkare.

Siffror_img_7192
Intressenter i hästsektorn globalt

– Det är över 250 miljoner människor som är engagerade och intresserade av hästsport, det finns en enorm potential här, menade Belissimo.

Spelens tema kommer att vara ”Celebrate the sport – celebrate the horse” fritt översatt ”hylla sporten – hylla hästen” och #together – tillsammans med syfte på ryttare och häst.

Arrangören har än så länge bara sålt så kallade passpartout-biljetter, entrepass som gäller för hela tävlingsperioden eller delar av den utan specificering.
– Försäljningen har gått över all förväntan, hittills har vi sålt biljetter till besökare från 50 amerikanska delstater och lika många länder jorden runt.
– Totalt sett ligger biljettmålet på runt 120 000 biljetter av olika sort över hela spelens längd, sa Belissimo.
– Flödet av publik vissa av dagarna förväntas ligga på mellan 20000-30000 personer varje dag, det kommer att bli fantastiskt, sa Mark Belissimo, en amerikan i Paris.

WEG Tryon websida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-