Hoppning
18 september 2018 21:17
Ridsportplus

von Eckermann: ”Jag försöker alltid vara där för henne”

Ryttar-VMDet är inte bara det svenska hopplaget som kommer att finnas i Henrik von Eckermanns tankar under VM. Schweiz med hans sambo Janika Sprunger kommer att få en del support. "Självklart hjälper vi varandra," säger den svenske hoppryttaren.

von Eckermann: ”Jag försöker alltid vara där för henne”
Janika Sprunger och Henrik von Eckermann gör sitt första mästerskap som par tävlandes för olika nationer. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Till vardags är de sambo och de tränar och tävlar tillsammans. Under VM i Tryon kommer paret Henrik von Eckermann och Janika Sprunger i den speciella situationen att tävla mot varandra på ett annat sätt än i den vanliga hoppcirkusen.

Det är självklart att jag kommer att hjälpa henne på framhoppningen om jag har tid för det och att hon kommer göra detsamma för mig. Henrik von Eckermann.

Nu är de här som representanter för sina respektive nationer Sverige och Schweiz på ett annat sätt.
– Jag ser det som något positivt, att vi här är och kan hjälpa varandra och att vi är starkare när vi är två, säger Henrik von Eckermann.

Lagtävlingen har hög prio för alla nationer – både VM-medaljer och OS-kval något som lockar. Det är ingen hemlighet att Sverige och Schweiz är aspiranter på båda delar och att Henrik von Eckermann och Janika Sprunger i allra högsta grad blir konkurrenter.

Vinnarskallen von Eckermann
Den som har följt von Eckermann under hans karriär vet att han har en enorm vinnarskalle…
– Janika känner mig väldigt väl och vet att jag en oerhört fokuserande människa. Hon är väldigt tolerant och har förståelse, säger Henrik von Eckermann.

Ridsport
Henriks sambo Janika Sprunger var på plats under svenskarnas hästbesiktning på måndagen och besiktigade sin Bacardi strax efter. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Henrik von Eckermann och hans sambo Janika Sprunger som rider för Schweiz på VM. Foto: Roland Thunholm

Det finns ingen tvekan om att han kommer att finnas till hands för sin sambo under uppvärmning och framhoppning för att hjälpa henne prestera sitt allra bästa – även om det skulle innebära något negativt för det svenska laget.

”Självklart att hjälpa henne”
– Jag försöker alltid vara där för henne. Det är självklart att jag kommer att hjälpa henne på framhoppningen om jag har tid för det och att hon kommer göra detsamma för mig, säger Henrik von Eckermann som också bor ihop med sin sambo i Tryon.

– Men om vi har startnummer nära varandra så måste ju var och en fokusera på sig själv och klara sig utan den andra. Det vet vi och det är egentligen inget vi behöver prata med varandra om.

Det här är ingen ovanlig situation för mästerskapsryttare. Svenske dressyrryttaren Patrik Kittel har tävlat mot sin fru Lyndal Oatley, Australien, och svenska fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt stöttade det tyska teamet fullt ut på OS i Hongkong när hennes man Frank Ostholt ingick i det tyska guldlaget.

Stöd under förberedelserna
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har också hjälpts åt med förberedelserna inför VM i Tryon.
– Vi har hjälpt varandra i det så mycket vi har kunnat för att vi båda ska komma hit så väl förberedda som möjligt.

Henrik von Eckermann är den i paret som har haft störst framgångar på senaste tiden. Svensken ligga just nu fyra på världsrankningen och hans sambo är rankad 79.
– Om hon skulle lyckas bättre än mig här är det för att hon förtjänar det.

Bildspecial från Henrik von Eckermanns och Janika Sprungers bas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden