Nyheter
11 april 2018 17:00

WC-finalen: Ridsport tippar finalfavoriter och bubblare

Favorittippning37 ryttare från 18 länder är laddade inför världscupfinalen i hoppning som inleds torsdag kväll i Paris. Men vem står som vinnare på söndag? Ridsports Helena Lundström har listat några favoriter och ett par ryttare som kan överraska.

WC-finalen: Ridsport tippar finalfavoriter och bubblare
Vem tar hem bucklan i år?

Genom världscuphistorien har fyra ryttare klarat av att vinna titeln tre gånger, Hugo Simon, Rodrigo Pessoa, Meredith Michaels Beerbaum och Marcus Ehning. Det är bara Marcus som finns med i årets final, och han är en av förhandsfavoriterna efter att ha visat Cornado NRW i storform under de senaste månaderna.

Fjolårsvinnaren McLain Ward har matchat sitt segersto HH Azur med inriktning på finalen i Paris, och har övertygat i sina senaste starter.

Konkurrensen i toppen är stenhård och det gäller att ha den där lilla turen med sig för att ta hem Världscuptiteln. Egentligen är det närmare 20 ryttare som kan betraktas som heta segerkandidater, men här har vi valt ut fem favoriter (utan inbördes rangordning) och tre bubblare som kan vara värda att hålla lite extra koll på.

Fem favoriter:

The Longines Fei World Cup™ Jumping FinalsMcLain Ward, USA, HH Azur (sto, f-06, e. Thunder vd Zuuthoeve-Sir Lui vd Zuuthoeve).
Har ridit 17 finaler (senast 2017, 1:a). Regerande mästare som var fullständigt omöjliga att rå på under förra finalen. Vilade HH Azue under hösten efter Nations Cup-finalen i Barcelona och har sedan tävlat sparsamt i februari och mars vid Wellington och Winter Equestrian Festival. Allt med målet att vara i toppform till Paris. Går inte att räkna bort.

Longines Fei World Cup Presented By Land Rover - Mechelen 2017Henrik von Eckermann, Toveks Mary Lou (sto, f-06, e. Montendro-Portland L, äg. GT Elite Scandinavia AB)
Har ridit tre finaler (senast 2017, 3:a). Vinnare av den västeuropeiska ligan efter en fantastisk seger i Europafinalen i Göteborg. Slutade på tredje plats förra året och Henrik är klar över att målsättningen är högre ställd i år. Ekipaget har övertygat med många framskjutna placeringar i de största klasserna under våren.

Longines Fei World Cup Final 2 - Goteborg 2016Harrie Smolders, Nederländerna, Emerald (hingst, f-04, e. Diamant de Semilly-Carthago Z)
Har ridit fyra finaler (senast 2016, 2:a). Förra årets utropstecken med bland annat totalseger i GCT och silver på EM. Skulle från början inte satsa på Världscupen, men den lovande Zinius, som också finns på plats i Paris, övertygade stort med bland annat seger i Mechelen och därmed ändrades planerna. Emerald har gått tolv klasser i år och har varit felfri i tio av dessa. Var bland annat trea i Rolex Grand Prix i s’Hertogenbosch i början av mars.

Longines Fei World Cup™ Jumping BordeauxMarcus Ehning, Tyskland, Cornado NRW (hingst, f-03, e. Cornet Obolensky-Acobat)
Har ridit 17 finaler (senast 2017, 12:a). Möjligheten att bli förste ryttare till fyra totalsegrar är något som lockar Marcus, och i år har han verkligen chansen. Tillsammans med Cornado har han placeringsraden: 3, 2, 3, 2 i de fyra senaste stora Grand Prix-hoppningarna (Paris, s’Hertogenbosch, Göteborg, Bordeaux) efter idel felfria ritter.

Longines Fei World Cup Jumping™ ZurichKevin Staut, Frankrike, Silver deux de Virton (hingst, f.-06, e. Kashmir van Schuttershof-Heartbreaker)/Reveur de Hurtebise (val, f-01, e. Kashmir van Schuttershof-Capricieux des 6 cences)
Har ridit 8 finaler (senast 2017, 11:a). Har publiken med sig och hemmaplan kan göra mycket. Är alltid med i toppen av Europaligan (tvåa i år), men har haft svårt att få till det i finalerna. Silver Deux har gått bra under våren men fick ett bottennapp vid Hermes-tävlingarna i Paris där de hade 16 fel. Reveur har däremot haft många rundor med fyra fel.

Tre bubblare att hålla koll på:

Longines Fei World Cup™ Jumping GöteborgMichael Whitaker, Storbritannien, JB’s Hot Stuff (sto, f-06, e. Locarno-Cavalier Royale)
Har ridit 22 finaler (senast 2014, 11:a). Meste finalryttaren, men har aldrig vunnit. Som bäst har Michael en andraplats med Portofino 2005. JB’S Hot Stuff har han haft i två år och ekipaget tog sin första stora seger tillsammans med henne i Antwerpens Grand Prix för ett år sedan. Var borta från tävlingar under fem månader under sommar och höst men sedan ekipaget kom tillbaka på tävlingsbanorna har de imponerat, till exempel i Scandinavium med en tredjeplats i Världscupklassen.

Longines Fei World Cup™ Nal Las VegasRichard Spooner, USA, Chatinus (val. F-07, e. Chacco-Blue-Argentinus)
Har ridit 14 finaler (senast 2012, 16:e). Vann den västra WC-ligan i Nordamerika. Har bara haft hästen sedan november (reds tidigare av Timo Beck, Tyskland) men gjort fantastiska resultat med endast ett nedslag och två segrar på de sju starter de gjort tillsammans.

Partner Pferd 2018Carlos Enrique Lopez Lizarazo, Colombia, Admara 2 (val. f-05, e. Padinus-Murano)
Första världscupfinalen. En dark horse i startfältet utan finalrutin. Har varit väldigt bra i årets Världscupserie med bland annat seger i La Coruna och en andraplats i Leipzig. Kan rida riktigt fort och hästen är helt fantastisk.

Senaste vinnarna

i världscupen:

  • 2017 (Omaha): McLain Ward, USA, HH Azur
  • 2016 (Göteborg): Steve Guerdat, Schweiz, Corbinian
  • 2015 (Las Vegas): Steve Guerdat, Schweiz, Albführens Paille
  • 2014 (Lyon): Daniel Deusser, Tyskland, Cornet d’Amour
  • 2013 (Göteborg): Beezie Madden, USA, Simon
  • 2012 (s’Hertogenbosch): Rich Fellers, USA, Flexible
  • 2011 (Leipzig): Christian Ahlmann, Tyskland, Taloubet Z
  • 2010 (Geneve): Marcus Ehning, Tyskland, Nolte’s Küchengirl/Plot Blue
  • 2009 (Las Vegas): Meredith Michaels-Beerbaum, Tyskland, Shutterfly
  • 2008 (Göteborg): Meredith Michaels-Beerbaum, Tyskland, Shutterfly

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden