Dressyr
9 januari 2020 16:08

Wall Street Boy avlivad efter kolik

FörlustAmanda Barnestams juniorhäst, Wall Street Boy, har avlivats efter att valacken drabbats av kolik. Ekipaget fanns med i utmanartruppen för 2020, efter en fin tävlingssäsong förra året. "Det var ett tufft beslut men det var för hans eget bästa", berättar Amanda.

Wall Street Boy avlivad efter kolik
Amanda Barnestam och Wall Street Boy på Flyinge. Foto: Pernilla Hägg

Wall Street Boy (val -03, e White Star-Mont du Cantal, uppf Siegfried Ellssel), som tidigare ridits av Nina Hoffman-Kuppers och Matilda Illerfelt, togs över av Amanda Barnestam i april 2019. Ekipaget presterade så pass bra under förra året att de fanns med i juniornernas utmanartrupp för 2020.

Men strax efter nyår fick Wall Street Boy kolik hemma i stallet i Åhus.
– Vi har en distriktsveterinär i stallet som tittade på honom när han blev dålig, men vi fick rådet att åka med honom till Helsingborg. Där stod han ett par dagar på djursjukhuset med smärtstillande, men koliken släppte inte helt. Och när njurvärdena blev försämrade kunde de inte buköppna honom, så då fick vi ta beslutet att ta bort honom, berättar Amanda Barnestam.

Siktade på mästerskap

Valacken hann bara vara hos Amanda i åtta månader, men de fick ändå fina framgångar på dressyrbanan.
– Vi startade junior-SM, men då fick vi tyvärr utgå i A-finalen efter att han bitit sig i tungan. Men sedan det blev några fina placeringar, vi var bland annat trea i DressagePowers final i Linköping.

Trots sina 17 år var valacken fortfarande i fin form, och målet var internationella mästerskap.
– Tanken var att satsa mot mästerskap detta året, och sedan ha honom även som young rider och bara ha kul med honom nästa år. Han var väldigt fräsch för sin ålder, så det här var bara ren otur tyvärr.

Tomt i stallet

Att Wall Street Boy inte längre finns i stallet är tungt.
– Det är jättetråkigt, det var ett tufft beslut men det var för hans bästa. Alla hästar är speciella men han var en ganska hjälplös häst – lite ängslig, han ville gärna ha någon hos sig. Han var en liten kille i en stor kropp, man kunde tro att han var rätt tuff men det var han inte.

Amanda har kvar ett 9-årigt sto, Benicia, som nu är igång efter att ha varit skadad.
– Det är skönt att ha henne, även om hon inte är på samma nivå som Wall Street Boy så siktar vi på att rida SM under året. Sedan ska vi försöka hitta en häst till – det är lite svårt att bara ha en tävlingshäst, man blir så sårbar då, konstaterar Amanda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden